Εγκατάλειψη Αρχαιολογικών χώρων

Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2014 10:18 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργo Πολιτισμοy & Αθλητισμοy

Θέμα: «Εγκατάλειψη Αρχαιολογικών χώρων»

Πολλοί από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας έχουν καταντήσει τόποι απόθεσης σκουπιδιών γεγονός το οποίο προκαλεί τη δυσαρέσκεια χιλιάδων ξένων τουριστών που τους επισκέπτονται και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Νικόπολη: τη στιγμή που καταβάλλεται προσπάθεια ώστε αυτός ο αρχαιολογικός χώρος να ενταχθεί στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, συνεχίζει να ‘φιλοξενεί’ κάθε είδους απορρίμματα.

Κατάκολο: σε όλη τη διαδρομή προς την αρχαία Ολυμπία υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών, μπάζα και νεκρά ζώα.

Κως: ακόμη και στη περιοχή γύρω από το Ασκληπιείο πετιούνται σκουπίδια. Επιπλέον, υπάρχουν έργα υποδομής τα οποία δεν συντηρούνται και επιδεινώνουν την όλη κατάσταση

Ελληνικό Μουριατάδος Τριφυλίας στη Μεσσηνία: επίσης παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης η δε έλλειψη περίφραξης έχει μετατρέψει το χώρο σε βοσκότοπο και χώρο απόθεσης σκουπιδιών.

Επειδή:

Ερωτάται ο Υπουργός:

1) Πώς προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση η οποία δυσκολεύει κάθε προσπάθεια προβολής της χώρας;

2) Δεδομένου ότι η πλέον κοινή απάντηση των διαφόρων υπηρεσιών είναι ότι δεν είναι οι αρμόδιες, ποια μέτρα θα λάβετε για την καλύτερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων για την από κοινού αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

 

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη