Home Κοινοβουλευτικός Έλεγχος Σχετικά με τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Σχετικά με τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

E-mail Εκτύπωση PDF

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κκ. Υπουργούς:

Α) Οικονομικών

Β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:   Σχετικά με τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)

 

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζάχαρης στην Ευρώπη, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως ζαχαρουργεία μονάδες στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες και Ορεστιάδα) και στη Σερβία (Νις), ενώ τα εργοστάσια στην Λάρισα και την Ξάνθη παραμένουν αδρανή και χρησιμοποιούνται ως μονάδες αποθήκευσης και συσκευασίας ζάχαρης.

Η ΕΒΖ Α.Ε. τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν ελλειμματική σε όλους τους τομείς. Το τελευταίο έτος όμως, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκησή της, εμφάνισε θετική εικόνα αφού μειώθηκαν οι ζημιές, αυξήθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους (σε 16,30% έναντι 0,35% της περσινής χρήσης) και τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων της εταιρίας παρουσίασαν κέρδη (της τάξεως των 2,32 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 16,45 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής χρήσης). Στην εν λόγω εξέλιξη καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των προϊόντων της βιομηχανίας, η μείωση των λειτουργικών της εξόδων από τη μείωση του προσωπικού και τον παροπλισμό των 2 εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη, καθώς και το γενικότερο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της εταιρίας.

Το Δημόσιο ωστόσο, που κατέχει μέσω της Αγροτικής Τράπεζας το 82,33% της ΕΒΖ Α.Ε., προχωράει στην ιδωτικοποίηση της εταιρίας, προβαίνοντας σε επαναληπτικό διαγωνισμό για την εξαγορά του πλειοψηφικού αυτού μετοχικού πακέτου, διότι ο προηγούμενος διαγωνισμός κυρήχθηκε άγονος.

Δεδομένου ότι:

  • Πρόκειται για μια βιομηχανία κερδοφόρα, που ενώ δεν επιδοτείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης.
  • Το 2006, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, αποφασίστηκε η μετατροπή των 2 μονάδων παραγωγής ζάχαρης, της Λάρισας και της Ξάνθης, σε μονάδες βιοαιθανόλης.
  • Έχει υπογραφτεί ΚΥΑ, με την οποία η τευτλοκαλλιέργεια υπάγεται σε καθεστώς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της οποίας η εφαρμογή θα επιφέρει στους τευτλοκαλλιεργητές πρόσθετο εισόδημα (περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα), σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και άρα και κάλυψη του συνόλου της εθνικής μας ποσόστωσης (ύψους 158.200 τόνων ζάχαρης) αλλά και θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, ιδαίτερα τώρα σε περίοδο οξείας κρίσης.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1.Εξετάζετε την περίπτωση να ανακληθεί η απόφαση για ιδωτικοποίηση της ΕΒΖ Α.Ε., η οποία θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους εργαζομένους, τους αγρότες αλλά και τη χώρα γενικότερα; Υπάρχει μέριμνα για άλλο μοντέλο διαχείρισης της ΕΒΖ Α.Ε. που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης αγροτοβιομηχανικής μονάδας της χώρας και να προωθεί το δημόσιο συμφέρον;

2.Για ποιους λόγους δεν υπήρχε μέριμνα σχετικά με τη μετατροπή των μονάδων παραγωγής ζάχαρης στη Λάρισα και την Ξάνθη σε μονάδες βιοαιθανόλης; Γιατί δεν αξιοποίηθηκαν τα εν λόγω εργοστάσια και παρέμειναν σε υπολειτουργία;

3.Πέρα από την προαναφερθείσα ΚΥΑ, προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η ΕΒΖ Α.Ε, να καταστεί ικανή να καλύπτει από ιδιοπαραγωγή (και όχι από φασόν) την εθνική ποσόστωση των 158.200 τόνων και να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης που θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

ΠΑΡΙΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ