Ερώτηση για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην χώρα μας για τους παράνομους ΧΥΤΑ

Δευτέρα, 01 Δεκέμβριος 2014 13:30
Εκτύπωση
Κατατέθηκε ερώτηση προς στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τα πρόστιμα ύψους 22 εκατ. ευρώ που θα επιβληθούν στη χώρα μας, για τη λειτουργία 49 παράνομων ΧΥΤΑ.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι το Υπουργείο προωθεί προσωρινές λύσεις μέχρι τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει ολοκληρωμένη λύση για την αποκατάσταση και διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων, τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην Πελοπόννησο, καθώς και στα μικρά νησιά του Αιγαίου, και διαπιστώνουν και τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε προστατευόμενες περιοχές όπως στο θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η εδώ και χρόνια αδυναμία της Πολιτείας να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων και ανησυχούν για τον χρονικό ορίζοντα για άμεση εξεύρεση οριστικής λύσης.
Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός για τους λόγους της καθυστέρησης, για την ύπαρξη ή όχι παράλειψη οφειλομένων ενεργειών και για το αν υπάρχει πρόταση για  ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει προκύψει.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ερώτησης πατήστε εδώ.