Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Μείωση της τιμής και ενέργειες για την άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για το φυσικό αέριο

Μείωση της τιμής και ενέργειες για την άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για το φυσικό αέριο

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργo Περιβaλλοντος, Ενeργειας και Κλιματικhς Αλλαγhς

 

Θέμα:  Μείωση της τιμής και ενέργειες για την άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για το φυσικό αέριο 

Επανειλημμένα σε συζητήσεις σχετικών νομοσχεδίων σας έχουμε θέσει το θέμα της διαμόρφωσης της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, τόσο για την προμήθεια του όσο και για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό μοντέλο και τη διόρθωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για το φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά (bonus, ανάκτηση κόστους κ.λπ.).

Ειδικότερα στις πρόσφατες συζητήσεις για τον αγωγό ΤΑΡ και κυρίως του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ συζητήθηκε διεξοδικά το κρίσιμο θέμα του ενεργειακού κόστους που κατ' εξοχήν επηρεάζει κομβικούς κλάδους της βιομηχανίας μας αλλά και τους απλούς καταναλωτές, είχαμε επισημάνει την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου την GAZPROM για μείωση της τιμής του στα ικανοποιητικά ποσοστά που ήδη είχαν πετύχει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και είναι της τάξης του 35%. Στην παρέμβασή μας αυτή μας είχατε απαντήσει ότι κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια. Άλλωστε είναι γνωστή η πίεση του Πρωθυπουργού για το θέμα προς την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις για την εναρμόνιση και τον περιορισμό των κινήτρων για το φυσικό αέριο, είχατε αναφερθεί τόσο στην κατάργηση του όσο και στη διαμόρφωση του μηχανισμού μεταβλητού κόστους. Αναλυτικότερα είχατε δεσμευτεί για ένα μεταβατικό στάδιο διορθωτικών ρυθμίσεων, όπως η κατάργηση του bonus 10% στις μονάδες φυσικού αερίου, που έχει ήδη γίνει, οι αλλαγές της ΡΑΕ με την κατάργηση του 30% από 1/1/2014 για τις μονάδες αυτές, αλλά και το βασικότερο ότι η μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 κατάργηση του μηχανισμού μεταβλητού κόστους και άλλες ρυθμίσεις ώστε να λειτουργήσει η αγορά ενέργειας με διαφορετικό και καλύτερο τρόπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διερεύνηση των ευθυνών για την υπερβολική τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την Gazprom. Η παραγγελία αφορά το αδίκημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ανταγωνισμού. Για το θέμα αυτό έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση και από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η ΔΕΠΑ κατά τις διαπραγματεύσεις δεν έχει επιτύχει ικανοποιητική μείωση από την σημερινή τιμή προμήθειας (μόλις 12%), άρα υπάρχει άμεση ανάγκη για περαιτέρω πίεση, ενώ αναδεικνύεται και η δυνατότητα χρήσης της διαιτησίας όπως έκαναν και άλλες χώρες (π.χ. η γερμανική RWE) και μάλιστα αναδρομικά.

Επειδή το φυσικό αέριο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο τμήμα στην ηλεκτροπαραγωγή διαμορφώνοντας έτσι σε καθοριστικό βαθμό τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή του ενεργειακού κόστους.

Επειδή η ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους είναι κρίσιμη για την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητάς της,

Επειδή είναι αδιανόητο οι έλληνες καταναλωτές και τα δοκιμαζόμενα  ελληνικά νοικοκυριά σε μία περίοδο κρίσης να επιβαρύνονται από το φυσικό αέριο με μεγαλύτερες τιμές απ' ότι χώρες που δεν βρίσκονται σε κρίση αλλά είχαν καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα.

Και επειδή για όλα αυτά παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2014 όλες οι διορθωτικές ενέργειες για την άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά ενέργειας;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να διορθωθεί το κακό μέχρι σήμερα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazpromγια την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί έτσι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ανάλογο μ' αυτό των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών;

3. Υπάρχει η πρόθεση προσφυγής στη διεθνή διαιτησία, στην οποία όποια εταιρεία έχει μέχρι στιγμής προσφύγει, έχει δικαιωθεί επανακαθορίζοντας το πλαίσιο το διαπραγματεύσεων ζητώντας έκπτωση πλέον του 30 % στην τιμή του φυσικού αερίου, αναθεωρώντας τη φόρμουλα τιμολόγησης και εισάγοντας την αναδρομικότητα στην νέα τιμή;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη