Home Οικονομία & Ανάπτυξη (τομέας ευθύνης) Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου "Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις"

Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου "Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις"

E-mail Εκτύπωση PDF

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτός του ότι εναρμονίζει την Οδηγία 2009, εμπεριέχει και το ουσιαστικό θέμα που αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού μέσω της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης, κινδύνου διακοπών εφοδιασμού κ.λπ. με πετρέλαιο.

Όμως, σε όλα αυτά τα θέματα έχουμε ξεχάσει κάτι και μερικές φορές φθάνουμε και στην άλλη άκρη, να λέμε πώς αυτό το κοινωνικό αγαθό θα το εξασφαλίσουμε. Το πετρέλαιο είναι η βασικότερη πηγή των οικονομικών, γεωπολιτικών, αλλά κυρίως, κύριε Πρόεδρε, των περιβαντολλογικών προβλημάτων. Είναι η πηγή που 100% είναι υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή.

Είμαστε αναγκασμένοι και σε μια φτωχή χώρα να έχουμε τα αποθέματά μας σε πετρέλαιο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε αυτόν το στόχο που πρέπει να έχει η χώρα μας, να απαλλαγεί κατά το μεγαλύτερο βαθμό από αυτήν την πηγή και να αξιοποιήσει τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχει.

Προχωράω, λοιπόν, στην ουσία του νομοσχεδίου, κάνοντας αυτήν την εισαγωγή.

Μέσω των άρθρων του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα –και όχι επί της αρχής- προβλέπονται, πράγματι, στα κρίσιμα άρθρα 3 και 5 ρυθμίσεις για τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, τις υποχρεώσεις διατήρησης, όπως και τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Με το κρίσιμο άρθρο 5 προβλέπονται θέματα διαθεσιμότητας της διασφάλισης των μέσων και των διαδικασιών των ελέγχων σχετικά με τη φυσική προσβασιμότητα και τη διάθεση των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Είναι –πραγματικά- ζητήματα πάρα πολύ ουσιαστικά, τα οποία εάν τα έχουμε ανάγκη και αποτυπώνουν μία Οδηγία η οποία έχει γίνει δεκτή και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά συνθήκες εκτάκτων αναγκών, πέρα από την εξάρτηση από αυτό το μέσο που σας είπα, δεν είναι δυνατόν εδώ περί παντός επιστητού να βγάζουμε πύρινους λόγους για το ένα ή το άλλο. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια εφοδιασμού; Πρέπει να δούμε κάποια ζητήματα, τα οποία πρέπει να τα διορθώσουμε.

Όσον αφορά το κρίσιμο άρθρο 5 που αφορά τον Κεντρικό Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων και εγώ δεν συμφωνώ να συσταθεί λίγο αργότερα. Θέλω κατά το δυνατόν να λειτουργήσει αύριο κιόλας. Δεύτερον, θα ήθελα να είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή ακόμα και μία Ειδική Διεύθυνση στο αρμόδιο Υπουργείο, για να πάω μετά και στην Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου που έχει –πράγματι- από τα άρθρα 14, 15 κ.λπ. σημαντικά θέματα να διαχειριστεί, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτήν τη διαδικασία της ασφάλειας του ανεφοδιασμού και ένα σωρό άλλα θέματα που συναρτώνται με ουσιαστικά θέματα της χώρας.

Πάντοτε και οι Οδηγίες και η προσαρμογή τους έχουν προβλήματα. Εδώ, όμως, είμαστε για να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Το νομοσχέδιο αυτό, πραγματικά, ενσωμάτωσε και άλλες ρυθμίσεις. Είναι θετικές οι ρυθμίσεις και για τα κοινωνικά τιμολόγια, όπως και οι ρυθμίσεις για τα θέματα των φωτοβολταϊκών. 

Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να προσθέσω ότι την παράταση που δώσαμε πάρα πολύ σωστά -και αγωνιστήκαμε όλοι για τα θέματα των φωτοβολταϊκών από τους αγρότες- να προσπαθήσουμε να ισχύει και για τους μικρούς καταναλωτές, μέχρι 100 κιλοβάτ, όπως σας έχουμε καταθέσει. Έτσι αποδεικνύεται ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με την τροπολογία του ΙΓΜΕ, την οποία και εγώ έχω καταθέσει παρά πολλές φορές και έχω επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη αυτής της ρύθμισης.

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να καταλάβουμε ότι σ’ αυτή τη χώρα υπάρχει πράγματι μια Κυβέρνηση με τρία κόμματα. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει την ιδεολογική του κατεύθυνση, έχει τις δικές του αρχές και συμμετέχει διατηρώντας αυτές τις αρχές σε μια διακυβέρνηση της χώρας, για την οποία υπάρχει προγραμματική συμφωνία, υπάρχουν προτεραιότητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απομακρυνόμαστε από αυτές τις βασικές αρχές.

Έτσι δίνουμε τη μάχη, την οποία δώσαμε και γι’ αυτή την τροπολογία, όπως και για τις αποκρατικοποιήσεις στο άρθρο 4 και για πολλά άλλα θέματα. Κύριοι συνάδελφοι, αυτόν μας τον αγώνα να τον κρίνετε, αλλά όχι με τέτοια φρασεολογία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, να τον κρίνετε πολιτικά.