Ερώτηση για τις κοινωνικές ασυμβατότητες στα ΑΕΙ

Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014 11:56
Εκτύπωση

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τίθεται το θέμα των κοινωνικών ασυμβατοτήτων που παρατηρούνται μεταξύ φοιτητικών εστιών και χώρων χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στην ερώτηση ααφέρεται η απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει η φοιτητική μέριμνα, καθώς ολοένα και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες οικότροφοι στις φοιτητικές εστίες, εξαιτίας της κακής κατάστασης των κτιρίων αλλά και των γενικότερων υποδομών και παροχών τους. Στον αντίποδα δε αυτής της εξαθλιωμένης κατάστασης, σε κάποια ιδρύματα,εμφανίζονται στους χώρους χαλάρωσης για την πανεπιστημιακή κοινότητα γυμναστήριο και πισίνα, απόλυτη καθαριότητα και αποδυτήρια που προσομοιάζουν εκείνων των ιδιωτικών γυμναστηρίων, στους οποίους όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος στους φοιτητές. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι φοιτητές, που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής διαμονής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας και ότι η ύπαρξη αυτής της αντιφατικής εικόνας, εκτός από επικίνδυνη για την υγιεινή και ασφάλεια των φοιτητών, υποθηκεύει και την ακαδημαϊκή τους απόδοση, ενώ, παράλληλα, συντελεί σε κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, υποβαθμίζουν περαιτέρω το επίπεδο σπουδών.

Ερωτάται, τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εν λόγω κατάσταση και η αδυναμία αντιμετώπισής της και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υπάρξει επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, προς ποια κατεύθυνση και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης, πατήστε εδώ.