Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς

Α. Υγείας

Β. Οικονομικών

Θέμα: Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς οι κλινικές του οδηγούνται σε κλείσιμο εξαιτίας της πρωτοφανούς υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης της εργασίας και της απλήρωτης εργασίας. Όπως δε καταγγέλθηκε από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και τη νοσοκομειακή επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια πρόσφατης Συνέντευξης Τύπου και αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα, οι συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο δυστυχώς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ειδικότερα, η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου έχει απομείνει με μόλις δύο γιατρούς και οι εφημερίες καλύπτονται σήμερα με εντολή της διοίκησης.

Υπάρχει σημαντική έλλειψη αναισθησιολόγων (από τους 12 έχουν απομείνει 6), με αποτέλεσμα να μετατίθενται ή να μην γίνονται χειρουργεία. Δεν υπάρχει επίσης εξειδικευμένος αναισθησιολόγος μόνος για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, παρότι το νοσοκομείο είναι το μόνο πανελλαδικά που τις αναλαμβάνει και πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς θα έρθει το μόσχευμα.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης σε προσωπικό και αντιδραστήρια. Στην αιμοδοσία από τους 11 ειδικούς γιατρούς έμειναν μόλις 3, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εξορμήσεις για τη συλλογή αίματος.

Ενώ το ακτινολογικό εργαστήριο άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι, εξαιτίας της έλλειψης φιλμ ή μη λειτουργίας των μηχανημάτων. Προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει κι ο αξονικός τομογράφος, ο οποίος είναι ηλικίας 25 ετών κι αποτελεί δωρεά ιδιώτη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπήρξαν περιστατικά διασωληνωμένα που αναγκαστικά απεστάλησαν σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να υποβληθούν σε αξονική.

Στο ενδοσκοπικό εργαστήριο του γαστρεντερολογικού, δεν υπάρχουν ενδοσκόπια κι άρα δεν γίνονται ούτε επεμβάσεις ούτε εξετάσεις και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας υψηλά ποσά, της τάξεως από 1.000-3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν αναλώσιμα και, όπως ειδικότερα αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών, τα ράμματα είναι άχρηστα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χειρουργούνται νεογνά με "σάπια" ράμματα.

Η σημαντική αυτή έλλειψη γιατρών αναγκάζει πολλές φορές ειδικευόμενους να ξεκινούν μόνοι τους μια χειρουργική επέμβαση, γεγονός με υψηλή επικινδυνότητα. Εξαιτίας δε της έλλεψης προσωπικού, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η αναμονή τους στις εφημερίες κυμαίνεται από 6 έως και 13 ώρες! Εκτιμάται ότι τελικώς 200 άτομα δεν καταφέρνουν να εξεταστούν.

Παρότι για τα σοβαρά αυτά προβλήματα έχει ενημερωθεί εγγράφως (τόσο από την ουρολογική κλινική όσο και από το αναισθησιολογικό τμήμα) ο εισαγγελέας, δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Η υποστελέχωση του νοσοκομείου και οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή των εφημεριών των τελευταίων 7 μηνών αλλά και με εκκρεμείς πληρωμές από το 2010 ακόμη, οδήγησαν τους γιατρούς του νοσοκομείου στην απόφασή τους οι μεν ειδικοί γιατροί να προβούν σε νέα πενθήμερη τετράωρη στάση εργασίας για τους ειδικούς γιατρούς, από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου (οπότε και δεν θα καταβάλλονται τα 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία), οι δε ειδικευόμενοι να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, την τρίτη κατά σειρά την τελευταία διετία.  

Με δεδομένο:

  • Τις συνεχείς περικοπές στον προϋπολογισμό για την υγεία, παρότι πρέπει να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.
  • Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχεται περιστατικά απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο ακόμη και από τα νησιά του Ιονίου, και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
  • Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τα ΜΜΕ.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  • Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που επιφέρουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό;
  •  Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών;
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του;

 

Η βουλευτής  που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη