Σχετικά με την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης

Δευτέρα, 01 Ιούλιος 2013 09:13 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Α) Εθνικησ αμυνασ

Β) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δ) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 

 

Θέμα: Σχετικά με την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης 

Το ζήτημα της αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων κοινόχρηστων χώρων με την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες να αποτελεί ελπίδα και ανάσα ζωής για περιβαλλοντική βελτίωση και αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη (μόλις 2,4 τ.μ. σε κάθε κάτοικο) και με υψηλά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κρίνεται αναγκαία η αξιοποίηση των στρατοπέδων προκειμένου να αντιμετωπιστούν αφενός σοβαρά προβλήματα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αφετέρου οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Η ίδια η Πολιτεία αναγνώρισε τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα των απελευθερωμένων στρατοπέδων και ξεκίνησαν διαδικασίες για την υπεράσπιση του. Καταρχήν με το ν.1561/1985 για το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης (άρθρο 14, εδάφιο 3.1.8) προβλέφθηκε η απομάκρυνση των στρατοπέδων από το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων για τις ανάγκες της πόλης. Με την ψήφιση του ν.2475/1999 καθορίστηκαν οι όροι, ο τόπος, η διαδικασία και η μέθοδος παραχώρησης των στρατοπέδων, με τη σύσταση Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια παραχωρήθηκαν κατά χρήση τμήματα στρατοπέδων και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για οριστική μεταβίβαση κατά κυριότητα, ενώ με το άρθρο 84 του ν.3883/2010 προβλέφθηκε η χρήση στρατιωτικών ακινήτων από τους ΟΤΑ.

Τμήματα των περισσότερων στρατοπέδων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά, Καρατάσιου, Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Ζιάκα, Κόδρα, Νταλίπη, Γ’ Σώμα Στρατού, Γκόνου, Φαρμάκη, Κακιούση, Στρατόπεδο ΣΕΔΕΣ περιοχή Θέρμης, Αντωνίου Ζώη ή Παπαπασχάλη) άρχισαν να αξιοποιούνται ως χώροι πρασίνου και να λειτουργούν σε αυτά αθλοπαιδειές, διάφορες Δημοτικές Εγκαταστάσεις (γυμναστήρια, κολυμβητήρια, γήπεδα, στάδια αγώνων κ.λπ), ακόμη και σχολεία.

Η γενική παραχώρηση των στρατοπέδων ωστόσο καρκινοβατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την κοινωνική αναστάτωση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων των Δήμων της Θεσσαλονίκης, που εντάθηκαν με την υπ’ αριθμ. 234/24.04.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1020 Β’/25.04.2013). Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση μεταβιβάζεται και περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα και κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή μεταξύ άλλων και το ακίνητο ΑΚ 5749 που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Κορδελιού-Ευόσμου (στρατόπεδα Μ. Αλεξάνδρου & Παπακυριαζή). Τμήμα του εν λόγω ακινήτου (που βρίσκεται στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης) έχει παύσει να είναι ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάρχουν ήδη σε αυτό καθορισμένες χρήσεις γης. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι δομημένο με σχολικά συγκροτήματα, χώρους αθλητισμού, Ιερό Ναό, Πνευματικό Κέντρο, ενώ σε μεγάλο μέρος εκτείνονται δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, μια σειρά παρεμφερών εγκαταστάσεων, όπως τμήμα του Στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι, θα έχουν την ίδια τύχη. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Υπάρχει σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα χρήσης και αξιοποίησης των χώρων των στρατοπέδων; Κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;
  2. Πώς δικαιολογείται η αιφνίδια εκχώρηση του ακινήτου ΑΚ 5749 στο ΤΑΙΠΕΔ;
  3. Υπάρχει πρόθεση για βελτίωση, τροποποίηση ή/και συμπλήρωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου;

 

 

Η βουλευτής που ερωτά 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη