Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού

Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2013 14:53 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Θέμα:  «Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού» 

Η αθλιότητα που επικρατεί στο Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού είναι γνωστή και, δυστυχώς, συνεχιζόμενη: ελλιπές συσσίτιο, εξαιρετικά περιορισμένος χώρος στον οποίο συνυπάρχουν και φυλακισμένοι με μεταδοτικά νοσήματα, τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης –το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκαν 10 θάνατοι κρατουμένων από ασθένεια-, έλλειψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο συχνά είναι και απρόθυμο να ανταποκριθεί σε αιτήματα οροθετικών κυρίως ασθενών να υποβληθούν σε εξετάσεις για να ρυθμιστεί η θεραπεία τους. Επιπλέον, όταν υπάρχει ανάγκη μεταβίβασης του ασθενή σε Κρατικό Νοσοκομείο μπορεί να καθυστερήσει και περισσότερο από μήνα λόγω έλλειψης μεταγωγικού οχήματος και φρουρών, έχοντας σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του μέχρι και το βαθμό της ανήκεστης βλάβης. Μια κατάσταση που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και τρία χρόνια αλλά δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά τίποτα.

Επιπλέον, προφανώς στο πνεύμα των αντιφάσεων της κρατικής μέριμνας, το νοσοκομείο των φυλακών δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Το νοσοκομείο των φυλακών ενώ φέρει την πινακίδα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, η Διευθυνσή του, σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρίζεται ότι δεν είναι νοσοκομείο αλλά κέντρο υγείας ή κάτι παρόμοιο. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Πότε και πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση η οποία βέβαια δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, του 21ου αιώνα;

2.Εν τέλει πρόκειται για νοσοκομείο ή για κέντρο υγείας σύμφωνα με το καταστατικό του;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Ιωάννης Πανούσης

Κατερίνα Μάρκου