Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Παύση λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής

Παύση λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργo Υγεiας

 

Θέμα: Παύση λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής 

Το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής το οποίο ιδρύθηκε το 1966 αποτελεί μια από τις πρώτες οργανωμένες υπηρεσίες στο χώρο της Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής στην Ελλάδα και εξυπηρετεί πλήθος κόσμου από όλη τη χώρα. Το Κέντρο αυτό αποτελεί δομή που λειτουργεί διεπιστημονικά παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό στο οποίο απευθύνονται για διάγνωση και θεραπεία παιδιά με αυτισμό, κινητικά προβλήματα, προβλήματα λόγου, κίνησης, ακοής, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετεί ανέρχεται στα 4.500 περιστατικά το χρόνο –το αρχείο του είναι ένα από τα πιο παλαιά και αντιπροσωπεύει 67.000 περιστατικά μαζί με το Τμήμα Εφήβων. Το τελευταίο, απευθύνεται σε οικογένειες που έχουν έφηβο 13-18 ετών που παρουσιάζει  συναισθηματικές διαταραχές και μεικτές διαταραχές συναισθήματος και διαγωγής, συνεργάζεται δε με την Εισαγγελία Ενηλίκων για περιπτώσεις αιμομιξίας και κακοποίησης εφήβων.

Εκτός όμως από το διαγνωστικό και θεραπευτικό του έργο, το Κέντρο προάγει και μεριμνά για την επιστημονική γνώση μέσω του τμήματος Έρευνας και Εκπαίδευσης το οποίο διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια, επιμορφώνει εκπαιδευτικούς και παρέχει πρακτική άσκηση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Παρά την προσφορά του όμως σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη, δύσκολη και πολυεπίπεδη περιοχή, το Κέντρο έκλεισε μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Δεδομένου ότι:

-       Ο αντίκτυπος αυτής της βίαιης ανατροπής των συνθηκών είναι πολύ σοβαρός για τις οικογένειες εκείνες οι οποίες εκτός των προβλημάτων ψυχικής υγείας των παιδιών τους πλήττονται καίρια και από τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης –ανεργία, φτώχεια.

-    Οι έφηβοι και οι οικογένειές τους μένουν ακάλυπτοι ψυχοθεραπευτικά και φαρμακευτικά ενώ παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα τόσο σύντομης αλλαγής θεραπευτικού πλαισίου καθώς η ψυχοθεραπεία προϋποθέτει προσωπική σχέση εμπιστοσύνης –απαραίτητης για το ψυχικό ‘άνοιγμα’ του ασθενούς.

-    Οι λίστες αναμονής των υποστελεχωμένων και υπερφορτωμένων νοσοκομείων, στα απογευματινά ιατρεία, απαιτούν και πληρωμή ενός σημαντικού, για τις τρέχουσες συγκυρίες, ποσού, στα δε ιδιωτικά κέντρα η συνεδρία λογοθεραπείας, εργο-θεραπείας, ειδικού παιδαγωγικού, ψυχοθεραπείας κλπ αρχίζει από 45 ευρώ και εξαρτάται και από την περιοχή.

Παρατηρούνται γενικότερα ελλείψεις στη χώρα τόσο σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας γενικά όσο και σε προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ. παιδιά με γονείς ψυχικά πάσχοντες, με νευρογενή ανορεξία, πρόσφυγες και μετανάστες με προβλήματα κακοποίησης) παρόλο που, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του Προγράμματος «Ψυχαργώς», η ανάπτυξη Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ενώ η δημιουργία ενός ικανοποιητικού δικτύου ΥΨΥΠΕ αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη μελλοντικής ψυχοπαθολογίας, τη μείωση ψυχιατρικής νοσηρότητας στην ενήλικη ζωή και την προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε και με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί η λειτουργία και το έργο του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής;

2) Στο ενδιάμεσο διάστημα και δεδομένης της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων αλλά και της ιδιαίτερης σχέσης που απαιτείται για τον χειρισμό αυτών των καταστάσεων, πως θα καλυφθούν παιδιά και έφηβοι τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά;

3) Προτίθεσθε να επανεξετάσετε την ειδική περίπτωση του εν θέματι Κέντρου, λόγω της ιδιάζουσας φύσης του αλλά και της επιτυχούς  λειτουργίας και προσφοράς του;   

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

 

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη

 

Κατερίνα Μάρκου