Home Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Ερώτηση για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην χώρα μας για τους παράνομους ΧΥΤΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
Κατατέθηκε ερώτηση προς στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τα πρόστιμα ύψους 22 εκατ. ευρώ που θα επιβληθούν στη χώρα μας, για τη λειτουργία 49 παράνομων ΧΥΤΑ.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι το Υπουργείο προωθεί προσωρινές λύσεις μέχρι τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει ολοκληρωμένη λύση για την αποκατάσταση και διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων, τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην Πελοπόννησο, καθώς και στα μικρά νησιά του Αιγαίου, και διαπιστώνουν και τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε προστατευόμενες περιοχές όπως στο θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η εδώ και χρόνια αδυναμία της Πολιτείας να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων και ανησυχούν για τον χρονικό ορίζοντα για άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης.
Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός για τους λόγους της καθυστέρησης, για την ύπαρξη ή όχι παράλειψη οφειλομένων ενεργειών και για το αν υπάρχει πρόταση για  ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει προκύψει.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης πατήστε εδώ.
 

Ερώτηση για τα προβλήματα του Εθνικού Καυτανζόγλειου Σταδίου

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άλυτα παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη επανέρχεται με νέα ερώτησή της στο θέμα της υπολειτουργίας του Εθνικού Καυτανζόγλειου Σταδίου, καθώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένουν άλυτα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (με την αριθ. πρωτ. Οικ. 6833/04.03.2014 απάντησή του σε σχετική ερώτησή της) ότι θα ενταχθούν στο Π.Δ.Ε. των ετών 2014/2015.

Ειδικότερα, η βουλευτής επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το στάδιο και τονίζει την άμεση ανάγκη της αποκατάστασης του ελαστικού τάπητα, της αντικατάστασης του χορτοτάπητα τόσο στο κεντρικό όσο και στο και βοηθητικό στάδιο και της πυρασφάλειας. Δεδομένης δε και της ανεπάρκειας του προσωπικού του σταδίου, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει το στάδιο στο περιθώριο, παρότι 10 μόλις χρόνια πριν, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκσυγχρονίστηκε και ενισχύθηκε προκειμένου να επιτελεί καθοριστικό ρόλο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία, αλλά και ευρύτερα τη χώρα μας.

Τέλος, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τελικά τα σημαντικά προβλήματα του Καυτανζόγλειου Σταδίου και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικού στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναγκαία η τοποθέτηση εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών, αναφέρεται στην έλλειψη εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρεμποδίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του σκοπού ίδρυσης του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Δράμας. Ειδικότερα, η βουλευτής επισημαίνει ότι, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014-2015, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη μόνιμων θέσεων εξειδικευμένων επιστημόνων,τα οποία επιλύθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.  Εκκρεμεί ωστόσο η έλλειψη εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των μαθητών να τύχουν υποστήριξης στις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς οι εκπαιδευτικοί της Προσχολικής Αγωγής και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να επιφορτίζονται με επιπλέον έργο. Με δεδομένο ότι το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. χρειάζεται μόνιμο, έμπειρο και επαρκή αριθμό προσωπικού και ότι η υπολειτουργία του θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πρόοδο και την εξέλιξη των μαθητών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί αν προτίθενται καλύψουν άμεσα το κενό στην προβλεπόμενη από το νόμο οργανική θέση των ειδικών επιστημόνων και εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό έργο στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας.

Για να διαβάσετε την ερώτηση, πατήστε εδώ.

 

Ομιλία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

"Η αναθεώρηση των κοινωνικών διατάξεων του Συντάγματος θα έδινε τη δυνατότητα ενίσχυσης της δημοκρατίας και ανάπτυξης νέων πεδίων κοινωνικής δραστηριότητας, της διεύρυνσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και της κατοχύρωσης των ήδη αναγνωρισμένων, με την αυτονόητη επισήμανση ότι αυτά αποτελούν την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ιδιαίτερα την περίοδο που περνάει η χώρα μας, της βαθύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των βαρύτατων συνεπειών στους πολίτες, ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι το ζήτημα της διαφύλαξης, όπως και της ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων που η πλήρης αποδυνάμωσή τους είναι στο στόχαστρο και του τελευταίου μέρους του δράματος της δημοσιονομικής προσαρμογής από την Τρόικα. Επιπλέον, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της συνταγματικής κατοχύρωσης ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες, καθώς η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία."

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού πατήστε εδώ.

 

Ερώτηση σχετικά με τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη συμβολή των αποτελεσμάτων των stress tests στην πιστωτική επέκταση. Η βουλευτής παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ότι σε κάποιο βαθμό τα stress tests κινήθηκαν και με πολιτικά κριτήρια, ότι από τις 4 συστημικές τράπεζες μόνο η μία πέρασε με επιτυχία και με βάση το στατικό ισολογισμό, και ότι οι αγορές δεν φάνηκε να ενθουσιάστηκαν από τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η βουλευτής υπογραμμίζει ότι παραμένει άγνωστο σε τι ύψος υπολογίστηκαν τελικά τα κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο των stresstests, ενώ αμφισβητείται το κατά πόσο οι τράπεζες, ακόμη και οι επαρκώς κεφαλοποιημένες, θα έχουν την ευχέρεια για παροχή ρευστότητας, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών του νέου πλαισίου κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (από το 2015) και της αυστηρής απευθείας εποπτείας από την ΕΚΤ. Παράλληλα, δεν διαφαίνεται εκ μέρους των τραπεζών τάση ουσιαστικής ενίσχυσης της ρευστότητας.

Η βουλευτής ερωτά τον Υπουργό για το πώς διασφαλίζεται η ενίσχυση της ρευστότητας και η πιστωτική επέκταση, καθώς και για το κατά πόσο τελικά θα ασκήσει το δημόσιο τα δικαιώματά του προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία και η οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται επιπλέον ο Υπουργός για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την επιθυμία των τραπεζών για ιδιωτικοποίηση.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης πατήστε εδώ.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 7 από 15
facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo