Η κυβέρνηση με όλα τα μέτωπα ανοιχτά για την οικονομία και το χρέος επισπεύδει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κυριακή, 21 Δεκέμβριος 2014 13:12
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση έχοντας όλα τα μέτωπα ανοιχτά για την οικονομία και το χρέος επισπεύδει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς να έχει αρχίσει καμία ουσιαστική και με σχέδιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την αναθεώρηση του χρέους, εντάσσει το θέμα της προεδρικής εκλογής, ένα κορυφαίο θέμα της Δημοκρατίας, μέσα στον ατελή σχεδιασμό της για το πώς θα κλείσει το μνημόνιο και την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τις «ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» . Στη συνέχεια ανέλυσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας της βουλευτού, πατήστε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν έντονες συζητήσεις και αντιθέσεις, μετά βέβαια από την προχθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης για επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους λόγους και τον τρόπο που προβάλλει τα επιχειρήματα τα οποία αναδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση έχει πλέον διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης ούτε καν για το μεγάλο θέμα του κλεισίματος του μνημονίου και της διαχείρισης του χρέους. Ακριβώς γιατί η ίδια, παρά τα τεράστια προβλήματα, παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να αλλάξει τις ασκούμενες πολιτικές, ενώ χειρίστηκε και χειρίζεται το μεγάλο θέμα του κλεισίματος του μνημονίου, όπως και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με λανθασμένο τρόπο, χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς βέβαια κανένα σχέδιο.

Συνέχισε και συνεχίζει να αφήνει όλα τα μέτωπα ανοιχτά για το κλείσιμο του μνημονίου και δεν έχει αρχίσει καμία ουσιαστική και με σχέδιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την αναθεώρηση του χρέους.

Επομένως, τι επιζητάτε, κύριοι συνάδελφοι; Άκουσα και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και τον Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Λέτε, καταρχήν, για την πίεση των αγορών. Είναι δυνατόν σε όλη αυτή τη συζήτηση να εντάσσεται το θέμα της πίεσης των αγορών; Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σκοινί;

Εγώ δεν συμφωνώ να εντάσσουμε σ’ αυτές τις θεσμικές μας συζητήσεις, τις κορυφαίες συζητήσεις, τα θέματα της πίεσης των αγορών. Όμως, τα προβλήματα με τις αγορές τον τελευταίο καιρό τα δημιουργούν κατά κύριο λόγο οι κινήσεις της Κυβέρνησης και, βέβαια, το ότι παραμένει η αβεβαιότητα, λόγω των κακών χειρισμών της Κυβέρνησης και λόγω του χρέους, το οποίο παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, χωρίς καμμία προοπτική βιωσιμότητάς του.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Πώς είμαστε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση με τη θηλειά του χρέους να σφίγγει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό; Πώς φθάσαμε;

Δεν φθάσαμε με εντελώς λανθασμένες επιλογές και διακυβέρνηση με ένα σωρό προβλήματα των δύο Κομμάτων, του δικομματισμού; Δεν φτάσαμε μετά με κακούς χειρισμούς από το 2009 στο θέμα και του μνημονίου, αλλά και του τρόπου διαχείρισης από την Κυβέρνηση με την κυρίαρχη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέβαλε τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, χωρίς, όμως, τώρα να έχουμε ένα αποτέλεσμα κλεισίματος αυτού του μνημονίου και ορισμένα μέτρα, τα οποία να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, στα θέματα ανάσχεσης της ανεργίας κ.λπ.;

Δεν έχουμε μία συμφωνία ακόμη ανοιχτή, όπου θέλουν να επιβάλουν οι πιστωτές και πρόσθετα επαχθή μέτρα, ενώ δεν γίνεται καμμία κουβέντα πλέον για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά γίνεται κουβέντα για τρίτο μνημόνιο σαν την προληπτική γραμμή στήριξης κ.λπ.; Η τρόικα θέλει και αυτή τα δικά της θέματα.

Τι κάνετε, κύριοι συνάδελφοι, τώρα; Τι κάνετε; Εντάσσετε το θέμα της προεδρικής εκλογής, ένα κορυφαίο θέμα της Δημοκρατίας, μέσα σ’ αυτόν τον ατελή σχεδιασμό σας για το πώς θα κλείσετε το μνημόνιο και την αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι δυνατόν να το κάνετε αυτό;

Κάνετε τη δουλειά στο ένα όπως πρέπει και το άλλο θα πάει πάλι όπως πρέπει, όπως επιτάσσει η Δημοκρατία μας. Και όταν θα έλθουν οι εκλογές –που θα έλθουν εκλογές, είναι πλέον αναπόφευκτο μ' αυτόν τον τρόπο- εκεί να παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό τι έφταιξε μέχρι τώρα και είμαστε σε αυτήν την κατάσταση -δεν είμαστε καλύτερα, παρά τις θυσίες του- τι έφταιξε μέχρι τώρα που δεν έχετε κλείσει αυτά τα θέματα και ποιο είναι το σχέδιό σας από εδώ και πέρα.

Πρέπει να τα παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό, λοιπόν, για να τελειώσει, επιτέλους, αυτό το μαρτύριο και να μην αφήνουμε συνεχώς –μα, συνεχώς- στους πιστωτές σχεδόν τον πρώτο λόγο και την επιρροή σε κρίσιμα και κορυφαία θέματα της Δημοκρατίας για τον τόπο.

Αναγκάζομαι, λοιπόν, να αναφερθώ σ’ αυτό το θέμα, γιατί πραγματικά θα ισχύσει από εδώ και πέρα ένας παραλογισμός σ’ όλες αυτές τις τοποθετήσεις.

Συστήνω νηφαλιότητα, κύριοι συνάδελφοι, στο εξής: Οδηγούμαστε σ’ εκλογές. Η Κυβέρνηση το έχει αποφασίσει αυτό. Το καταλαβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι εκατόν ογδόντα Βουλευτές. Τo έχει αποφασίσει και, βέβαια, εδώ θα πρέπει και εκείνη να παρουσιάσει το σχέδιό της και η Αντιπολίτευση και όλα τα άλλα Κόμματα να παρουσιάσουν ένα βιώσιμο σχέδιο στον ελληνικό λαό, για να ζητήσουν την ετυμηγορία, για να ζητήσουν την ψήφο του.

Ήθελα να αναφέρω, πριν πω δύο κουβέντες για το νομοσχέδιο -τα υπόλοιπα θα τα πω αύριο- ότι σήμερα το Κοινοβούλιο είχε μία κορυφαία στιγμή. Δείξαμε όλοι πραγματικά -και χθες δόθηκε πολύ μεγάλη μάχη- την κοινωνική ευαισθησία και τη θεσμική ευθύνη, για να επικρατήσει το δίκαιο. Σηκωθήκαμε όλοι λίγο ψηλότερα. Αρθήκαμε απ’ αυτές τις αντιφάσεις μας. Γίναμε σοφότεροι και πετύχαμε με τη συναίνεσή μας να λύσουμε ένα θέμα ζωής.

Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, είμαστε ευτυχείς -και νομίζω και όλες οι πτέρυγες- ότι συμβάλλαμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ας έχουμε τέτοιες στιγμές συναίνεσης και ευαισθησίας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Έρχομαι τώρα στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο πράγματι –και άλλες φορές το έχουμε διαπιστώσει, το ίδιο διαπιστώνουμε και τώρα- έχει πολλές ετερόκλητες, αποσπασματικές διατάξεις. Δεν έχει μία ενιαία δομή, παρόλο που ορισμένα του Κεφάλαια έχουν δομή. Το Κεφάλαιο Α΄, παραδείγματος χάριν, το οποίο αφορά το θέμα της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, έχει μία δομή. Μετά, όμως, τα άλλα Κεφάλαια πραγματικά έχουν διαφορετικές μεταξύ τους διατάξεις. Πολύ σωστά είπαν και οι άλλοι Εκπρόσωποι και η Νίκη Φούντα ότι εδώ είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς επί της αρχής και της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου.

Εγώ, όμως, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν κάποια θέματα, στα οποία υπάρχει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου, με τα οποία εμείς δεν συμφωνούμε, όπως, παραδείγματος χάριν, τα θέματα των ρυθμίσεων της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Το προχωράτε συνέχεια αυτό το θέμα, κύριε Υπουργέ. Μέχρι πού θα το φθάσατε; Ακόμη και αυτά τα οποία εμείς λέμε ότι πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο, δηλαδή οι γραμμές, το τροχαίο υλικό, η συντήρηση και τα λοιπά, σιγά- σιγά μεθοδεύετε να πάνε και αυτά προς ιδιωτικοποίηση.

Αποδυναμώνετε πλήρως τον ΟΣΕ. Μεταφέρετε στη ΓΑΙΑΟΣΕ αυτήν τη στιγμή όλα τα θέματα της περιουσίας, του τροχαίου υλικού κ.λπ. και της συντήρησης, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα αυτή και τη γνώση, ούτως ώστε μετά διά των γνωστών παραχωρήσεων και διολισθήσεων να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Και όλα αυτά γίνονται, πέρα από τη λειτουργία και τη διαχείριση που ήδη έχει πάει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Υπάρχουν και δύο διαγωνισμοί σε εξέλιξη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ που βρίσκονται στη β΄ φάση –και από ό,τι καταλαβαίνω, δεν είναι και τόσο επιτυχείς διαγωνισμοί- για να ιδιωτικοποιηθεί και η δημόσια περιουσία.

Εμείς σε αυτό το θέμα λέμε ότι πρέπει να σταματήσετε. Ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, την επάρκεια κ.λπ. να έχουν στην κτήση τους και να συντηρούν όλη τη δημόσια περιουσία και το υλικό των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Από εκεί και πέρα, στο άρθρο 68 ανοίγετε μία κερκόπορτα. Σας ρώτησε και ο Βουλευτής κ. Ταμήλος γιατί ανοίγετε αυτό το θέμα. Τώρα που πάμε να κλείσουμε το θέμα για το νερό, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ κ.λπ.. και το Συμβούλιο της Επικρατείας και ολόκληρη η Ευρώπη πλέον έχει κάνει πίσω -γιατί το νερό είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό- εσείς ξεκινάτε τώρα να δώσετε επί της ουσίας την ΕΥΔΑΠ -και όχι ως ένα σύμβουλο- όλη την περιφέρεια Αττικής, ένα σωρό δήμων; Δηλαδή θέλετε να πάρετε τη διαχείριση του νερού από την Αυτοδιοίκηση και να την πάτε στην ΕΥΑΘ, ούτως ώστε να έχει μια μεγαλύτερη προίκα, για να επιτύχετε μία καλύτερη ιδιωτικοποίηση;

Όχι! Αυτό το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί! Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ πρέπει να κλείσει, να παγώσει και να τελειώσει αυτή η ιστορία. Ήδη στην Ευρώπη απέτυχε αυτή η ιδιωτικοποίηση και όλα αυτά τα θέματα έχουν γυρίσει στη διαχείριση από την Αυτοδιοίκηση.

Θέλω να θίξω ακόμη ένα θέμα επί της αρχής και αύριο επί των άρθρων θα μιλήσω περισσότερο, κυρία Πρόεδρε. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις εδώ για θέματα των δημοσίων έργων. Υπάρχουν δύο κρίσιμα θέματα, κύριε Υπουργέ.

Το ένα κρίσιμο θέμα –που είναι πάρα πολύ σημαντικό- είναι το σύστημα –«εθνικό» σύστημα το λέτε- για τις τεχνικές προδιαγραφές και τη σύνδεση των προδιαγραφών με την τιμολόγηση των υλικών για την κατασκευή των έργων.

Αυτό το σύστημα κατά κύριο λόγο το λειτούργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατά καιρούς είχε πραγματικά συζητηθεί η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα. Ο φορέας αυτός δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Οικονομίας των Κατασκευών που είχε τέτοια θέματα, δηλαδή να επεξεργάζεται και να αναλύει προτάσεις. Το καταργήσατε αυτό. Τώρα λέτε ότι με υπουργική απόφαση θα συσταθεί ένα άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Όλο αυτό το σύστημα, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρέπει να είναι ένας δημόσιος φορέας που θα συνεργάζεται με τις δημόσιες υπηρεσίες, για να μπορεί πράγματι να ανανεώνει και να εκσυγχρονίζει αυτό το σύστημα και παράλληλα να μπορεί να υποστηρίζει -αυτό δηλαδή που επιχειρείτε να διορθώσετε με το 2% τέλος ως προς το θέμα ελέγχου της ποιότητας των έργων- κατά κύριο λόγο τις τεχνικές προδιαγραφές και τον έλεγχο της ποιότητας των έργων.

Με την αποδιοργάνωση που υπάρχει στις υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις τεχνικές υπηρεσίες, τα θέματα του ελέγχου της ποιότητας των έργων είναι πάρα πολύ πίσω και αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλους μας. Γιατί το να κατασκευάζονται έργα χωρίς να διασφαλίζεται η ποιότητά τους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αύριο επί των άρθρων θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες πρόσθετες παρατηρήσεις.