Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

Δελτίο Τύπου

 

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Η βουλευτής εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγωνία της για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαχείρισης που θα κωδικοποιεί τις παθογένειες όλων των προγραμματικών περιόδων για την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, ώστε να είναι έτοιμες οι κεντρικές και οι περιφερειακές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις αυξημένες υποχρεώσεις. Επεσήμανε δε ότι το προσχέδιο νόμου που έχει  διαρρεύσει, καταρτίστηκε από το Υπουργείο, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ διαφαίνεται η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης του συστήματος διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα τόνισε ότι με το προσχέδιο δημιουργείται από το μηδέν ένα νέο πολύπλοκο σύστημα Ειδικών Υπηρεσιών και Επιτελικών Μονάδων, με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, απαξιώνεται η συσσωρευμένη εμπειρία διαχείρισης του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ και υποβαθμίζεται το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ δημιουργούνται νέες δομές (επιτελικές δομές ΕΣΠΑ) στα Υπουργεία και τις Περιφέρειες χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες και χωρίς να αποσαφηνίζεται με ποιόν τρόπο αλληλεπιδρούν / συνεργάζονται με τις Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης στην απάντησή του δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ και ότι το τελικό σχέδιο νόμου θα τύχει τόσο εσωτερικής διαβούλευσης με τις υπηρεσίες όσο και ευρύτερης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η βουλευτής στη δευτερολογία της τόνισε ότι πάγια θέση της αποτελεί ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να διαχειρίζονται από δημόσιους φορείς. Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σ' ένα μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με αυξημένους πόρους και αρμοδιότητες, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των πόρων, αλλά και για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ανάπτυξης στη χώρα.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης εδώ.

 

Επίκαιρη Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Δημοκρατική Αριστερά στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει διατυπώσει, για τις συνταγματικές διατάξεις που άμεσα πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο, με σκοπό την  ενδεχόμενη αναθεώρησή τους, κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Επερώτηση. Με τις προτάσεις της ζητά μεταξύ άλλων:

  • Αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που θα περιλαμβάνει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
  • Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
  • Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Αλλαγή στο τρόπο παροχής της βουλευτικής ασυλίας.
  • Πλήρη διάκριση των εξουσιών.
  • Αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Την καθιέρωση δημοψηφισμάτων.
  • Έλεγχο της λειτουργίας των ΜΜΕ, με επανεξέταση σειράς διατάξεων με στόχο τη διαφάνεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία των λεγόμεων Νέων Μέσων (newmedia).
  • Eνίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της Επίκαιρης Επερώτησης τίθενται ζητήματα, που αφορούν  στη Συνταγματική καθιέρωση αποτρεπτικών μηχανισμών για πρόωρη λήξη της τετραετίας, ως χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Για το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης πατήστε εδώ.

 

 

Τροπολογία της ΔΗΜΑΡ για τους μικρο-ομολογιούχους

E-mail Εκτύπωση PDF

Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν 15.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, προβλέπει την πλήρη αποζημίωση των μικρο-ομολογιούχων έως του ποσού των 100.000 ευρώ και σε χρονικό ορίζοντα έως δέκα (10) έτη, καθώς και τη μερική αποζημίωση και σε βάθος 10ετίας των ομολογιούχων από 100.000 ευρώ και άνω. Για να διαβάσετε την τροπολογία πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για τους ειδικευμένους ιατρούς εργασίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Το πρόβλημα της υποβάθμισης του ρόλου και των υπηρεσιών των ειδικευμένων ιατρών εργασίας επισημαίνουν σε κοινή ερώτησή τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3850/2010) στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αναζητεί ο ίδιος υπηρεσίες ιατρού εργασίας.Ωστόσο, το 2010 εκδόθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δυο εγκύκλιοι (10041/27.01.2010 και 10057/11.02.2010) προς τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση σε ιδιωτικές εταιρείες (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης) να αναζητούν, ως αντιπρόσωποι των εργοδοτών, Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για τη νόμιμη λειτουργία των ΕΞΥΠΠ. Παράλληλα, Υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα αναζητούν υπηρεσίες ιατρού εργασίας με διακηρύξεις μειοδοτικών διαγωνισμών που, ωστόσο, αντιβαίνουν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (και όπου κριθεί αναγκαίο η Δικαιοσύνη) προκειμένου να ανευρεθούν λύσεις στα προβλήματα και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας κι αν προτίθεται, όπως έχει ζητηθεί από το έτος 2010 από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος και τη ΓΣΕΕ, να αποσύρει τις παραπάνω εγκυκλίους; Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση σχετικά με τη διαφθορά στο Εξαγωγικό Εμπόριο

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη διαφθορά στο εξαγωγικό εμπόριο. Όπωςεπισημαίνει η βουλευτής, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια με πρόσφατη Έκθεσή της υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν τη Συνθήκη για την καταπολέμηση της Διαφθοράς λίγο ή καθόλου. Η βουλευτήςερωτάτους Υπουργούς σε ποιους παράγοντες οφείλεται η περιορισμένη έως ανύπαρκτη εφαρμογή της Συνθήκης και πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της έλλειψης διαφάνειας στο εξαγωγικό εμπόριο, καθώς και για το αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να ενισχύουν ή καταρρίπτουν τη θέση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα. Επίσης, η βουλευτής ερωτά τους Υπουργούς εάν εξετάζεται η περίπτωση να καταστεί η δωροδοκία στο εξωτερικό ποινικό αδίκημα, όπως απαιτεί η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Ξένων Δημόσιων Αξιωματούχων στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές. Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης πατήστε εδώ.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 11 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo