Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων

Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 14:13 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργο Εξωτερικων                                        

Θέμα: Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία ιστοσελίδων

Όπως προκύπτει από παλαιότερα δημοσιεύματα αλλά και από παλαιότερες απαντήσεις των Υπουργείων προς στη Βουλή, υπάρχουν ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών που κατασκευάστηκαν με ιδίους πόρους και το κόστος τους κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες που κόστισαν συνολικά από 1 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ!

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με απευθείας αναθέσεις, ως επί των πλείστων, για τη δημιουργία ιστοσελίδων που εντάσσονται στα πλαίσια πληροφοριακών συστημάτων των διαφόρων ειδικών και γενικών γραμματειών και υπηρεσιών του φαίνεται να έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με κονδύλια ύψους 1.977.190 ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα.

Από τα στοιχεία μας προκύπτει ότι:

Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να δώσει για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα συγκεντρώνει το σύνολο των άλλων διαδικτυακών τόπων του υπουργείου, το ποσό των 904 χιλ. ευρώ!

Με βάση τα προαναφερθέντα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Με την οικονομική ύφεση να διανύει τον έβδομο χρόνο, με τα εισοδήματα να έχουν μειωθεί κατά 30%, με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να βρίσκεται στην ανέχεια, τη φτώχεια και σε ανθρωπιστική κρίση, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία το υπουργείο επιταχύνει κιόλας την πραγματοποίηση μίας τέτοιας δαπάνης. Υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για την επιτάχυνσή του σε μία τέτοια οικονομική περίοδο;

2.Ποιο προβλέπεται να είναι το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη και τη χώρα; Θα είναι αντιστοίχου μεγέθους;

3.Η ενσωμάτωση όλων των υφιστάμενων ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ μπορεί να χρειάζεται για μια πιο λειτουργική χρήση αλλά πως δικαιολογείται το ύψος αυτής της δαπάνης για κάτι τέτοιο; Δεν θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η ανάπτυξη με ιδίους πόρους όπως έχει ήδη γίνει στο παρελθόν ώστε το κόστος τους να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Μαρία Γιαννακάκη

 

Νίκος Τσούκαλης