Άρθρο Ασ. Ξηροτύρη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής για την πορεία της κυβέρνησης

Κυριακή, 08 Μάρτιος 2015 09:44
E-mail Εκτύπωση PDF

«Οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους ολοκλήρωσαν το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών. Πράγματι το αποτέλεσμα της κάλπης άνοιξε το δρόμο για ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές στην πορεία της χώρας .

Από την επομένη όμως άρχισε ο μεγάλος αγώνας της Κυβέρνησης για την κρίσιμη, με αξιοπρέπεια διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία που θα κλείσει οριστικά το μνημόνιο, θα επαναφέρει την ισότιμη θέση της χώρας στην Ευρώπη και θα βάλει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιάρθρωση του δυσθεώρητου χρέους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων παράλληλα με την επιδίωξη για μία βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι και το μεγάλο ζητούμενο που άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία ένα νέο κύκλο προβληματισμού και αμφισβήτησης, ιδιαίτερα μετά τη νέα συμφωνία της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης (κατά την αντιπολίτευση του μνημονίου).

Η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι σταδιακή αλλαγή είναι εφικτή μέσα από ένα δύσβατο δρόμο. Θέλουν όμως αυτή να προχωρήσει στη βάση της νωπής εντολής που έδωσαν στη νέα κυβέρνηση. Αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία που πέτυχε στο Eurogroup, αποτέλεσμα μιας δύσκολης και εντός στενών χρονικών περιθωρίων επαναδιαπραγμάτευσης, έχει θετικό πρόσημο. Σε μια διαπραγμάτευση με παρά πολλέ δυσκολίες, με αντιπαραθέσεις, πολύ περισσότερο που στην Ευρώπη είναι κυρίαρχες οι συντηρητικές πολιτικές και πολλά οργανωμένα συμφέροντα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πρρόσφατα ότι βασικοί στόχοι αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν: Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα καταστροφικά μνημόνια και μια ενδιάμεση συμφωνία - γέφυρα που θα έδινε τόπο και χρόνο για την ουσιαστική διαπραγμάτευση τόσο για το χρέος, όσο και για ένα συμβόλαιο ανάπτυξης έξω από τη λιτότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά αυταπάτη, δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. “Είναι η αρχή της αρχής, ένα πρώτο βήμα, αλλά με τεράστια προβλήματα μπροστά μας.”

Είναι ανάγκη γιαυτό η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Κατ΄εμέ προς ψήφιση ή τουλάχιστον προς συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών .

Όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα να δώσει τη μάχη μέρα με τη μέρα; Το χαρακτηρίζουν οι επιλογές των βασικών, ικανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έξυπνες επιλογές νεώτερων στελεχών και οι συνήθεις επιλογές διεύρυνσης από Πασοκογενείς και βέβαια από τους ΑΝΕΛ.

Άρα για την αποτελεσματική Συνοχή του χρειάζεται εγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αρμοδιότητες όλων δεν είναι επαρκώς θεσμοθετημένες. Τώρα αμιγώς αριστερή δεν την λες τη νέα Κυβέρνηση, παρά ταύτα πρέπει να της δείξουμε εμπιστοσύνη, να της δώσουμε χρόνο, πάντα με επαγρύπνηση και άσβεστη την ελπίδα για την προοδευτική αλλαγή και ανασυγκρότηση της χώρας, την δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη και κοινωνική προστασία. Για να τρέξουν το συντομότερο τα μέτρα επίλυσης των αναγκών της χώρας και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης: για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την κοινωνική συνοχή, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική είσπραξη εσόδων που διαφεύγουν με παράλληλη φορολογική διευκόλυνση των αδυνάτων, για την εξυγίανση του κράτους, την δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία του.

Και το κρισιμότερο για την έξοδο από τη λιτότητα με την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής προσπάθειας, την σύνθεση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα και ορατή μία βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν ήταν η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, η σταθεροποίηση της οικονομίας με πλήρη στασιμότητα στην αναπτυξική διαδικασία, με την περικοπή δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και την πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η νέα Κυβέρνηση πρέπει ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των αναγκαίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, να επανακινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία με ένα βιώσιμο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με αιχμή την ανάσχεση της ανεργίας. Να μην κάνει το ίδιο τραγικό λάθος της μετάθεσής του.

Η ανάπτυξη είναι η αιχμή του δόρατος και η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού για μία γενναία διαπραγμάτευση για αξιοπρεπή ζωή των πολιτών και ισότιμη θέση της χώρας στην Ευρώπη.

 

Θεσσαλονικη 08/03/2015