Στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη για τους πολίτες

Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2014 10:01 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη για τους πολίτες

Από ικανού χρόνου, παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία επισκιάζει τους παρατηρούμενους πανηγυρισμούς για την μείωση των τιμών στα φάρμακα.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι η εξής: ο διπλασιασμός της εισφοράς των πολιτών για την αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο οποίος οφείλεται στη μείωση της τιμής αναφοράς των φαρμάκων, που είναι και αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα, ενώ την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος. Έτσι, παρόλο που έχει μειωθεί η τιμή αναφοράς των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά. Στην πράξη δηλαδή, μιλάμε για διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό, σε κάποιες περιπτώσεις, της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Εάν σε αυτό το γεγονός, προσθέσουμε και το 1 ευρώ ανά συνταγή που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, γίνεται εμφανές ότι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχει μεταφερθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στην τσέπη των ασφαλισμένων.

Δεδομένων των δυσχερών συνθηκών που επικρατούν γενικά αλλά και, κυρίως, στο εισόδημα των συνταξιούχων που, κατά τεκμήριο, αφενός αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, αφετέρου είναι και μεταξύ των βασικών καταναλωτών φαρμάκων, η κατάσταση αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ασημίνα Ξηροτύρη

Γιώργος Κυρίτσης