Τέσσερις βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 10 Οκτώβριος 2014 16:18 Ερωτήσεις/ΑΚΕ
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Θέμα:  Τέσσερις βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη

Σε συνέχεια των συστηματικών παρεμβάσεων και ερωτήσεων για την αδήριτη ανάγκη να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επισημαίνεται ότι η αιμορραγία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συνεχίζεται δυστυχώς με αμείωτη ένταση.  

Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία εγγραφών και διαγραφών στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κλείνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 4 βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους 1.091 βιοτεχνικές επιχειρήσεις αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση. Ο μεγάλος "ασθενής" είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς 825 έβαλαν λουκέτο κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Παρότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους είναι μικρότερος κατά 11% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος (οπότε 1.227 επιχειρήσεις έκλεισαν), η κατάρρευση της βιοτεχνικής επιχειρηματικότητας πιστοποιείται από τη μεγάλη υποχώρηση (της τάξεως του 39,5%) του αριθμού των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε εγγραφή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόλις 301 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ενταχθούν στο βιοτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης στο εννεάμηνο του 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 498.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΒΕΘ, το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών-διαγραφών κατά το εξεταζόμενο φετινό διάστημα αποτυπώνει μια θλιβερή εικόνα: για σχεδόν κάθε επιχείρηση, που εγγράφεται στα μητρώα του ΒΕΘ, τρεις διαγράφονται. Ως βασικός λόγος για τη διαγραφή αναδεικνύεται η ασύμφορη λειτουργία της επιχείρησης (653 επιχειρήσεις, έναντι 628 πέρυσι, δήλωσαν αυτόν τον λόγο ως αιτία για την παύση της δραστηριότητάς τους). Σε πτώχευση οδηγήθηκαν 21 επιχειρήσεις, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το εννεάμηνο του 2013, όπου δεν ξεπερνούσαν τις επτά.

Με δεδομένο ότι:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Έχουν συνειδητοποιήσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την αιμορραγία της βιοτεχνικής επιχειρηματικότητας; Σε ποιες συντονισμένες ενέργειες θα προβούν, ώστε με σταθερά βήματα να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης των βιοτεχνικών και γενικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

 

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη