Στο απυρόβλητο οι offshore εταιρείες

Παρασκευή, 18 Ιούλιος 2014 13:43 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Στο απυρόβλητο οι offshoreεταιρείες

 

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις προέβη πρόσφατα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην προϊστάμενος κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ κ. Φλωράτος σχετικά με την πορεία ελέγχων των εξωχώριων (offshore) εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις αποκαλύψεις, από τις 104 εταιρείες που εδρεύουν στο Κρανίδι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μόνο σε 15 και επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500.000 € έως 10.000.000 €!

Ενδεικτικό της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης ως προς τον έλεγχο του αφανούς αυτού πλούτου είναι η αναφορά στην ίδια συνέντευξη του κ. Φλωράτου ότι «εάν ελεγχθούν τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα 2004-2010, και ξέρετε τι εννοώ αναγνωρίσιμα, θα φέρει το μισό χρέος πίσω. Δείτε τι έχει γίνει με τα ακίνητα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στο ΣΔΟΕ έχουν καταγραφεί τα πάντα…».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από το σύνολο των 6.800 περίπου εξωχώριων εταιρειών έχουν ελεγχθεί μόνο 32 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 45 περίπου εκατ. ευρώ δηλαδή περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

Ο ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Νίκος Τσούκαλης

Θωμάς Ψύρρας