Σχετικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Καρκινοπαθών (Ξενώνας) στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 14 Νοέμβριος 2012 13:36 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα:  Σχετικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Καρκινοπαθών (Ξενώνας) στη Θεσσαλονίκη 

Μετά από την πολύ μεγάλη καθυστέρηση (περί τα δέκα χρόνια) στην ανέγερση και τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ο ξενώνας άνοιξε τις πόρτες του το Γενάρη του 2012 στους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας, προσφέροντας σημαντικότατο στήριγμα και πολύτιμη βοήθεια τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους.

Πρόκειται για ένα κτίριο με σύγχρονες υποδομές, έκτασης 4.112 τετραγωνικών μέτρων, δυναμικότητας 100 κλινών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, χορηγίες φορέων και δωρεές πολιτών (κόστους 2 εκατ. ευρώ) και παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το Θεαγένειο ανέλαβε και όλα τα λειτουργικά έξοδα του ξενώνα (ύψους περίπου 250.000 ευρώ ετησίως), όπως ορίζεται άλλωστε και στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2011 και προβλέπει τη σύμπραξη του νοσοκομείου με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΦΕΚ 2047/Β/14.09.2011).

Ωστόσο πολλά προβλήματα εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ξενώνα και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασθενών, όπως:

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αξιοποίηση του Ξενώνα Καρκινοπαθών και την κάλυψη των βασικών αναγκών για τη σωστή λειτουργία του;

 

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη