Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

Παρασκευή, 07 Νοέμβριος 2014 14:18
Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου

 

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Η βουλευτής εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγωνία της για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου διαχείρισης που θα κωδικοποιεί τις παθογένειες όλων των προγραμματικών περιόδων για την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος, ώστε να είναι έτοιμες οι κεντρικές και οι περιφερειακές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις αυξημένες υποχρεώσεις. Επεσήμανε δε ότι το προσχέδιο νόμου που έχει  διαρρεύσει, καταρτίστηκε από το Υπουργείο, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ διαφαίνεται η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης του συστήματος διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα τόνισε ότι με το προσχέδιο δημιουργείται από το μηδέν ένα νέο πολύπλοκο σύστημα Ειδικών Υπηρεσιών και Επιτελικών Μονάδων, με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, απαξιώνεται η συσσωρευμένη εμπειρία διαχείρισης του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ και υποβαθμίζεται το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ δημιουργούνται νέες δομές (επιτελικές δομές ΕΣΠΑ) στα Υπουργεία και τις Περιφέρειες χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες και χωρίς να αποσαφηνίζεται με ποιόν τρόπο αλληλεπιδρούν / συνεργάζονται με τις Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης στην απάντησή του δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ και ότι το τελικό σχέδιο νόμου θα τύχει τόσο εσωτερικής διαβούλευσης με τις υπηρεσίες όσο και ευρύτερης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η βουλευτής στη δευτερολογία της τόνισε ότι πάγια θέση της αποτελεί ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να διαχειρίζονται από δημόσιους φορείς. Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σ' ένα μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με αυξημένους πόρους και αρμοδιότητες, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των πόρων, αλλά και για την προσπάθεια επανεκκίνησης της ανάπτυξης στη χώρα.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης εδώ.