Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Υστέρηση στο γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ και στη χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας

Υστέρηση στο γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ και στη χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργοyς:

Ανaπτυξης & Ανταγωνιστικoτητας

Υποδομων, Μεταφορων & Δικτυων

ΘέμαΥστέρηση στο γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ και στη χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας

 

Το γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Η Ελλάδα απογοητεύει -και- σε αυτόν τον τομέα, αφού η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή που «τρέχει» με χαμηλότερες ταχύτητες από εμάς είναι η γειτονική Τουρκία. Συγκεκριμένα, αυτό το συμπέρασμα αποτυπώνεται σε 2 μελέτες: στην μελέτη της Akamai Technologies και αυτή της World Economic Forum (Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας- Networked Readiness Index - NRI).

Σύμφωνα με την έκθεση της Akamai Technologies που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας, το 4ο τρίμηνο του 2013 η Ελλάδα κατείχε τη 2η χειρότερη επίδοση στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης όσον αφορά τη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, με 4,9 Mbps. Χαμηλότερη επίδοση από αυτή είχε μόνο η Τουρκία με μέση ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο τα 4,3 Mbps, που ήταν και η χειρότερη επίδοση. Ως προς τις μέγιστες ταχύτητες, η εικόνα για τη χώρα μας είναι ακόμη χειρότερη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει την πιο αργή επίδοση στην Ευρώπη, με 24,7 Mbps.
Παράλληλα, ένα ελάχιστο ποσοστό συνδέσεων στη χώρα μας (3,6%) ξεπερνούν τα 10 Mbps, με την πλειονότητά τους (51%) να κινούνται ανάμεσα στα 4 και 10 Mbps.

Πρωταθλήτρια κόσμου στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο ανακηρύχθηκε η Νότια Κορέα, με μέση ταχύτητα σύνδεσης τα 21,9 Mbps και θεωρείται η πιο γρήγορη χώρα στον κόσμο, με την Ιαπωνία και την Ολλανδία να έπονται με μέσες ταχύτητες 12,8 και 12,4 Mbps αντίστοιχα. Με τη βελτίωση των επιδόσεων των ΗΠΑ και Ιρλανδίας, η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο για τις δέκα ταχύτερες χώρες του κόσμου είναι πλέον άνω των 10 Mbps. Σε ό,τι αφορά τις μέγιστες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο διεθνώς, το Χονγκ Κονγκ «σπάει τα κοντέρ» με τα ασύλληπτα για τα ελληνικά δεδομένα 68 Mbps.

Επίσης, σύμφωνα με την αξιολόγηση του World Economic Forum, όπως αυτή αποτυπώνεται στο “The Global Information Technology Report 2014”, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 74η θέση μεταξύ 148 κρατών, διολισθαίνοντας κατά 10 θέσεις από το 2013, με βαθμολογία 3,9. Η καλύτερη, μέχρι σήμερα, επίδοση της, ήταν το 2007 όπου κατέκτησε την 48η θέση μεταξύ 122 χωρών και με βαθμολογία 4.

Έτσι, σύμφωνα και με τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας- Networked Readiness Index (NRI) (συνημμένο διάγραμμα, «Η Κατάταξη της Ελλάδας σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας 2014»), μεγαλώνει η απόσταση, που χωρίζει την Ελλάδα από την παγκόσμια “αφρόκρεμα” και χάνεται σημαντικό έδαφος όσον αφορά την υιοθέτηση της καινοτομίας και των μεταρρυθμίσεων με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα μας παραμένει μακριά από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, ειδικά όσο αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στα νοικοκυριά, τη χρήση του διαδικτύου, τις ψηφιακές δεξιότητες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ειδικότερα, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στα νοικοκυριά στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκε στο 55% έναντι μέσου όρου 76% στην ΕΕ.  Τα δίκτυα νέας γενιάς ικανά για ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps, είναι διαθέσιμα στο 27% των νοικοκυριών έναντι μέσου όρου στην ΕΕ 62%. Έτσι, λιγοστές είναι οι συνδέσεις με 30 Mbps (2% των συνδρομητών έναντι μέσου όρου 21% στην ΕΕ).

Η κάλυψη με 4G δίκτυα είναι στο 55% έναντι μέσου όρου στην ΕΕ 59%, ωστόσο η διείσδυση στους συνδρομητές της κινητής ευρυζωνικότητας στο τέλος του 2013 ήταν στο 36% έναντι του μέσου όρου 62% στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες συχνά στερούνται των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας – ιδίως στις αγροτικές περιοχές – που είναι απαραίτητες για να ικανοποιήσουν τις ψηφιακές τους επιθυμίες, ενώ το διαφαινόμενο χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υστέρηση στη χρήση της Ψηφιακής  Τεχνολογίας και στην ενσωμάτωσή της στην Οικονομία καθώς και το ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει σε τομείς, όπως η Χρήση του Διαδικτύου μεταξύ Επιχειρήσεων - Β2Β (107η θέση), η Επιτυχία της Κυβέρνησης στην Προώθηση των ΤΠΕ (140η θέση) και ο Αντίκτυπος των ΤΠΕ σε Νέες Υπηρεσίες και Προϊόντα (129η θέση).

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να βελτιωθεί η χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας και η ενσωμάτωσή της στην Οικονομία  και να ανταπεξέλθει η χώρα μας στην αυξημένη ανάγκη για ανάπτυξη και για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και της οικονομίας;

2.Ποιες ενέργειες προγραμματίζει να αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για:

  • την επιτάχυνση της ευρυζωνικής πρόσβασης και διείσδυσης υψηλών ταχυτήτων στα νοικοκυριά,
  • την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων – ιδίως στις αγροτικές περιοχές,
  • την αύξηση της μέσης ταχύτητας των ιντερνετικών συνδέσεων στην Ελλάδα, ώστε να μην υστερούμε στο γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ και στις ψηφιακές δεξιότητες;

 

 Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη