Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Λειτουργία της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και μέριμνα για τους εργαζομένους της

Λειτουργία της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και μέριμνα για τους εργαζομένους της

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

2. Οικονομικών

3. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

Θέμα:  Λειτουργία της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και μέριμνα για τους εργαζομένους της 

Η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ), είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής δομικών υλικών και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της πτωχευμένης Φίλκεραμ & Τζόνσον. Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, η ΒΙΟΜΕ ήταν πολύ δυναμική στον κλάδο της και αριθμούσε έως και 79 εργαζομένους. Μάλιστα την εξαετία μεταξύ 2000-2006 ήταν στις 20 μεγαλύτερες εταιρίες της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας στο ενεργητικό της αύξηση 138% στο τζίρο και 118% στα κέρδη της. Μέχρι το 2009 δεν υπήρχε παθητικό, καθώς όλοι οι ισολογισμοί ήταν θετικοί. Από το 2010 όμως αρχίζει να παρουσιάζεται ένας παθητικός ισολογισμός της τάξεως των 300.000 €, ο οποίος σύμφωνα με τους εργαζομένους είναι πλασματικός, καθώς μεγάλα ποσά από τη ΒΙΟ.ΜΕ., χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας.

Από το 2008 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα με καθυστερήσεις μισθών και κορυφώθηκαν το 2011 όταν και η εργοδοσία κηρύσσει στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκαταλείπει το εργοστάσιο στην απραξία.

Οι εργαζόμενοι προέβησαν σε επίσχεση εργασίας το επίδομα της οποίας έχουν σταματήσει να το παίρνουν εδώ και εννέα μήνες.

Τριάντα οκτώ εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ προσπαθώντας να βρουν λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, προτείνουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους με ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, «αμεσοδημοκρατικό», βασισμένοι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ισότητας. Πιο συγκεκριμένα έχουν προτείνει την αγορά των μετοχών της εταιρείας προς 0,2 €, αναλαμβάνοντας από τα χρέη της αυτά που αντιστοιχούν στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού (περίπου 50.000 €). Η προσφορά αυτή έγινε υπό τον όρο της ανάληψης όλων των υπόλοιπων χρεών (εφορία, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, κ.λπ.) από την ιδιοκτησία.

Στις διάφορες συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των εργαζομένων, της ιδιοκτησίας και του Υπουργείου Εργασίας (η τελευταία στις 21-1-2013) τέθηκε τόσο το θέμα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου από τους εργαζόμενους και των νομοθετικών ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, όσο και το θέμα της ενίσχυσης των εργαζομένων οι οποίοι ευρίσκονται εδώ και εννέα μήνες χωρίς κανένα εισόδημα.

Σ' αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο εργασίας απέστειλε έγγραφο προς τον ΟΑΕΔ (Αρ. Πρωτ. οικ. 26659/538/30-11-2012) με το οποίο ενημέρωνε ότι προωθεί ΚΥΑ (Εργασίας, Οικονομικών, και Εσωτερικών) και ζητά την έκδοση βεβαίωσης δέσμευσης πίστωσης για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 1.000 € για κάθε ένα από τους 65 εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη. Επίσης, κατά δήλωση των εργαζομένων το Υπουργείο υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα τους για νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο.


Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Ανάπτυξης σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ να αναλάβουν τη διαχείριση του εργοστασίου χωρίς να τους επιβαρύνουν υπέρογκα χρέη που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου από την προηγούμενη διοίκηση;

2.Έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και έχουν δεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια (65.000 €) για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων; Υπάρχει πρόθεση ρύθμισης ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν οι εργαζόμενοι το επίδομα επίσχεσης εργασίας έως ότου διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη