Επανίδρυση τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 18 Μάρτιος 2014 15:35 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον ΥπουργΟ ΔημΟσιας ΤΑξης  και ΠροστασΙας του ΠολΙτη

 

ΘΕμα: ΕπανΙδρυση τμΗματος ΔΙωξης ΗλεκτρονικοΥ ΕγκλΗματος στη ΘεσσαλονΙκη

Το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, άγνωστο για ποιο λόγο, καταργήθηκε το καλοκαίρι του 2011 αφήνοντας, ουσιαστικά, απροστάτευτους τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας σε αυτήν την ιδιάζουσας φύσης εγκληματικότητα.

Από το καλοκαίρι του 2011, όταν μπήκε ‘λουκέτο’ στην εν λόγω υπηρεσία, η Βόρεια Ελλάδα και οι πολίτες της έχουν μείνει εκτεθειμένοι στη παραβατικότητα των κακοποιών που ‘ψαρεύουν’ τα θύματα τους στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όσο λειτουργούσε η συγκεκριμένη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη εξιχνίαζε πάνω από 200 υποθέσεις το χρόνο συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων ηλεκτρονικής απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες,  τη διετία 2012-2013, κατά την οποία το συγκεκριμένο τμήμα δεν λειτουργούσε, κλιμάκιο της αντίστοιχης υπηρεσίας από την Αθήνα μετέβη στη Θεσσαλονίκη περίπου είκοσι φορές προκειμένου να επιληφθεί υποθέσεων τόσο απάτης, κλοπής σήματος συνδρομητικών καναλιών όσο και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί πως και οι πολίτες πλέον που πέφτουν θύματα εξαπάτησης στο διαδίκτυο, αποφεύγουν να προβούν σε καταγγελίες προκειμένου να γλυτώσουν την απίστευτη ταλαιπωρία καταγγελίας σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, το οποίο συνήθως δεν διαθέτει καν σύνδεση στο διαδίκτυο για να ελέγξει το τι ακριβώς καταγγέλλει ο πολίτης, παραπομπής στην Αθήνα και από κει πάλι στο τμήμα της Θεσσαλονίκης.

Από τη πλευρά δε των αστυνομικών που πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για εξιχνίαση των εν λόγω υποθέσεων, πραγματοποιείται, εντέλει, πλημμελής έρευνα λόγω, μεταξύ άλλων, και  του περιορισμένου χρόνου που έχουν στη διάθεση τους.

Δεδομένου ότι:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιους ακριβώς παράγοντες οφείλεται η κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας; Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την κατάργηση και κατά πόσο αυτά έχουν διαφοροποιηθεί από το Καλοκαίρι του 2011;

2) Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ, εξετάζεται ενδεχόμενο επανίδρυσης της σημαντικής αυτής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

 

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

 

Ιωάννης Πανούσης