Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Ερώτηση για τη διάσωση των Παιδικών Χωριών ΣΟΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη διάσωσης των Παιδικών Χωριών ΣΟΣ

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχετικά με την ανάγκη διάσωσης των παιδικών χωριών ΣΟΣ.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ καλύπτουν ζωτικές ανάγκες στις οποίες το κράτος πρόνοιας και δικαίου αδυνατεί να ανταποκριθεί και το οποίο όμως θεσπίζει και εγκρίνει κανόνες και προδιαγραφές που παραπέμπουν στην αναβίωση των παιδουπόλεων, του παρελθόντος και του αναχρονισμού. Ενδεικτικά, η βουλευτής αναφέρεται στο χωρισμό των αδελφών, στην αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων παιδιών ανά κτίριο, στη μετονομασία των χώρων διαμονής σε θαλάμους κ.λπ. Η βουλευτής υπογραμμίζει ότι η βασική φιλοσοφία των παιδικών χωριών ΣΟΣ είναι το διαφορετικό και το ανθρώπινο πρότυπο για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη με την έννοια της οικογενειακής φροντίδας, της παρουσίας της μητέρας ΣΟΣ, και της παραμονής των φυσικών αδελφών ενωμένων, ενώ, παράλληλα, τονίζει ότι στην Ελλάδα του 2014, επιβάλλεται ο εξανθρωπισμός της ζωής των παιδιών που στερήθηκαν τη φυσική τους οικογένεια και τα δικαιώματά τους και όχι η μετατροπή των παιδικών χωριών σε αναχρονιστικές παιδουπόλεις, όπως επιβάλλει η Υπουργική Απόφαση.

Η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό σε ποια κριτήρια και αρχές βασίστηκε η Υπουργική Απόφαση και με ποια λογική πρέπει όλα τα κτίρια να προσομοιάζουν σε εκείνα των παλαιών δημοσίων ιδρυμάτων που, επίσης, θα έπρεπε να έχουν εκσυγχρονιστεί. Επίσης ερωτά για το πώς θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από τη παύση λειτουργίας των παιδικών χωριών ΣΟΣ τα οποία από το 1982 έχουν προσφέρει τεράστιας σημασίας υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης πατήστε εδώ.

 

Τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσαν τροπολογία με την οποία τροποποιείται η παρ. 1α του άρθρου 2 του ν. 4224/2013 (Α’ 288) και δίνεται παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2015 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία τους δηλωθείσα ως τέτοια στη τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας:

Περισσότερα...
 

Ερώτηση για την έναρξη λειτουργίας Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

E-mail Εκτύπωση PDF

Κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την ίδρυση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προπτυχιακού Τμήματος Τουριστικών Σπουδών.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην κοινή δήλωση των Κοσμητόρων του ιδρύματος οι οποίοι, σε αντίθεση με το Υπουργείο, τονίζουν ότι δεν έχουν ούτε πόρους ούτε χώρους για τη λειτουργία του νέου τμήματος, ενώ παράλληλα προσθέτουν ότι ο μειωμένος προϋπολογισμός καθιστά οριακή ακόμη και τη λειτουργία των υφισταμένων σχολών. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ναι μεν κρίνεται αναγκαία η δημιουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, και μάλιστα στη βάση διεθνών ακαδημαϊκών προδιαγραφών, αλλά, παράλληλα, το Πανεπιστήμιο οφείλει να συνεχίσει την οργάνωση των σπουδών του με γνώμονα τις αρχές αριστείας. Επίσης, υπογραμμίζονται οι απαιτήσεις σχεδιασμού ενός προγράμματος  σπουδών, καθώς και οι δυσκολίες και ο χρόνος που απαιτείται για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός για το πώς εξηγείται η διάψευση των Κοσμητόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης και αν εν τέλει υπάρχει ή όχι η απαραίτητη υποδομή και οι ανθρώπινοι πόροι που θα επέτρεπαν τη λειτουργία του τμήματος τουρισμού. Επίσης, ερωτάται κατά πόσο υπήρξε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό του νέου τμήματος.  

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για τις κοινωνικές ασυμβατότητες στα ΑΕΙ

E-mail Εκτύπωση PDF

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τίθεται το θέμα των κοινωνικών ασυμβατοτήτων που παρατηρούνται μεταξύ φοιτητικών εστιών και χώρων χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στην ερώτηση ααφέρεται η απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει η φοιτητική μέριμνα, καθώς ολοένα και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες οικότροφοι στις φοιτητικές εστίες, εξαιτίας της κακής κατάστασης των κτιρίων αλλά και των γενικότερων υποδομών και παροχών τους. Στον αντίποδα δε αυτής της εξαθλιωμένης κατάστασης, σε κάποια ιδρύματα,εμφανίζονται στους χώρους χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα γυμναστήριο και πισίνα, απόλυτη καθαριότητα και αποδυτήρια που προσομοιάζουν εκείνων των ιδιωτικών γυμναστηρίων, στους οποίους όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος στους φοιτητές. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι φοιτητές, που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής διαμονής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας και ότι η ύπαρξη αυτής της αντιφατικής εικόνας, εκτός από επικίνδυνη για την υγιεινή και ασφάλεια των φοιτητών, υποθηκεύει και την ακαδημαϊκή τους απόδοση, ενώ, παράλληλα, συντελεί σε κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, υποβαθμίζουν περαιτέρω το επίπεδο σπουδών.

Ερωτάται, τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εν λόγω κατάσταση και η αδυναμία αντιμετώπισής της και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υπάρξει επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, προς ποια κατεύθυνση και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για την πορεία υλοποίησης της απόφασης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών

E-mail Εκτύπωση PDF

Κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία υλοποίησης της απόφασης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς από τον Αύγουστο 2014 δημοσιεύθηκε το ΠΔ 111/2014 (ΦΕΚ Α' 178/29.08.2014) περί εφαρμογής του νέου οργανισμού του Υπουργείου, με το οποίο αναδιαρθρώθηκε η υφιστάμενη δομή του και σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία αναδιοργάνωσης θα έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη από τις 29 Οκτωβρίου.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ. 

 

 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 4 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo