Παγωμένες οι διαδικασίες στα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Τρίτη, 31 Δεκέμβριος 2013 10:48 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό

Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

Θέμα: Παγωμένες οι διαδικασίες στα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Παγωμένες παραμένουν οι διαδικασίες στα ΤΑΣ ανά την επικράτεια με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετα και τα ποσά των πιστώσεων του 2013 στους πληγέντες από τους σεισμούς της Αχαΐας και Ηλείας, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου σε σχετική μου ερώτηση τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Σε ερώτησή μου το Σεπτέμβριο (αρ.πρωτ 1387/6/09/2013), ζητούσα να πληροφορηθώ για το οργανόγραμμα σε σχέση με τα ΤΑΣ και με ποιο τρόπο θα διατεθούν άμεσα τα 6 εκατ. ευρώ στους πληγέντες τω νομών Αχαΐας και Ηλείας καθώς λόγω αιφνίδιας και οριζόντιας διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των οργανισμών είχαν παγώσει οι διαδικασίες.

Το Υπουργείο στην απάντησή του (υπ.αρ. 842/27.09.2013) δήλωσε ότι για την πίστωση των 6 εκατ. ευρώ έχει δοθεί σχετική εντολή πληρωμής από τον ΤΑΣ Αχαΐας ενώ αναφορικά με το οργανόγραμμα, υποστήριξε ότι Υπουργείο θα διατηρήσει την άμεση εποπτεία της συνολική επιχειρησιακής λειτουργίας αποκατάστασης μετά την υπαγωγή των ΤΑΣ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αναφορικά με το τελευταίο μάλιστα αναμενόταν σχετική νομοθετική πράξη.

Παρά τις ανωτέρω διαβεβαιώσεις, τα χρήματα για τους σεισμόπληκτους της Αχαϊας και της Ηλείας "λιμνάζουν" και οι υπάλληλοι των ΤΑΣ ανά την επικράτεια εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους ιδίους και τις οικογένειές τους όσο και στους δικαιούχους. Τέλος, η μείωση του ΠΔΕ για το 2014 εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και ποιος ο λόγος καθυστέρησης;

- Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει την άμεση διάθεση των 6 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Ασημίνα Ξηροτύρη

Νίκη Φούντα