Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Σημαντικό το κοινοβουλευτικό έργο της Ασημίνας Ξηροτύρη

E-mail Εκτύπωση PDF
Στην τρίτη κοινοβουλευτική μου θητεία με τη ΔΗΜΑΡ, όπως και στις δύο προηγούμενες με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ-ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη και στο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έργο που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια και έργο που όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και τους πολίτες εισπράττω ότι διακρίθηκε για την ποιότητα, την  πληρότητα και την συνεπή, προγραμματική σύνθεση μίας άλλης προοδευτικής, αριστερής πρότασης για διακυβέρνηση και ανάκαμψη της χώρας.
Στη διάρκεια της απερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, μέσα στην οξύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν οι βαρύτατες επιπτώσεις, η ανθρωπιστική κρίση, από το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα, όπως και για την ανάγκη και τους άξονες ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας και ανάσχεσης της ανεργίας, το οποίο θα έπρεπε να συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική, δίκαιη λύση διεξόδου από την κρίση. Για να πιάσουν έτσι τόπο οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, να αλλάξει το σαθρό παραγωγικό μοντέλο και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Ειδικότερα στα τελευταία 2,5 χρόνια της κοινοβουλευτικής περιόδου, είχα ως κύριους τομείς ευθύνης στο κοινοβουλευτικό μου έργο τα πολύ κρίσιμα θέματα των Υπουργείων: Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που καθόριζαν την οικονομική, φορολογική και αναπτυξιακή πολιτική και την προσπάθεια της χώρας για να βγει από την κρίση, να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, διεκδικώντας να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάστηκα, έκανα παρεμβάσεις, όπως και προτάσεις τροπολογιών ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και κυρίως ως ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ σε περίπου εξήντα (60) Νομοσχέδια. Βρίσκομαι έτσι στην πρώτη πεντάδα των βουλευτών που εισηγήθηκαν ως ειδικοί αγορητές τα Ν/ΣΧ και στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια.
Περισσότερα από σαράντα (40) αφορούσαν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016 και 2015-2018, οι προϋπολογισμοί του κράτους (2013, 2014 και 2015) και οι Εκθέσεις Προόδου και Εφαρμογής αυτών, καθώς και η φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, οι Φορολογικοί Κώδικες και οι διαδικασίες.
Και βέβαια τα μεγάλα κοινωνικά θέματα για τη ρήτρα ισοδύναμων κοινωνικών μέτρων, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των κόκκινων δανείων.
Επίσης θέματα που αφορούσαν στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, τη βελτίωση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπως και στα προβλήματα της πολιτικής και της διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων, της επανεκκίνηση των δημόσιων έργων, της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σημαντικό επίσης ήταν το έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των συντονισμένων ενεργειών για συναντήσεις με φορείς και πρωτοβουλίες για κρίσιμα θέματα, όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη φορολόγηση των λιστών των εμβασμάτων του εξωτερικού και γενικά την ανάγκη προώθησης ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, τα προβλήματα στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των μεγάλων έργων, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της οικονομίας, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις, την τόνωση της απασχόλησης κ.ά.
Καταβλήθηκε δε ιδιαίτερη προσπάθεια για την πληρότητα των τοποθετήσεων και παρεμβάσεων στις ειδικές συνεδριάσεις των επιτροπών ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή μου στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, τόσο σε ό,τι αφορά τα θέματα της παρακολούθησης του Προϋπολογισμού του κράτους και του αντίστοιχου Γραφείου της Βουλής όσο και στα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμικών και διοικητικών οργάνων ελέγχου π.χ. Ελεγκτικό συνέδριο, Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΣΤΑΤ, ΤΑΙΠΕΔ, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .
Τέλος, έντονη ήταν η δραστηριοποίησή μου για θέματα της εκλογικής μου περιφέρειας Α' Θεσσαλονίκης και γενικότερα του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και των Νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, με ανάδειξη πλήθους θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία, τα περισσότερα των οποίων είναι συνδεδεμένα με τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα της χώρας από την παρατεταμένη περίοδο της κρίσης και το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όλο αυτό τον καιρό στις κομματικές διαδικασίες, στα άρθρα, τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ, επικέντρωσα τις προσπάθειές μου για την αλλαγή των ασκούμενων συντηρητικών πολιτικών και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Υποστήριζα δε πάντα, ότι η ΔΗΜΑΡ είχε τις δυνατότητες και έπρεπε να συμβάλλει σ' αυτόν τον στόχο, τονίζοντας όμως ότι αυτό απαιτούσε μία  διαρκή προσπάθεια και μία ξεκάθαρη στρατηγική για τις προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις με τις προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις, όπως οι πολίτες έδειξαν προ πολλού να επιλέγουν.
Οι εκλογές πράγματι δίνουν προβάδισμα σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει την επιθυμία και ανάγκη του λαού για μια προοδευτική, αριστερή διακυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα λοιπόν μίας «Κυβερνώσας Αριστεράς», η ΔΗΜΑΡ είχα την πεποίθηση ότι έπρεπε και μπορούσε να συμβάλλει με το προοδευτικό προγραμματικό της οπλοστάσιο, τα αξιόμαχα στελέχη της και την πολύτιμη κοινοβουλευτική μας εμπειρία, συνέπεια και έργο.
Τελικά όμως η προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε θετική έκβαση, δεν μετουσιώθηκε προς μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση σε προεκλογική συμφωνία και έτσι επέλεξα να μη συμμετέχω ως υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.
Πιστεύω βαθιά ότι οι επιλογές και οι προσπάθειές μου σε αυτές στις δύσκολες και με οξύτατη πόλωση συνθήκες, πρέπει να προσθέτουν δυνάμεις στον κοινό στόχο της προοδευτικής αριστερής διακυβέρνησης, της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και αυτούς τους στόχους θα συνεχίσω να υπηρετώ και να αγωνίζομαι.

Για το πλήρες κείμενο του απολογισμού μου πατήστε εδώ.

 

Γιατί δεν είμαι υποψήφια στις εκλογές - Αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ

E-mail Εκτύπωση PDF

Στο διαρκές συνέδριο αναφέρθηκα εκτενώς για τον βασικό στόχο που θα έπρεπε να υπηρετεί η ΔΗΜΑΡ, την ανάγκη δηλαδή για αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών προς μια προοδευτική κατεύθυνση, για μία νέα κυβερνητική πραγματικότητα που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, τονίζοντας ότι αυτό απαιτούσε μία διαρκή προσπάθεια και μία ξεκάθαρη στρατηγική για τις προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις με τις προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις.

Οι εκλογές φαίνεται να δίνουν προβάδισμα σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει την επιθυμία και ανάγκη του λαού για μια αριστερή διακυβέρνηση. Στη πραγματικότητα λοιπόν μίας «Κυβερνώσας Αριστεράς», η ΔΗΜΑΡ είχα την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι έπρεπε και μπορούσε να συμβάλλει με το προοδευτικό προγραμματικό της οπλοστάσιο, τα αξιόμαχα στελέχη της και την πολύτιμη κοινοβουλευτική μας εμπειρία, συνέπεια και έργο. Φοβάμαι όμως ότι δεν το προσπάθησε.

Η θέση μου όμως παραμένει ότι στο κλίμα αβεβαιότητας και καταστροφολογίας που συντηρεί η κυβέρνηση, το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή και ότι σήμερα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα από την Αριστερά και την ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεών της, και βέβαια της ΔΗΜΑΡ.

Τελικά, η σύγκλιση αυτή δεν μετουσιώθηκε προς μεγάλη μου έκπληξη και απογοήτευση σε προγραμματική συμφωνία. Παράλληλα, μετά και τις τελευταίες επιλογές του κόμματος για αυτόνομη κ.λπ. κάθοδο, κατέληξα ότι δεν μπορώ να συμβάλλω, γιατί στις δύσκολες και με οξύτατη πόλωση συνθήκες, αυτές δεν προσθέτουν δυνάμεις στον κοινό στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης και ανάκαμψης της χώρας, και έτσι επέλεξα να μην βάλω υποψηφιότητα σε αυτό το σχήμα της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνέχεια, όμως, και μετά την οριστικοποίηση της καθόδου στις επερχόμενες εκλογές μ' ένα σχήμα "Πράσινοι - ΔΗΜΑΡ", ομολογώ ότι δεν μπορώ να αναγνωρίσω και να παρακολουθήσω την Δημοκρατική Αριστερά και γι αυτό τον λόγο σας ενημερώνω ότι αποχωρώ από το κόμμα.

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη στο Κόκκινο

E-mail Εκτύπωση PDF
Στο κλίμα αβεβαιότητας και καταστροφολογίας που συντηρεί η κυβέρνηση, το ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες είναι να πιστέψουν ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα για αλλαγή και ότι σήμερα αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα από την Αριστερά και την ευρύτερη συμμαχία των δυνάμεών της, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη σε συνέντευξή της "Στο Κόκκινο".
Για να ακούσετε τη συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη, πατήστε εδώ.
 

Συνέντευξη της Ασ. Ξηροτύρη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

E-mail Εκτύπωση PDF

Ποια πρέπει να είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ στην τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και ποια πρέπει να είναι τα βήματα του κόμματος από εκεί και έπειτα. 

Η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών προς μια προοδευτική κατεύθυνση και γιαυτό αυτό ακριβώς οι βουλευτές της καταψήφισαν και στη 2η ψηφοφορία την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρική Εκλογή.  

Και με δεδομένο ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, η ΔΗΜΑΡ στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ αρνούμενη να συμπράξει στη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης, συντηρητικής πολιτικής, για την οποία ο Πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση και επικαλείται τη σταθερότητα, όταν έχει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, ένα τρίτο μνημόνιο επί θύραις και τη θηλιά του δυσθεώρητου χρέους να σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Ο  τόπος και η κοινωνία είναι ανάγκη να γυρίσουν σελίδα.

Η ΔΗΜΑΡ διατηρώντας την αυτοτέλειά της προχωρά με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Οικολογίας, στη βάση μιας <προγραμματικής συμφωνίας> για τον κοινό στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μία βάση κοινών θέσεων και προγράμματος έτσι ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Θεωρώ ότι οι προγραμματικές προσεγγίσεις, οι άξονες και οι προτεραιότητες των δύο κομμάτων έχουν βασικά σημεία σύγκλισης. Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά ώστε όλα να γίνουν πιο στέρεα και βιώσιμα, προκειμένου την επόμενη μέρα όλοι να δώσουμε μία μάχη για τον απεγκλωβισμό από την ύφεση, την ανεργία και την κοινωνική κρίση, αλλά και για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τη αναδιάρθρωση του χρέους και την  ανάπτυξη.

 

Η κυβέρνηση με όλα τα μέτωπα ανοιχτά για την οικονομία και το χρέος επισπεύδει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η κυβέρνηση έχοντας όλα τα μέτωπα ανοιχτά για την οικονομία και το χρέος επισπεύδει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς να έχει αρχίσει καμία ουσιαστική και με σχέδιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την αναθεώρηση του χρέους, εντάσσει το θέμα της προεδρικής εκλογής, ένα κορυφαίο θέμα της Δημοκρατίας, μέσα στον ατελή σχεδιασμό της για το πώς θα κλείσει το μνημόνιο και την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τις «ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» . Στη συνέχεια ανέλυσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας της βουλευτού, πατήστε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 1 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo