Μαύρη εργασία στις τουριστικές περιοχές

Πέμπτη, 24 Ιούλιος 2014 13:57 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Θέμα: Μαύρη εργασία στις τουριστικές περιοχές

Σε προηγούμενη ερώτησή μου είχα αναφερθεί στις αυξημένες τιμές στις τουριστικές περιοχές, φέτος που η Ελλάδα έχει ανακηρυχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, επισημαίνοντας τα περιστατικά με τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται σε περιπτώσεις διαμονής αλλά και εστίασης. Με αφορμή δημοσιεύματα και τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) για το εργασιακό καθεστώς στον τουριστικό τομέα, επανέρχομαι στην κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό.

Σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό – Επισιτισμό κατά την φετινή τουριστική περίοδο, οι συνέπειες στην απασχόληση και τα συμπεράσματα μετά τις περιφερειακές επισκέψεις και συσκέψεις με τα Σωματεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διοίκησης της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ τόνισε ότι πάνω από 50% είναι οι ανασφάλιστοι με μισθούς κάτω από τον κατώτατο μισθό στην «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ενώ σχεδόν 8.000 θέσεις σε περίπου 1.000 ξενοδοχεία έχουν χαθεί μετά τη μείωση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού. Σύμφωνα με την ίδια, ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ:

Στις Κυκλάδες υπάρχουν καταγγελίες για κακές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, αδήλωτη εργασία, απολύσεις ή συνεχής αντικατάσταση του προσωπικού.

Στην Εύβοια δουλεύουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που ανήκουν ακόμα και σε ηγετικά στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων. Αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν φέτος, καθώς οι εργοδότες έφυγαν στο εξωτερικό, αφήνοντας απλήρωτους και ομήρους δεκάδες εργαζομένους αφού δεν τους απολύουν και φυσικά δεν τους επαναπροσέλαβαν.

Στην Ιεράπετρα σχεδόν κανένας ξενοδόχος δεν εφαρμόζει την τοπική κλαδική Λασιθίου είτε την εθνική κλαδική σύμβαση.

Στην Αχαΐα τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας έχουν σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ανασφάλιστης εργασίας και προσφορά μόνο τροφής και στέγης αντί αμοιβής.

Ξενοδοχειακές μονάδες στην Πρέβεζα και τα Ιωάννινα οφείλουν αποδοχές ακόμη και πάνω από 12 μήνες.

Στη Θεσσαλονίκη  ξενοδόχοι αποχωρούν από την Ένωση Ξενοδόχων ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση και να αμείβουν το προσωπικό με τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.

Αναφέρεται επίσης πληθώρα πλαστών συμβάσεων δήθεν ορισμένου χρόνου απασχόλησης είτε από τη δήθεν πρακτική άσκηση με εισαγωγή ανέργων από όλη την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και από την παροχή στους εργοδότες των επιταγών εισόδου (vouchers) ως ευκαιρία εισόδου των άνεργων παιδιών στην αγορά εργασίας, καλλιεργώντας νοοτροπία και προσδοκία στους εργοδότες.

Η έξαρση των προαναφερόμενων φαινομένων ουδόλως τιμά την χώρα μας, ούτε βεβαίως και τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας στον τουριστικό κλάδο, που η χώρα μας έχει κάνει τόσες προσπάθειες για την ανάδειξή του ως την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας των επαγγελματιών του χώρου;
  2. Σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε κλιμάκια συντονισμένου ελέγχου, η απουσία των οποίων δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην λειτουργία της τουριστικής αγοράς αλλά και σε θέματα αφορολόγητου εισοδήματος και απόκρυψης εσόδων;
  3. Υπάρχει συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για την σωστή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σχετικά με τη μαύρη εργασία, και την μη-έκδοση παραστατικών και αποδείξεων, τον σεβασμό και την εφαρμογή των κλαδικών και εθνικών συμβάσεων;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη