Home Οικονομία & Ανάπτυξη (τομέας ευθύνης) Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Γκέρνσεϋ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με φορολογικά θέματα"

Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Γκέρνσεϋ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με φορολογικά θέματα"

E-mail Εκτύπωση PDF

Η συμφωνία που συζητάμε σήμερα έχει σαν σκοπό τη συνεργασία των φορολογικών αρχών μεταξύ των δύο κρατών για την αντιμετώπιση της διεθνούς φοροδιαφυγής, γεγονός το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους αυτής της σύμβασης. Το γεγονός βέβαια της φοροδιαφυγής στη χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία συνάδει με τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ αναφορικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα, που κυρώθηκε το 2013 από τη Βουλή, και με την οδηγία 2011/16 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, ας δούμε το ιστορικό του ΟΟΣΑ που ξεκίνησε από το 2000 με συμφωνίες που διόρθωσε το 2008, που κατήρτισε τις σχετικές λίστες –τη λευκή, τη μαύρη και τη γκρι- για τις χώρες οι οποίες αρχίζουν να εφαρμόζουν ή δεν εφαρμόζουν τέτοιες συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών. Σε αυτή τη λευκή λίστα βρίσκεται και το κρατίδιο του Γκέρνσεϋ.

Αυτές οι συμφωνίες, λοιπόν, δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές να κάνουν ερωτήσεις όσον αφορά την κίνηση των λογαριασμών των υπηκόων τους, όμως επί της ουσίας επικαλούνται τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών, αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη και τεκμηριωμένη περίπτωση. Αυτό σημαίνει έρευνες των φορολογικών αρχών, που βασίζονται όμως σε λογική και τεκμηριωμένη υποψία φοροδιαφυγής ατόμων και επιχειρήσεων και όχι σε διερευνητικές εντολές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο τώρα –όπως θα σας πω παρακάτω- προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διορθώσει με μια νέα οδηγία.

Η συμφωνία αυτή είχε τη σθεναρή αντίσταση της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, οι οποίοι έχουν αυστηρότερο τραπεζικό απόρρητο. Δεν θέλουν, δηλαδή, ούτε αυτού του τύπου την ανταλλαγή πληροφοριών.

Από την άλλη πλευρά, παραμένουν ακόμη αυτές οι συμφωνίες, όπως είπα, και του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην μπορούν να κλείσουν αυτά τα κενά. Και έτσι δημιουργούνται όλες αυτές οι περιπτώσεις που βλέπουμε τώρα. Υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Αγγλία το ζεύγος με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι σε ένα προάστιο και θα δούμε αν θα δικαστεί και πότε.

Υπάρχει το θέμα της Ελβετίας. Το θέμα των καταθέσεων στην Ελβετία. Και εδώ, όπως είπα και στην επιτροπή, είναι ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να ξανακουβεντιάσουμε. Έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει και να επιμείνει, να καταφέρει, ασκώντας και την ελληνική Προεδρία, την φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που έχουν οι Έλληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες και τις οποίες δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν.

Είναι αδιανόητο να υπάρχει ολιγωρία αυτή τη στιγμή σε αυτό το θέμα, διότι όσο καθυστερούμε να έχουμε ακριβώς είσπραξη οικονομικών πόρων από τέτοιες περιπτώσεις, όπως και από τις διάφορες λίστες, τελικά επιβαρύνουμε τον ελληνικό λαό. Επιβαρύνουμε περισσότερο και δεν δημιουργούμε κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας στα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε, κύριε Υπουργέ, πως κάνετε προσπάθειες. Ανταλλάξατε επισκέψεις, αλλά η επίσκεψη της Ελβετίδας Υπουργού, δυσμενή αποτελέσματα είχε. Αυτή, τουλάχιστον στην αρχή, τοποθετήθηκε ότι δεν θα προχωρήσουν σε τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά το διόρθωσε μεν, αλλά συζητάει ότι είναι παρωχημένες οι συμφωνίες που έχει κάνει με Αγγλία, Βέλγιο κ.λπ. μέχρι τώρα για αυτή τη φορολόγηση  στις ελβετικές καταθέσεις και συζητάει με μας μια νέου τύπου συμφωνία.

Εσείς καλά κάνετε και επιμένετε και πρέπει να επιμένετε και να επισπεύσετε τις πολιτικές σας και τις πιέσεις σας ούτως ώστε να υπάρξει αυτή η συμφωνία και να αποδοθεί ένα σημαντικό ποσοστό φόρων -30%, μπορούμε μέχρι και 40%- για αυτές τις καταθέσεις που δεν νομιμοποιείται η προέλευσή τους.

Το κρατίδιο, λοιπόν, του Γκέρνσεϋ –που συζητάμε σήμερα τη συμφωνία- είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών φορολογικών «παραδείσων», κύριε Πρόεδρε, δηλαδή των νησιών της Μάγχης όπου υπάρχουν εκατοντάδες χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι ένα αυτοδιοικούμενο νησί, ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, έχει δικό του νόμισμα από το 2008 και εφαρμόζει 0% φόρο. Ένας πολύ μικρός αριθμός δραστηριοτήτων υπόκειται σε φορολογία. Είναι λοιπόν, φορολογικός «παράδεισος». Έχει κάνει κάποιες συμφωνίες και κάνει και αυτή εδώ με την Ελλάδα και έτσι είναι στη λευκή λίστα, των ενδιάμεσων δηλαδή κρατών που προσπαθούν τέλος πάντων να δώσουν στοιχεία για τη φορολόγηση.

Όμως, όπως είπα και πριν, όταν -και η συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα και με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τελικά χρειάζεται να υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, δεν μπορούν κύριοι συνάδελφοι, να καλύψουν τις υποθέσεις και των ελβετικών καταθέσεων των Ελλήνων και της λίστας Λαγκάρντ και κυρίως τις υποθέσεις του μαύρου χρήματος των offshore. Διότι, για αυτές τις υποθέσεις, ιδιαίτερα των offshore εταιρειών, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αιτιολόγηση και τεκμηριωμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να ζητήσουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες από εκεί. Άρα, λοιπόν, και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν ακόμη τεράστια κενά.

 Έχω πληροφορηθεί –και θα το ξέρετε και εσείς, κύριε Υπουργέ- ότι ετοιμάζεται μια νέα Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ώστε πράγματι να διορθωθεί αυτό το θέμα. Θα ζητάτε, δηλαδή, αυτόματα ανταλλαγή πληροφοριών χωρίς να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις και ότι αυτό θα το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε να εφαρμόζεται ενιαία και να μην υπάρχει κάθε φορά το θέμα των διμερών σχέσεων, να μπορεί να δηλαδή να επιβληθεί μια αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία για την ανταλλαγή των υποθέσεων.

Όμως, μέχρι τώρα έχοντας και το παράδειγμα της Ελβετίας και άλλα παραδείγματα, θεωρούμε ότι αυτές οι συμφωνίες έτσι όπως είναι –μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα, αλλά- έχουν αυτά τα κενά που σας περιέγραψα. Και γι’ αυτό το λόγο θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ» σε αυτή τη συμφωνία, περιμένοντας να δούμε μια καλύτερη συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχαριστώ.