Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Άλυτος γρίφος παραμένει η παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότηταςσχετικά με τον άλυτο γρίφο της παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει υπονομεύσει και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE.

Η βουλευτής αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί μόλις το 35% των πόρων, επισημαίνοντας ως κύριες αιτίες την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων με τη μορφή δανείου, αλλά και την αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία των ενδιάμεσων φορέων. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλά επενδυτικά σχέδια να εγκαταλείπονται.

Τέλος, η βουλευτής τονίζει την άμεση ανάγκη επίλυσης τους ζητήματος και ερωτά αν θα αναλάβει το Υπουργείο τις απαραίτητες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η συνδρομή των Τραπεζών στην ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ και σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας των πόρων που έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση των εργαλείων σχεδιασμένων για τη στήριξη των ΜμΕ.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης, που θα συζητηθεί την Πέμπτη 20/11/2014, πατήστε εδώ.

 

Μήνυμα της Ασ. Ξηροτύρη για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολτεχνείου

E-mail Εκτύπωση PDF

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου• από τότε που η νεολαία ξεσηκώθηκε ηρωικά ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία και στον αυταρχισμό της, μετουσιώνοντας στον αγώνα της τα πολύχρονα αιτήματα του λαού για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και έγινε ο πρωταγωνιστής μιας από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. 
Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία της κληρονομιάς του αντιδικτατορικού αγώνα, θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία, που γνώρισαν βασανιστήρια, φυλακές και εξορίες, αυτούς που «έφυγαν», αλλά κι αυτούς που ζουν ακόμη ανάμεσά μας. 
Σε αυτή τη δύσκολη καμπή για τη χώρα μας, που βουλιάζει στην παρατεταμένη και βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας προσφέρεται σαν μία αφορμή συλλογικής αυτογνωσίας και αποτελεί ευκαιρία για αναστοχασμό, ώστε να προκύψουν νέοι αγώνες. Καθώς σήμερα αμφισβητούνται τα μέχρι χθες κεκτημένα δικαιώματα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια και οι φασιστικές, νεοναζιστικές πρακτικές απειλούν τη δημοκρατία, η δική μας εποχή χρειάζεται τη δική της εξέγερση.

 

Ερώτηση για την ανάγκη φτηνότερης και καλύτερης αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναγκαία η φτηνότερη και καλύτερη αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Οικονομικών και Εσωτερικών, θέτει την ανάγκη φτηνότερης και καλύτερης αστικής συγκοινωνίας στην Θεσσαλονίκη. Αναφέρεται στην αύξηση των εισιτηρίων και τη σημαντική πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, που προέκυψαν από τηνέα οικονομική συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη αύξηση των εισιτηρίων είναι η τρίτη κατά σειρά που έχει επιβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2009-2014, με αποτέλεσμα το κόστος του απλού εισιτηρίου να έχει διπλασιαστεί, σε μια περίοδο μάλιστα που τα εισοδήματα των πολιτών έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή μαζικής μετακίνησης στην πόλη, καθώς και ότι οι νέες αυτές αυξήσεις δεν έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των μετακινήσεων, αντιθέτως προβλέπεται περαιτέρω μείωση των δρομολογίων, ενώ η επέκταση του ορίου ζωής των οχημάτων του ΟΑΣΘ θα επιβαρύνει τόσο την ασφάλεια των επιβατών όσο και το περιβάλλον, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: α) εάν εξετάζουν την απόσυρση των ΚΥΑ με τις οποίες αυξάνονται τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ και με ποιο τρόπο προτίθεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, εξασφαλίζοντάς τους φθηνότερη και ποιοτικότερη μαζική μεταφορά και διασφαλίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, β) εάν εξετάζουν τη δυνατότητα παροχής δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους και ευπαθείς ομάδες και γ) εάν προτίθεται να εφαρμόσουν την ΚΥΑ 24001/2013, η οποία ορίζει ρητά τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, ανακουφίζοντας έτσι πλήθος οικογενειών.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Επικρατείας

Θέμα: Αδιαφάνεια ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους δανειστές της

Ενώ πλησιάζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου, καθημερινά βλεπουν το φως της δημοσιότητας νέα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων, τα οποία προέκυψαν από δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε διαφορα χρονικά διαστήματα από την υπογραφή του Μεσοπροθέσμου προγράμματος του Απριλίου μέχρι σήμερα.

Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δεσμεύσεις της χώρας μας περιλαμβάνονται εκτός των Μνημονίων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και σε νέα κείμενα δεσμεύσεων από το Μάιο μέχρι σήμερα. Από δημοσιογραφικές μόνο πηγές για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για νέες δεσμεύσεις τον Αύγουστο ώστε να διασφαλίσει την απόφαση του Eurogroup για την υποδόση του 1 δισ. Ευρώ. Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσει η πέμπτη διαπραγμάτευση το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε για νέο κύκλο παρεμβάσεων σε καίριους τομείς: για τους φόρους υπέρ τρίτων, για νέα συγχώνευση ταμείων, για «απλοποίηση» του ΦΠΑ, για νόμο οικονομικών των κομμάτων και για νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ αν κριθούν αναγκαίες.

Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και ότι εν αντιθέσει με άλλες κυβερνήσεις, τα κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα δεν γίνονται γνωστά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να ανατρέξουν στις ιστοσελίδες των δανειστών προκειμένου να βρουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιες οι δεσμεύσεις της χώρας μας συνολικά όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα;

2. Προτίθενται να ενισχύσουν τη διαφάνεια με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» των κειμένων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μετά το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Απριλίου; Προτίθενται να ενημερώνουν το ελληνικό κοινοβούλιο για τις νέες δεσμεύσεις της χώρας;

Αιτούμαστε την κατάθεση των κειμένων MOU, MEFP, του τεχνικού μνημονίου αλλά και των επιστολών της κυβέρνησης που τα συνοδεύουν.

 

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Ασημίνα Ξηροτύρη

 

 

Τοποθέτηση επί της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, στην τοποθέτησή της για την τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» μεταξύ των άλλων τόνισε:

Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών κατατέθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις σε απόγνωση Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις –όσων βέβαια κατάφεραν να επιβιώσουν- και μάλιστα με τον απαράδεκτο τρόπο μιας τροπολογίας 22 άρθρων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι γεγονός ότι η διευθέτηση των «κόκκινων» επαγγελματικών δανείων είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία παρά την ύπαρξη όμως θετικών σημείων, η ρύθμιση διαπνέεται από την αντίληψη εκχώρησης κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες, αφού η δυνατότητα ένταξης του δανειολήπτη σ’ αυτή παρέχεται κατά τη «διακριτική τους ευχέρεια».

Κύρια επίσης ζητήματα είναι ότι, αφενός και πάλι δεν συνδέεται η ρύθμιση με τη χρηματοδοτική ικανότητα του μικρομεσαίου δανειολήπτη, αφετέρου αγνοείται το γεγονός ότι, παράλληλα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις που δανείζονται ακόμη ακριβά και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Τέλος, για το μεγάλο θέμα «της αποκατάστασης των μικρο-ομολογιούχων από τη μεγάλη ζημία που επέφερε το PSI με «το κούρεμα» των ομολόγων τους», η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούμε σε σχετική τροπολογία, που καταθέσαμε στο ίδιο Ν/σχ, να επιλύσει επιτέλους η Κυβέρνηση το πρόβλημα 15.000 πολιτών, ως ένα ύψιστο ζήτημα ηθικής τάξης και κοινωνικής ευαισθησίας.

 

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία μου στη Βουλή πατήστε εδώ.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 9 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo