Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας του ΑΠΘ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δραματική η επιδείνωση των προβλημάτων λειτουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών, επισημαίνει τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς η δημόσια χρηματοδότησή του βαίνει δραματικά μειούμενη, ο αριθμός των φοιτητών του ολοένα και αυξάνεται, ενώ το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό του έχει αποδεκατιστεί.

Ειδικότερα, η βουλευτής αναφέρει ότι το επίπεδο της χρηματοδότησής του, όπως προβλέπεται στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για το 2015 και τις πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αναδεικνύει δε ως κρίσιμο πρόβλημα τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών, καθώς υπολογίζεται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα εγγραφούν συνολικά 10.705 φοιτητές, τη στιγμή που οι υποδομές του Ιδρύματος δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο και που σημειώνεται μείωση του προσωπικού, λόγω της διαθεσιμότητας, της εφεδρείας και των συνταξιοδοτήσεων.

Ερωτά τέλος τους αρμόδιους Υπουργούς α) αν προτίθενται να αυξήσουν την χρηματοδότηση του ΑΠΘ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη των αναγκών του, β) σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και γ) αν προτίθενται να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτρέποντας την περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας, μιας από τις σημαντικότερες επενδύσεις που δεν θα έπρεπε να επιδέχεται εκπτώσεις.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για την αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Η βουλευτής αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία το ποσοστό του λαθρεμπορίου τσιγάρων τον φετινό Νοέμβριο ανήλθε στο ποσοστό του 20,8% έναντι του 19,5% τον αντίστοιχοι μήνα του 2013, γεγονός ενδεικτικό του μεγάλου προβλήματος του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα το οποίο εξακολουθεί να αυξάνεται επί 6 χρόνια, κυρίως λόγω των επτά συνεχών αυξήσεων της φορολογίας.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει δραματικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα, όπως και στις 60.000 οικογένειες που ζουν από τον κλάδο αυτό ενώ, τονίζει, ότι η μακροχρόνια προσπάθεια του κλάδου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου θα πρέπει να υποστηριχθεί και από τις προσπάθειες της πολιτείας.

Η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των τσιγάρων, και σε ποιους παράγοντες οφείλεται η αποτυχία προηγούμενων κρατικών ενεργειών, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για την έλλειψη προσωπικού ασφαλείας στα περιφερειακά αεροδρόμια

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έλλειψη προσωπικού υπηρεσιών ασφαλείας στα περιφερειακά αεροδρόμια

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡΑσημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρηκατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων σχετικάμε την έλλειψη προσωπικού υπηρεσιών ασφαλείας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τονίζοντας για μία ακόμη φορά το θέμα των σοβαρών προβλημάτων υποδομής και ασφάλειας τους.

Η βουλευτής αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλαν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, στην οποία ζητείται άμεσα η επαναλειτουργία της Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας (ΣΠΟΑ) για την εκπαίδευση προσωπικού αεροπορικής ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ελλιπής στελέχωση στα σημεία ελέγχου και φύλαξης μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, πρόβλημα που θα πολλαπλασιαστεί στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι θα συνεχιστεί η συνταξιοδότηση του προσωπικού και θα αυξηθεί περαιτέρω η τουριστική κίνηση στους αερολιμένες.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι τα θέματα ασφάλειας χρήζουν ιδιαίτερης ευαισθησίας και η ελλιπής στελέχωση στα σημεία ελέγχου και φύλαξης των αεροδρομίων εγκυμονεί κινδύνους αφενός για την ασφάλεια των πτήσεων αφετέρου για την οικονομική και πολιτική θέση της χώρας, χωρίς να ξεχνάμε και τη σημασία της τουριστικής της εικόνας.

Τέλος, η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επαναλειτουργία της ΣΠΟΑ και την εξασφάλιση του επιπέδου ασφαλείας των αεροδρομίων, καθώς κι αν σκοπεύει να επαναφέρει σε ισχύ παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε όσες εταιρείες επιθυμούσαν, κατόπιν πιστοποίησής τους από την ΥΠΑ, να εκπαιδεύουν οι ίδιες το προσωπικό τους, κάτι που θα βοηθήσει και στην αποφυγή της περαιτέρω απώλειας των εσόδων για το δημόσιο.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Δελτίο Τύπου για την τοποθέτηση επί του Προϋπολογισμού 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Προϋπολογισμός χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους, υπό επώδυνη αναθεώρηση από  τη σκληρή πίεση της Τρόικας, και με τη θηλιά του χρέους να σφίγγει τη χώρα 

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ για τον Προϋπολογισμού του 2015, τονίζει ότι:

Πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε  η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Παρόλα αυτά, ούτε συμφωνία υπάρχει σήμερα, και ο προϋπολογισμός τελεί υπό πλήρη, επώδυνη αναθεώρηση, μετά την βίαιη πίεση της Τρόικας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, ενώ  η θηλιά του δυσθεώρητου χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα, προετοιμάζοντας έτσι την απαίτηση των δανειστών για ένα <τρίτο μνημόνιο>.

Η κυβέρνηση ακολούθησε πιστά στον Προϋπολογισμό τις μνημονιακές δεσμεύσεις παραβλέποντας ότι πίσω από την όποια ευημερία των αριθμών υπάρχουν οι άνθρωποι και η ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας. Γιατί εκείνο που είναι κοινά αποδεκτό, πρώτιστα από τους πολίτες, αλλά και από τους πολιτικούς, ακόμη και πολλούς εκτός της χώρας:

Είναι οι τεράστιες θυσίες και η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, που οδηγούν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Είναι η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας, την διάλυση του παραγωγικού ιστού, την βύθιση του ΑΕΠ και την παραμονή του χρέους σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς προοπτικές βιωσιμότητάς του.

Και ως να μη συμβαίνουν όλα αυτά  το αποκορύφωμα είναι:

Η διαφωνία της Τρόικας για το «δημοσιονομικό κενό», διαφωνία που προβάλλει βίαια για να επιβάλλει νέα, βαρύτατα μέτρα και για να αποτρέψει κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.  

Και η πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Κυβέρνησης με την αποδοχή νέων μέτρων,  αναθεωρούν ακόμη πιο επώδυνα τον Προϋπολογισμό, ανατρέπουν πολλές από τις παραδοχές πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί για την επίτευξη των στόχων του, επιτείνοντας έτσι τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό  του χαρακτήρα. 

Τέλος, όσον αφορά το Δημόσιο Χρέος αυτό προβλέπεται να φθάσει στα 318,0 δις το 2014, 177,7% του ΑΕΠ.  Μόνο έως το 2020 θα πρέπει να πληρώσουμε συνολικά σε τοκοχρεολύσια 127 δις. Πως θα εξευρεθούν αυτοί οι πόροι και επί πλέον θα περισσέψουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική και παραγωγική ανάκαμψη της χώρας;

Η Κυβέρνηση πρόσφατα ισχυρίσθηκε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Κινήθηκε και  να κινείται με αδικαιολόγητη αδράνεια και επιπολαιότητα και όχι με συγκεκριμένο σχέδιο. Λείπουν οι εθνικές προτάσεις και κάθε πρωτοβουλία διαβούλευσης για ευρύτερες συναινέσεις στη διαμόρφωσή τους. Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα είναι ραγδαίες και οδυνηρές. Οι δανειστές  έχουν ανοίξει ένα νέο γύρο επώδυνων μέτρων. Επιδιώκουν ρυθμίσεις που θα κρατήσουν τη χώρα όμηρο των γνωστών υφεσιακών καταστροφικών πολιτικών, όμηρο ενός τρίτου μνημονίου.

Και η κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πει ένα όχι σε αυτές τις εξοντωτικές επιδιώξεις και να διαπραγματευθεί σκληρά, γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για την αναμόρφωση του ν.2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναμόρφωση του ν.2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την ανάγκη αναμόρφωσης του κ.ν 2190/1920 Περί Ανωνύμων Εταιρειών. Η βουλευτής επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο νόμος υπήρξε ένα σπουδαίο και μακρόπνοο νομοθέτημα της εποχής και παρά τις  βελτιώσεις που επήλθαν με τους ν.3604/2007 και 3697/2008 καθώς και με το ν.3746/2009, οι βασικές διατάξεις του ν.2190 παραμένουν αμετάβλητες, ενώ οι συνεχείς και αποσπασματικές τροποποιήσεις και αναμορφώσεις δημιουργούν πολλά προβλήματα. Η βουλευτής τονίζει ότι οι παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις στο εταιρικό δίκαιο υπαγορεύουν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση του εν λόγω νόμου, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί τόσο στις δυναμικές ανάγκες των συντελεστών της αγοράς, όσο και στις ανάγκες, προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας και ερωτά τον Υπουργό εάν εξακολουθεί να υφίσταται η Επιτροπή για την αναμόρφωση του ν.2190 και αν ναι ποιο είναι το έργο που έχει παράξει έως τώρα καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης σχετικού νομοσχεδίου.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.

 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 6 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo