Οικολογική καταστροφή στη λίμνη Βιστωνίδα

Πέμπτη, 24 Ιούλιος 2014 13:50 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟς ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:   

1.      ΠεριβΑλλοντος, ΕνΕργειας και ΚλιματικΗς ΑλλαγΗς

2.      ΑγροτικΗς ΑνΑπτυξης και ΤροφΙμων

 

Θέμα:  Οικολογική καταστροφή στη λίμνη Βιστωνίδα

Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί ένα μοναδικό οικολογικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς υγροβιότοπο στα σύνορα μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης και Ροδόπης. Λόγω της ποικιλίας αλλά και της σπανιότητας των ειδών της, η Βιστωνίδα έχει ενταχθεί στη συνθήκη Ramsar και στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, ως περιοχή ειδικής προστασίας, προκειμένου να διατηρηθούν αλλά και να πολλαπλασιαστούν τα σπάνια είδη πουλιών που φιλοξενούνται στην περιοχή, ενώ τα αβαθή της ύδατα προσφέρονται για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες. 

Τις τελευταίες ημέρες όμως οι επισκέπτες της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με ένα τραγικό φαινόμενο, καθώς η λίμνη γέμισε με χιλιάδες νεκρά ψάρια, προκαλώντας εκτός από θλίψη και μεγάλη ανησυχία για τις αιτίες του σοβαρού αυτού πλήγματος στην ιχθυοπανίδα του ευαίσθητου οικοσυστήματος αλλά και για την έκταση που πιθανόν να λάβει.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι τα ψάρια και τα καβούρια οδηγήθηκαν σε ασφυξία λόγω του πολλαπλασιασμού του φυτοπλαγκτού. Στην αύξηση του φυροπλαγκτού συνετέλεσε η εντατική καλλιέργεια γύρω από τη λίμνη, οι πολλές βροχές της άνοιξης και του καλοκαιριού, η αύξηση της θερμοκρασίας και η χαμηλή παλίρροια των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ανάλυση των δειγμάτων του νερού της λίμνης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λαμβάνοντας υπόψη:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβετε για να αντιμετωπιστεί το ανωτέρω φαινόμενο αλλά και για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν και αυτό;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη