Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας

Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα:    Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας

Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, κατά την καλοκαιρινή περίοδο υποδέχονται μεγάλο όγκο ταξιδιωτών, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις δυνατότητες των υποδομών τους. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, που είναι σε εξέλιξη, δεν επιτρέπει σημαντικές ή μακροχρόνιες επενδύσεις στις υπό κρατικό ακόμη έλεγχο υποδομές. Αποτέλεσμα είναι οι πύλες εισόδου της χώρας να μην έχουν να επιδείξουν την καλύτερη δυνατή εικόνα, προκαλώντας μία καθόλου ευχάριστη πρώτη εντύπωση στους τουρίστες.

Οι αφίξεις φέτος  έχουν εκτιναχθεί σημειώνοντας εντυπωσιακά ποσοστά ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο συνολικός αριθμός αφίξεων τον Μάιο από το εξωτερικό αυξήθηκε σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας κατά 12,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, αγγίζοντας τις 1,78 εκατ. αφίξεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία 5μήνου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), πολλά περιφερειακά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν τη μεγάλη αυτή αύξηση με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα υποδομής.

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" έχει ήδη αρχίσει να υποδέχεται έναν πολύ μεγάλο όγκο επισκεπτών. Πρόκειται για το δεύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο της χώρας το οποίο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, υποδέχεται σημαντικό όγκο πτήσεων τσάρτερ, χωρίς ωστόσο να είναι πλέον σε θέση να τις εξυπηρετήσει.

Οι εκτιμήσεις για φέτος θέλουν το "Νίκος Καζαντζάκης" να πρέπει να εξυπηρετήσει περισσότερους από 6,5 εκατ. επιβάτες, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές. Γεγονός είναι επίσης ότι δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις εν αναμονή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Ο όγκος των ταξιδιωτών και των πτήσεων που πρόκειται να προσεγγίζουν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, είναι πέραν των δυνατοτήτων του, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους τουριστικούς πράκτορες.

Το υφιστάμενο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους επισκέπτες του νησιού για πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τον μεγάλο όγκο ταξιδιωτών.

Εμπόδιο στα αναπτυξιακά έργα του αεροδρομίου αποτελεί το πολυσυζητημένο νέο αεροδρόμιο στο "Καστέλι". Η δημοπράτηση του έργου δεν έχει γίνει ακόμη και παραμένει άγνωστος ακόμη ο χρονικός ορίζοντας ανάθεσης της κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Ανησυχία επίσης προκαλεί το άγνωστο μέχρι σήμερα ύψος των τελών χρήσης που θα έχει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την μορφή της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον παραχωρησιούχο, και που είναι πολύ πιθανό  να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, καθιστώντας τελικά το αεροδρόμιο ακριβό.

 Προβλήματα αντιμετωπίζει και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, λόγω του μεγάλου όγκου ταξιδιωτών που υποδέχεται φέτος, καθώς οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού έχουν αυξηθεί κατά 16% περίπου το πρώτο 6μηνο του έτους. Είναι ολοφάνερο ότι τα προβλήματα υποδομής δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Διοικητικά στελέχη του αεροδρομίου "Μακεδονία", υποστηρίζουν ότι απαιτείται νέος αεροσταθμός στην Θεσσαλονίκη καθώς τυχόν παρεμβάσεις που θα γίνουν στο υφιστάμενο κτίριο δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το ζήτημα θα γίνει ακόμη πιο επιτακτικό όταν ολοκληρωθούν και τα έργα στον τροχιόδρομο που θα ετοιμαστεί για να υποδεχτεί υπερατλαντικές πτήσεις.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων;
  2. Προγραμματίζετε την αναβάθμισή τους ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον όγκο των τουριστών;
  3. Με ποιον τρόπο προγραμματίζετε τη διευθέτηση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων ώστε οι τουρίστες  να έχουν θετική και ευχάριστη εικόνα για τη χώρα μας;
  4. Εκτιμάτε ότι θα αντέξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας;

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη