Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Δελτίο Τύπου για το Σχέδιο Νόμου "Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήµα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις"

E-mail Εκτύπωση PDF

Η κυβέρνηση σ' ένα από τα τελευταία καθώς φαίνεται νομοσχέδια για τις"Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήµα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις" επιχειρεί να περάσει διατάξεις τουλάχιστον πελατειακού χαρακτήρα, διατάξεις που καταστρατηγούν το σύνταγμα, αλλά και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση αλλά και οι βουλευτές χρησιμοποιούν το Σχέδιο Νόμου για να περάσουν διατάξεις καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα.

Αποκορύφωμα το άρθρο 12 του Σχεδίου Νόμου το οποίο προστέθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση καιαποτελεί πρόκληση και σαφή απαξίωση και καταστρατήγηση των συνταγματικών μας υποχρεώσεων.

Η κυβέρνηση μετά τις έντονες πιέσεις και αντιδράσεις τόσο από τους φορείς όσο και από τις δυνάμεις της Αριστεράς απέσυρε κάποιες επίμαχες παραγράφους. Το σωστό βέβαια θα ήταν να αποσυρθεί στο σύνολό του.

Παράλληλα η κυβέρνηση κατέθεσε σωρεία τροπολογιών, με παρεμβάσεις που αφορούν πολύ σημαντικά ζητήματατα οποία δεν έχουν συζητηθεί, κάποιες είναι προεκλογικά δωράκια και κάποιες προσπαθούν να περάσουν διάφορες διατάξεις όπως - όπως. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τον κοινοβουλευτισμό και να νομοθετεί με ορθή διαδικασία.

 

Ομιλία της Ασ. Ξηροτύρη στο Σχέδιο Νόμου για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε ότι το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» είχε τεθεί προς διαβούλευση περιλαμβάνοντας τέσσερα-πέντε σχετικά άρθρα που επέλυαν προβλήματα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και έπρεπε να είχαν προ πολλού ρυθμιστεί. Προστέθηκε όμως σε αυτό, χωρίς διαβούλευση και σχετική συζήτηση και κυρίως χωρίς αναγκαιότητα, και το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στις τροποποιήσεις στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και κυρίως σε θέματα της δασικής νομοθεσίας, που πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις. Η βουλευτής αναφέρθηκε στο επίμαχο άρθρο 12, που επιβάλλει απαράδεκτες αλλαγές στις διατάξεις για τα δάση, χαρακτηρίζοντας το «πρόκληση και σαφή απαξίωση και καταστρατήγηση των συνταγματικών μας υποχρεώσεων» και ζήτησε την άμεση απόσυρσή του προκειμένου να μη δοθεί η χαριστική βολή στην πάταξη της αυθαιρεσίας στα δάση.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ. 

Ερώτηση για την άμεση ανάγκη καθορισμού της ‘επιχειρηματικής δραστηριότητας’

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση ανάγκη καθορισμού της ‘επιχειρηματικής δραστηριότητας’ για τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας ακινήτων

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ανάγκη καθορισμού της ‘επιχειρηματικής δραστηριότητας’ για τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Η βουλευτής αναφέρεται στο ν. 4172/2013 (Α’ 167) και συγκεκριμένα στο άρθρο 21, σύμφωνα με το οποίο αποτελεί ‘επιχειρηματική δραστηριότητα’ και φορολογείται με 26% η  μεταβίβαση τριών ακινήτων σε διάστημα 2 ετών. Όμως, παραμένει ασαφές σε ποιο ποσό επιβάλλεται ο συντελεστής 26%, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη ερμηνευτική εγκύκλιος για το άρθρο 21 που να διευκρινίζει επακριβώς τι συνιστά επιχειρηματική συναλλαγή προκειμένου για μεταβιβάσεις ακινήτων. Η βουλευτής επισημαίνει ότι η εν λόγω ασάφεια δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση στην ήδη προβληματική αγορά ακινήτων, δεν συμβάλλει στην αναγκαία ασφάλεια δικαίου για τον πολίτη, και δεν λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι, λόγω υψηλής φορολογίας των ακινήτων, πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πουλήσουν ακίνητα που κληρονόμησαν ή/και απέκτησαν στη συνέχεια, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί επιχειρηματική συναλλαγή.

Η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό για το πότε προβλέπεται να εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος για το τι συνιστά ‘επιχειρηματική δραστηριότητα’ προκειμένου για μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να αρθεί η αδικία έναντι πολιτών που εξ’ ανάγκης ενδέχεται να μεταβιβάσουν ακίνητα.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 

Τοποθέτηση της Ασ. Ξηροτύρη επί του Σχεδίου Νόμου για το νέο ΕΣΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

"Με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται το Σχέδιο Νόμου για το νέο ΕΣΠΑ -το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα- με ρυθμίσεις που αναπαράγουν το σημερινό μοντέλο διαχείρισής του και τις δυσλειτουργίες του", τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επισήμανε δε ότι οι θετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν (όπως η μείωση των εκχωρήσεων ή η αποκέντρωση των διαχειριστικών αρχών των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων στις περιφέρειες) υπερκαλύπτονται από τις αρνητικές. Ως το μεγαλύτερο μειονέκτημα των διατάξεων χαρακτηρίζει το γεγονός ότι παρότι στοχεύουν στην απλούστευση των διαδικασιών αυτές γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Οι συγχωνεύσεις ειδικών υπηρεσιών, η δημιουργία επιτελικών μονάδων, η δημιουργία νέων ειδικών υπηρεσιών, εάν δεν συνοδευτούν από σαφείς και ξεχωριστές αρμοδιότητες για την κάθε μία θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα συντονισμού και γραφειοκρατίας. Η βουλευτής αναφέρεται επίσης στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν σε θέματα που ρυθμίστηκαν πολύ πρόσφατα όπως το ΓΕΜΗ, τα Επιμελητήρια, και οι λαϊκές αγορές και στις οποίες διακρίνονται πολλές γκρίζες ζώνες που προκαλούν επιφυλάξεις και ανησυχίες.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας της βουλευτού, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για το διαμετακομιστικό εμπόριο

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη καλύτερης εκμετάλλευσης του διαμετακομιστικού εμπορίου μέσω ανάπτυξης δραστηριοτήτων  ανα-συναρμολόγησης και μεταποίησης των διερχομένων φορτίων καθώς και βελτίωσης υποδομών

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων σχετικά με την καλύτερη εκμετάλλευση του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Η βουλευτής αναφέρεται σε μελέτη της InfoBankHellastat, καθώς και σε στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων ανα-συναρμολόγησης και μεταποίησης των διερχομένων φορτίων, προκειμένου να επωφεληθεί από την άνοδο που αναμένεται να έχουν οι ασιατικές οικονομίες, οι οποίες θα συνεχίσουν να αναζητούν πύλες εισόδου των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Επίσης, η βουλευτής αναφέρεται στη περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών διαθέτει σημαντικότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων, τα οποία συνδέονται με τη θέση του, ενώ έχει και όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί εθνικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Όμως, κρίσιμο μέγεθος παραμένει ο χρόνος αναπτυξιακής κίνησης και βελτίωσης των υποδομών για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, έναντι ανταγωνιστικών λιμανιών γειτονικών χωρών που διεκδικούν μερίδια της συγκεκριμένης δραστηριότητας transit.

Η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες ανα-συναρμολόγησης και μεταποίησης των διερχομένων φορτίων, ώστε να αποβεί αποτελεσματικότερο και οικονομικά επωφελέστερο το διαμετακομιστικό εμπόριο καθώς και σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για τη βελτίωση των υποδομών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την εθνική στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη των λιμένων.  

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 3 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo