Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Αποσπάσματα από την ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΔΗΜΑΡ μέσω του συνεδρίου της βρίσκεται υπό πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, για την διατήρηση της αυτονομίας της και των ιδρυτικών της αρχών -συμφωνούμε οι περισσότεροι γι’ αυτό-, ώστε να αποτελέσει και πάλι ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος.

Αυτό ακούγεται ως ευχολόγιο, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αντιπαράθεσης και αμφιταλαντεύσεων και υποχώρησης της επαφής με την κοινωνία -με ευθύνες και του Προέδρου- για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση  της χώρας.

Χάσαμε πολύ χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, όπου μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και το κυβερνητικό –επαγγελματικά πλέον- τμήμα ή και του τρίτου πόλου. 

Στο κλίμα αυτό, η άποψη που εξαρχής είχα εκφράσει, ιδιαίτερα μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής προς μία αριστερή, προοδευτική κατεύθυνση και ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται ούτε με τον εγκλωβισμό στην υπάρχουσα κατάσταση και τις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ούτε με τα ευχολόγια  της  κεντροδεξιάς  Κυβέρνησης, ήρθε τελικά -ας ευχηθούμε να μην είναι πολύ αργά- να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται αλλαγή της Κυβέρνησης, με Εκλογές! που αναπόφευκτα συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γιατί από τον Ιούνιο είχα τονίσει ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες, ούτε εμπλεκόμενοι ως κόμμα στα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Δαναούς και Δώρα φέροντες. 

Σήμερα η κυβέρνηση δείχνοντας ολοένα και περισσότερα σημάδια αδυναμίας πελαγοδρομεί μεταξύ μικρών παροχών προεκλογικού χαρακτήρα και προσπάθειας εξόδου (πως;) από το Μνημόνιο. Δυστυχώς γι’ αυτήν οι Ευρωπαίοι εταίροι και η Τρόικα την προσγείωσαν ανώμαλα.

Η μεν Τρόικα σταθερή στις απόψεις της ζητά και άλλα μέτρα που είναι βέβαιο ότι θα αποτελειώσουν την ήδη εξαθλιωμένη ελληνική κοινωνία, ο δε Διοικητής της ΕΚΤ, κ. Ντράγκι δηλώνει ότι η παραμονή σε πρόγραμμα με την Ε.Ε. αποτελεί όρο για την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά δηλαδή η επόμενη ημέρα του μνημονίου θα είναι ένα άλλο μνημόνιο!

Μέσα σ' αυτό το κλίμα της αποτυχημένης πολιτικής, της έλλειψης σαφούς σχεδίου για την κοινωνική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, και της αδυναμίας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το χρέος, η κυβέρνηση προσέφυγε στο τελευταίο της όπλο που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης.

Μία κίνηση που μπορεί να συσπειρώνει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνόντων κομμάτων, σε καμία περίπτωση όμως δεν διαχέεται αυτή η συσπείρωση στην κοινωνία, που βυθίζεταιι ακόμη περισσότερο στην απόγνωση όταν όλα παραμένουν στάσιμα και συντηρητικά. Όπως ήταν η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αφού δεν δεσμεύτηκε  καν για τα άμεσα μέτρα που χρειάζεται η κοινωνία για να μην εκραγεί και δεν έκανε καμία αναφορά σ' ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, με σαφείς στόχους συνδεδεμένο με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναθεώρηση του χρέους και την στήριξη της αναπτυξιακής της προσπάθειας.

Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από μία νέα προοδευτική και αποτελεσματική για τη διέξοδο από την κρίση  διακυβέρνηση και οι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει. Και αυτό για να επιτευχθεί χρειάζονται προοδευτικές και αριστερές συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις και οπωσδήποτε η διαμόρφωση ενός αξιόπιστου βιώσιμου προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας με στέρεες και βιώσιμες προτάσεις.

Προτάσεις που έχει επεξεργασθεί συστηματικά και η ΔΗΜΑΡ, η οποία ξεκίνησε με ένα σημαντικό οπλοστάσιο θέσεων και προτάσεων για την προοδευτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας, θέσεις που με πολλή προσπάθεια τα στελέχη της στην πορεία έχουν επιτυχώς εξειδικεύσει, όπως και η κοινοβουλευτική της ομάδα.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των προτάσεων που η ΔΗΜΑΡ έγκαιρα έχει αναδείξει συγκλίνει με ένα επίσης ένα μεγάλο μέρος των προγραμματικών αξόνων του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάσθηκαν στη ΔΕΘ και αυτό δημιουργεί τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Όπως:

Ένα άμεσο πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων.

Αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και αμοιβής.

Άμεσα μέτρα επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, με ένα πρόσθετο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με στόχευση την ανάσχεση της ανεργίας.

Τόνωση της ρευστότητας και  ο απεγκλωβισμός από την κυριαρχία των Τραπεζών.

Μέτρα στήριξης των ΜμΕ πριν αυτές αποβιώσουν οριστικά.

Θεσμική αναβάθμιση της δημοκρατίας με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάταξη της φοροδιαφυγής, σε βάθος εξυγίανση του πολιτικού συστήματος από την πελατειακή δομή και την κυριαρχία των  μεγάλων  συμφερόντων.

Επείγουσα ανάγκη ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης, συνδεδεμένο με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναθεώρηση του χρέους (μετακύλιση ομολόγων, δραστική μείωση επιτοκίων και κυρίως μείωση αυτού) με στήριξη γι’ αυτό των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Λύση μέσα στα όργανα της Ευρώπης που τώρα προβάλλει καθαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από αυτά θεωρώ ότι οι προγραμματικές προσεγγίσεις, οι άξονες και οι προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ με τους κύριους πυλώνες και άξονες του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απέχουν πολύ, αλλά συγκλίνουν. Ο τρόπος διεκδίκησης και η εξειδίκευση αυτών έχουν διαφορές. Χρειάζεται γι’ αυτό δουλειά από όλους ώστε όλα να γίνουν πιο στέρεα και βιώσιμα αν θέλουμε να επιτευχθεί ο κοινός βασικός στόχος της προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας.

Η ηγετική ομάδα και ιδίως ο Πρόεδρος που θα ζητήσει από τους συνέδρους την ευθύνη ανάληψης και διαχείρισης των παραπέρα ενεργειών πρέπει να λειτουργήσει με ειλικρίνεια, φερεγγυότητα και συλλογικότητα και κυρίως προσοχήνα μην  επαναληφθούν τα σοβαρά  λάθη του παρελθόντος, γιατί οι φθορές και οι αντοχές όλων μας είναι στο όριο της κατάρρευσης ή καλύτερα της οριστικής θραύσης. Και μια αλλαγή είναι επιβεβλημένη.

 

Εκατομμύρια Ελληνικά νοικοκυριά απειλούνται από τη φτώχεια

E-mail Εκτύπωση PDF

Με αφορμή την δημοσιευθείσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με τίτλο «Πολιτικές ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα», η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη  κατέθεσε για άλλη μία φορά νέα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά  με την απειλή της φτώχειας στα ελληνικά νοικοκυριά και με την καθυστέρηση της εφαρμογής του πολυπόθητου μέτρου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ακόμη 3,8 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%), χωρίς να προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον.

Επισημαίνει την έντονη ανάγκη για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών, ενώ διαπιστώνει ότι οι πολιτικές προστασίας είναι αναποτελεσματικές και αποσπασματικές, με τα   προγράμματα κοινωνικής προστασίας να έχουν αργήσει αισθητά.

Εγείρει δε για πολλοστή φορά τις ανησυχίες της για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και τη συνεχή μετάθεση της έκδοσης ΚΥΑ με τις απαραίτητες λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Τέλος ερωτά ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αν θα υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες, καθώς και πότε τελικά θα εφαρμοστεί πανελλαδικά το μέτρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Προς κατάργηση ο νόμος Κατσέλη;

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών σχετικά με τη δρομολογούμενη, κατά τα δημοσιεύματα, κατάργηση του νόμου Κατσέλη, σε συνέχεια επέκτασης του άρθρου 99 του ν.3588/2007 του Πτωχευτικού Κώδικα και στα φυσικά πρόσωπα. Η βουλευτής επισημαίνει ότι ακόμη και αν οι προθέσεις είναι αγαθές και δεν μεθοδεύεται η υφαρπαγή και της ιδιωτικής περιουσίας, η επέκταση του άρθρου 99 θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρά θα τα διευκόλυνε, και με αβέβαιο πάντα το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας δεδομένου ότι οι υφιστάμενες προϋποθέσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 πάλι θα απέκλειαν το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερχρεωμένων. Τονίζει επιπλέον η βουλευτής ότι το φερόμενο επιχείρημα του Υπουργείου Ανάπτυξης περί αποφυγής της επιμήκυνσης του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη δεν ισχύει, γιατί απλά ο όγκος των υποθέσεων θα κατευθυνόταν στα πολυμελή πρωτοδικεία αντί των ειρηνοδικείων. Η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν πράγματι έχει δρομολογηθεί η κατάργηση του νόμου Κατσέλη και η υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο άρθρο 99, εάν αυτό θα ισχύσει και για τους πολίτες που ήδη βρίσκονται εντός των φάσεων της διαδικασίας του νόμου Κατσέλη, εάν εξετάζεται  το ενδεχόμενο ουσιαστικότερης εμπλοκής στην επίλυση του προβλήματος των τραπεζών, οι οποίες συστηματικά και σημαντικά στηρίζονται από το Δημόσιο, και για ποιο λόγο δεν έχει εξετασθεί έως τώρα και το Ισλανδικό μοντέλο επίλυσης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο προβλέπει δραστικό ‘κούρεμα’ των δανείων και ανάληψη της ζημίας από το κράτος με την αιτιολογική ανακούφισης των πολιτών και αναθέρμανσης της ζήτησης, η οποία θα τόνωνε την οικονομία.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Ουραγός στην κοινωνική δικαιοσύνη η Ελλάδα μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Οικονομικών, αναφέρεται στη συγκριτική έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, βάσει της οποίας η χώρα μας αποδεικνύεται ουραγός στην διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βουλευτής επισημαίνει ότι η υψηλή ανεργία –και κυρίως η νεανική- είναι αυτή που καθορίζει τον χαμηλότερο βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης που καταγράφει ο δείκτης, παράγοντας που έχει επηρεασθεί έντονα από την οικονομική κρίση, βαθαίνει το κοινωνικό ρήγμα και διαλύει την κοινωνική συνοχή. Με δεδομένο ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση αντιμετώπιση της διεύρυνσης του κοινωνικού χάσματος μεταξύ των πλουσίων χωρών του Βορρά και των φτωχότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με την καταπολέμηση κυρίως της υψηλής νεανικής ανεργίας, αλλά και ότι η οικονομική ισχύς είναι μια σημαντική προϋπόθεση, αλλά δεν συνιστά εγγύηση για την κοινωνική δικαιοσύνη, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς: α) σε ποιες συντονισμένες ενέργειες θα προβούν, ώστε με σταθερά βήματα να επιλύεται το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνικής αδικίας και της ανεργίας της χώρας μας και β) αν εξετάζονται ειδικότερα τρόποι ενίσχυσης της πρόσβασης σε θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που βιώνουν εντονότερα την κοινωνική αδικία και τον αποκλεισμό.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων από την εφαρμογή του ΠΔ 112/2012

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι βουλευτές ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Δημήτρης Αναγνωστάκης κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στα μέλη του Συλλόγου Εγκαταστατών Υδραυλικών η εφαρμογή του Π.Δ 112/2012. Οι βουλευτές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η μη έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή του Π.Δ οδηγεί σε διφορούμενες και αντικρουόμενες ερμηνείες από ορισμένες Δ/νσεις Ανάπτυξης  της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με την αρχή ασφάλειας δικαίου αλλά ούτε και με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα σε μια επαγγελματική κατηγορία που πλήττεται υπέρμετρα  από τη κατάρρευση της οικοδομικής  δραστηριότητας. Οι βουλευτές ερωτούν τους κκ Υπουργούς εάν προτίθενται να προβούν στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, ποια είναι η λογική με την οποία αυξάνεται το κόστος των διοικητικών εργασιών αναλόγως του χρόνου καθυστέρησης θεώρησης της άδειας και οδηγούν σε πολλαπλασιασμό του παράβολου-προστίμου και εάν εξετάζεται η περίπτωση μειωσής του και αποπληρωμής του με δόσεις, καθώς και εάν θα προβλεφθεί η αναγκαία μεταβατική περίοδος για την αντιστοίχηση-αντικατάσταση των υφισταμένων αδειών.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 


Σελίδα 14 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo