Κοινωνικές ασυμβατότητες μεταξύ φοιτητικών εστιών και χώρων χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα

Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014 11:32 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα:  Κοινωνικές ασυμβατότητες μεταξύ φοιτητικών εστιών και χώρων χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα

Σε απαξίωση έχει περιέλθει η φοιτητική μέριμνα, καθώς ολοένα και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες οικότροφοι στις φοιτητικές εστίες, εξαιτίας της κακής κατάστασης των κτιρίων αλλά και των γενικότερων υποδομών και παροχών τους. Ενδεικτικά αναφέρονται, η εικόνα που παρουσιάζουν τα κοινόχρηστα μπάνια με τα ξηλωμένα πλακάκια, η μούχλα και η υγρασία, η έλλειψη ζεστού νερού, η αδυναμία χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος ταυτόχρονα από ακόμη και τρεις φοιτητές, η έλλειψη διασύνδεσης στο διαδίκτυο κ.λπ.

Στον αντίποδα αυτής της εξαθλιωμένης κατάστασης, σε κάποια ιδρύματα, εμφανίζονται στους χώρους χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα γυμναστήριο και πισίνα, απόλυτη καθαριότητα και αποδυτήρια που προσομοιάζουν εκείνων των ιδιωτικών γυμναστηρίων, χώροι στους οποίους όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος στους φοιτητές. Αντίθετα, δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε αυτά έχουν ακόμη και οι συγγενείς των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και προφανώς δεν θα υπήρχε τίποτα το μεμπτό στην παροχή αυτή, εάν επεκτεινόταν και στους φοιτητές, των οποίων δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές και επιβεβλημένες ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας.

Μεταξύ των αιτιών της κατάστασης αυτής αναφέρεται η ετεροδιοίκηση των εστιών από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο επωμίζεται την οικονομική διεύθυνση των φοιτητικών εστιών, και από τα Πανεπιστήμια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα διοικητικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση η συνύπαρξη των δύο παραπάνω αντιφατικών εικόνων θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Επειδή:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση και η αδυναμία αντιμετώπισής της;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να υπάρξει επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, προς ποια κατεύθυνση και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Μαρία Ρεπούση