Περιβαλλοντική καταστροφή στον Ασωπό Ν. Κορινθίας

Δευτέρα, 09 Σεπτέμβριος 2013 09:56 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ.  Υπουργούς:

1.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

2.Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

Θέμα: Περιβαλλοντική καταστροφή στον Ασωπό Ν. Κορινθίας 

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων της Νεμέας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκοτεινής τοποθέτησε αυτοσχέδιο φράγμα, για να φράξει το νερό, αλλάζοντας τη ροή του ποταμού, ώστε να καταλήγει στη Σκοτεινή για να αρδεύονται τα περιβόλια των κατοίκων της και να παρέχεται νερό στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες, από το αυτοσχέδιο φράγμα, τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη πολύ μεγάλη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή δεν έχει ορισθεί από τον αρμόδιο οργανισμό (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας) υπεύθυνος για τη διαχείριση του νερού.

Οι ενέργειες αυτές είναι αυθαίρετες και υποδηλώνουν έλλειψη ελέγχου, οργάνωσης και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων τόσο για την επίλυση αρδευτικών και λοιπών προβλημάτων στην περιοχή όσο και για την αντιμετώπιση αυθαίρετων επεμβάσεων. Εν κατακλείδι, υποδηλώνουν την έλλειψη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση του νερού, η ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος του Ασωπού Κορινθίας κ.λπ.   

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.Πως θα αντιμετωπίσουν τις παραπάνω αυθαίρετες επεμβάσεις;

2.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ορθολογικότερη στελέχωση και λειτουργία του Αρδευτικού Οργανισμού Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας;

3.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής του φράγματος Ασωπού Κορινθίας;

  

Οι βουλευτές που ερωτούν

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Ιωάννης Πανούσης

 

Νίκη Φούντα