Ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ πρέπει να ανατραπεί

Τρίτη, 12 Νοέμβριος 2013 15:07 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. ΥπουργοYς:

Α. ΟικονομικΩν

Β. ΥποδομΩν, ΜεταφορΩν και ΔικτΥων 

Γ. ΠεριβΑλλοντος, ΕνΕργειας και ΚλιματικΗς ΑλλαγΗς              

Θέμα: Ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ πρέπει να ανατραπεί 

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, σε μία από τις πολλές ερωτήσεις μου για την ΕΥΑΘ και την προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός δημόσιου αγαθού που έχει μέγιστη ζωτική σημασία για τους πολίτες, στα επιχειρήματά μας είχαμε προσθέσει και τις τελευταίες, καθοριστικής σημασίας για τη διαφύλαξη αυτού του δημόσιου αγαθού, πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανώσεων των πολιτών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα επισημαίναμε ότι:

Στις 21/6/2013 ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού "δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις (της ΕΕ), δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα" και αντιλαμβάνεται γιατί "οι πολίτες είναι τόσο θυμωμένοι και αναστατωμένοι, όταν τους λένε ότι το πόσιμο νερό θα μπορούσε να ιδιωτικοποιηθεί, παρά τη θέληση τους".

Στις  09/08/2013 ο Επίτροπος Ολι Ρεν πρόσθεσε με δήλωσή του ότι "η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών" ενώ η Κομισιόν μεταξύ των άλλων αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι "το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες".

Είχε βέβαια μεσολαβήσει η πανευρωπαϊκή αντίδραση μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, οι οποίες συνέλεξαν 1,5 εκ. υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει σε αυτή.

Για να καταλήξω έτσι στην ερώτησή μου τον Αύγουστο, ότι παρά τις συνεχείς αντιδράσεις και γνωστές πρωτοβουλίες πολιτικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Θεσσαλονίκης που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και παρά την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της πανευρωπαϊκής αντίδρασης 1,5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, στη χώρα μας συνεχίζεται ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ και μάλιστα με όλες τις μεγάλες αδυναμίες θεσμικές και οικονομικές που παρουσίαζε η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και τα τεύχη του διαγωνισμού (έλλειψη  Ρυθμιστικής Αρχής, χαμηλό αρχικό τίμημα, εκατέρωθεν οφειλές ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ Παγίων κ.λ.π.), τις οποίες είχαμε επισημάνει με προηγούμενες ερωτήσεις μας.

Σήμερα σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας να καταθέσει ως το τέλος του Νοέμβρη πρόταση προς το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ειδικότερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπέρμαχος του δημόσιου χαρακτήρα και της μητροπολιτικής διαχείρισης της ΕΥΑΘ, προχωράει στην υλοποίηση της εν λόγω απόφασης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με σκοπό την τεχνογνωσία στη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης σε επίπεδο δημοτικής επιχείρισης και την ενημέρωση γύρω από νομικά και θεσμικά ζητήματα διαχείρισης της υδροδότησης σε επίπεδο δήμων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η προς καθαρογραφή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα: στην τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ αποφασίστηκε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδιωτικοποίηση δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό, με το απλό μεν αλλά καταλυτικό σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό.  Ζητήθηκε μάλιστα να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο στις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση λοιπόν της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, δίνει νέα διάσταση στην ιδωτικοποίηση του πόσιμου νερού και σε συνδυασμό με την επικείμενη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποτελεί μείζον θέμα που θέτει επί τάπητος την ανάγκη για ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

 Δεδομένου ότι:

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.Πώς διαμορφώνεται μετά από όλα αυτά ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ και πολύ περισσότερο όταν θα οριστικοποιηθεί, θα δημοσιοποιηθεί δηλαδή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

2.Θα επιμείνουν σε έναν σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση του νερού, όταν και το κλίμα στα όργανα και τους πολίτες της ΕΕ έχει άρδην ανατραπεί, και το κυριότερο είναι αντίθετος με τη βούληση των πολιτών της, των τοπικών της αρχών και εν τέλει και του Ανώτατου δικαστικού της οργάνου, του Συμβουλίου της Επικρατείας; 

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη