Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Επικίνδυνες αρρυθμίες στα νοσοκομεία της Περιφέρειας

Επικίνδυνες αρρυθμίες στα νοσοκομεία της Περιφέρειας

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργο Υγειας

 

Θέμα:  Επικίνδυνες αρρυθμίες στα νοσοκομεία της Περιφέρειας

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, παρά τις βεβαιώσεις των εμπλεκομένων φορέων ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, αντίθετα έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων προβλημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας παρατίθενται παρακάτω.

Νοσοκομείο Καλβρύτων:  παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις ότι η λειτουργική ικανότητα του νοσοκομείου Καλαβρύτων δεν θα διαταραχθεί με την λειτουργική υπαγωγή του στο νοσοκομείο Ανατολικής Αιγιαλείας, έχουν αρχίσει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα με την ελλιπή κάλυψη υποστήριξης με ασθενοφόρο. Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, αιτία της προαναφερόμενης κατάστασης είναι ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων από το νοσοκομείο Καλαβρύτων μετατέθηκαν στο ΕΚΑΒ και με βάση τα όσα ισχύουν για τους διασώστες του ΕΚΑΒ αντί σε κάθε όχημα να είναι ένας, είναι δυο εργαζόμενοι. Αυτό έχει σαν συνέπεια ολόκληρες βάρδιες να μένουν ακάλυπτες από την υποστήριξη του ΕΚΑΒ  

Νοσοκομείο Κέρκυρας: η ανεπάρκεια των νοσοκομειακών δομών της Κέρκυρας, ειδικά για παιδιά, καταδεικνύεται και από τις τρεις αεροδιακομιδές που έγιναν μέσα σε 20 μέρες. Ιατρικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι το κόστος του εξοπλισμού είναι μικρότερο από τη δαπάνη των δεκάδων αεροδιακομιδών που αναγκάζεται να πραγματοποιήσει η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας: ορατός είναι ο κίνδυνος το ΠΝΛ να μείνει χωρίς τον στοιχειώδη αριθμό γιατρών-αναισθησιολόγων μέσα στο καλοκαίρι. Λόγω της καθυστέρησης του Υπουργείου Υγείας να καλύψει έναν μικρό αριθμό θέσεων επικουρικών γιατρών, από τα μεσα Ιουνίου για 10 χειρουργικές ειδικότητες θα διατίθενται τρεις χειρουργικές αίθουσες ενώ από την 1η Ιουλίου  οι αίθουσες θα μειωθούν σε δυο και, αν δεν αλλάξει κάτι, από τα μέσα Ιουλίου το ΠΝΛ θα διαθέτει μόνο μία αίθουσα για προγραμματισμένα χειρουργεία. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα υπάρχουν μεν κάποια χειρουργικά τραπέζια αλλά δεν θα υπάρχουν αναισθησιολόγοι.

Νοσοκομείο Καρδίτσας: η μειωμένη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, τα κενά στις εφημερίες πολλών ειδικοτήτων και η έλλειψη κατά καιρούς υλικών και αντιδραστήρων καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Το νοσοκομείο λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο σε καθεστώς γενικής εφημερίας, χωρίς νευρολόγο, γαστρεντερολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο.  Πρόσφατα δε, λόγω έλλειψης κονδυλίων, το ΠΝΛ ανέστειλε όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ορθοπεδικής κλινικής μέχρι να βρεθεί η πολυπόθητη χρηματοδότηση.

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: σήμα κινδύνου εκπέμπει και το νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου λιμνάζουν θέματα προσωπικού (αποσπάσεις, μετατάξεις, προαγωγές κλπ) με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η υγεία των κατοίκων. 

Νοσοκομείο Ξάνθης: παραμένουν τα προβλήματα λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής που οδηγούν σε καταστάσεις αναμονής για στεφανιογραφία μέχρι και δυο μήνες και μάλιστα σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα.

Η ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση αποδεικνύει την λάθος κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων στο χώρα της υγείας, ενώ τα αποτελέσματά τους δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του Υπουργείου. Θέτει δε σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή πολιτών καθώς και μικρών παιδιών, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι αυξημένη η κίνηση όσο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα που αυξάνεται η απομόνωση των περιοχών αυτών λόγω π.χ καιρικών συνθηκών.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1) Πως προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε τις προαναφερόμενες περιπτώσεις και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Πως θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού;

3) Εξετάζετε το ενδεχόμενο αναθεώρησης συνολικά της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, προς μία άλλη κατεύθυνση ώστε αυτές να καταστούν πραγματικά λειτουργικές;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Κατερίνα Μάρκου