Συνεχιζόμενες απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και διώξεις Ρομά Περαίας Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 10 Δεκέμβριος 2014 09:57 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς:

Α. Εσωτερικών

Β. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Θέμα: Συνεχιζόμενες απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και διώξεις Ρομά Περαίας Θεσσαλονίκης

Στις 25 Ιουνίου 2013, καταθέσαμε ως Δημοκρατική Αριστερά ερώτηση (12182/2013) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για το καταυλισμό Ρομά σε δημόσια έκταση στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης όπου περίπου 500 Ρομά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Υπενθυμίσαμε πως σύμφωνα με την ΚΥΑ Γ/Π/23641/2003, η πολιτεία έχει την ευθύνη για τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων οργανωμένης εγκατάστασης των Ρομά, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας (σήμερα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου όπου κατοικούν οι Ρομά ή, αν αυτή δεν υπάρχει, και χωρίς παρόμοια πρόταση.

Ρωτήσαμε τους Υπουργούς γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν εφαρμόζουν την ΚΥΑ Γ/Π/23641/2003 για να καθορίσουν αξιοπρεπή χώρο εγκατάστασης των Ρομά Περαίας είτε εκεί όπου σήμερα κατοικούν είτε σε άλλη όμορη περιοχή με αποτέλεσμα να συνεχίζεται επί δεκαετίες κατά παράβαση των νόμων και των διεθνών συνθηκών η εξαθλιωμένη διαβίωση των Ρομά. Ρωτήσαμε επίσης αν, όταν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, δεν έχει υποχρέωση παρέμβασης το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει την κεντρική εποπτεία για θέματα Ρομά στην Ελλάδα. Ρωτήσαμε τέλος αν η επί δεκαετίες μη εφαρμογή της ΚΥΑ Γ/Π/23641/2003 για τον καθορισμό χώρου οργανωμένης αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ρομά Περαίας αποτελεί παράβαση καθήκοντος και τουλάχιστο ηθική αυτουργία σε απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των Ρομά, και αν σχηματίστηκε ποτέ αυτεπάγγελτα δικογραφία από τον Εισαγγελέα.

Από τις πολυσέλιδες φλύαρες απαντήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών προέκυψε πως ο Δήμος Θερμαϊκού αναζήτησε χώρο μετεγκατάστασης των Ρομά, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας πρότεινε δύο περιοχές στους Δήμους Θέρμης και Δέλτα, οι τελευταίοι αντέδρασαν και έκτοτε τίποτε δεν έγινε, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δεν προχώρησε σε επιλογή χώρου με βάση τη διαδικασία που η ίδια περιέγραφε στις απαντήσεις που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε πως, σε συνέχεια της ερώτησής μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχημάτισε αυτεπάγγελτα δικογραφία για τη διακρίβωση της καταγγελίας μου για μη εφαρμογή της ΚΥΑ Γ/Π/23641/2003 για τον καθορισμό χώρου οργανωμένης αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ρομά Περαίας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014, ενάμιση χρόνο αργότερα, η Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδη που έχει πολλαπλά βοηθήσει δικαιωματικά και νομικά τους Ρομά Περαίας δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες του πλημμυρισμένου καταυλισμού Ρομά Περαίας του φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Αβραμίδη με την ακόλουθη περιγραφή: «Νερό, λάσπη και φερτά υλικά. Αυτή είναι η χθεσινή εικόνα του καταυλισμού των Ρομά Περαίας μετά την υπερχείλιση του παρακείμενου ρέματος. 24 ώρες μετά και ενώ η καταρρακτώδης βροχή δεν έχει σταματήσει, το νερό μέσα σε πολλά σπίτια φτάνει το γόνατο, ενώ πυροσβεστική, υπηρεσία πολιτικής προστασίας και δήμος Θερμαϊκού αναβάλλουν διαρκώς την ανταπόκριση στις εκκλήσεις τους. Έχουν στοιβαχθεί στις ψηλότερες καλύβες και περιμένουν απ' το πρωί τη βοήθεια που δεν έρχεται, ενώ αρχίζει να νυχτώνει. Εκτός απ' τους ενήλικες, μιλάμε και για μερικές δεκάδες παιδιά που απόψε, μέσα στο κρύο και τη βροχή, μένουν άστεγα.» 

Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν σε επιλογή χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά Περαίας; Θα ζητήσει το Υπουργείο Εσωτερικών τον πειθαρχικό έλεγχό τους και θα διατάξει την άμεση εύρεση λύσης σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους Ρομά;
  2. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εισαγγελικής διερεύνησης και γιατί δεν υπήρξε παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά Περαίας μέχρι και σήμερα λόγω παράβασης καθήκοντος των αρμόδιων αρχών που δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία για τη μετεγκατάστασή τους;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΣΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ