Home Οικονομία & Ανάπτυξη (τομέας ευθύνης) Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου«Κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2011» (Α' ΜΕΡΟΣ)

Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου«Κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2011» (Α' ΜΕΡΟΣ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή μας συζήτηση και η διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντική και κυρίως θα μας κάνει σοφότερους. Αφορά στον Απολογισμό και Ισολογισμό, τη λογοκρισία δηλαδή, σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του κράτους το 2011, διαδικασία κατά την οποία κρίνεται τόσο η αξιοπιστία του Προϋπολογισμού, η επαλήθευση των επιλογών του, των προβλέψεων και κυρίως η δυνατότητα, οι πράξεις και παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης να εκτελέσει αποτελεσματικά και αποδοτικά για το κράτος και το δημόσιο συμφέρον έναν Προϋπολογισμό.

Αφορά μια πολύ σημαντική χρονιά, το 2011, ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον μέσα στη δίνη της κρίσης και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Μια χρονιά που είναι μέσα στην καρδιά της εφαρμογής των υφεσιακών πολιτικών στη χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά με την πλήρη εγκατάλειψη κάθε αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας. Είναι η χρονιά που αποφασίσθηκε και δρομολογήθηκε η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η σύναψη του νέου δανείου και η δεύτερη προγραμματική σύμβαση.

Η ελληνική οικονομία, αγαπητοί συνάδελφοι, συνέχισε το 2011, αλλά δυστυχώς και σήμερα, να υφίσταται τεράστιες μακροοικονομικές προκλήσεις και η έκταση του φαινομένου της κρίσης χρέους στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Έτσι η χώρα μας αναγκάστηκε σε μια βίαιη προσαρμογή, όσο σε καμμία άλλη χώρα και σε καμμιά άλλη σύμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο σχετικά με τον περιορισμένο χρόνο προσαρμογής όσο και για τις μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα βάρη στους πολίτες.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το ελληνικό ΑΕΠ κατά την περίοδο 2011-2012 μειώθηκε κατά 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κάθε μήνα χανόταν από την ελληνική οικονομία 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχα και κατά το 2013-2014 αναμένεται να υπάρχει περαιτέρω μείωση.

Σε αυτό το πλαίσιο βασική ιδέα των προγραμμάτων διάσωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκε μετά το 2009 ήταν η αποκατάσταση των δημοσιονομικών, δηλαδή η δημοσιονομική εξυγίανση, η σταθεροποίηση και τίποτε άλλο. Όμως, με αυτήν τη συνταγή, πράγματι, σταθεροποίηση μπορεί να έχει επιτευχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχει υποχωρήσει η υφεσιακή πολιτική.

Η ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το σοβαρό λάθος στον πολλαπλασιαστή του προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώσαμε και το 2011 ως Δημοκρατική Αριστερά για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα, πολιτικές που σε συνδυασμό με τα εσωτερικά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας επέφεραν υψηλούς δείκτες ύφεσης και ανεργίας, αλλά και μεγάλες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Για το λόγο αυτό τότε καταψηφίσαμε και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο όχι γιατί δεν αναγνωρίζαμε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών για τη χώρα, αλλά γιατί επισημάναμε εξαρχής το λάθος στη συνταγή που μας επεβλήθη.

Η αναγνώριση του λάθους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις διευκολύνει σήμερα τη χάραξη μιας πολιτικής που αφ’ενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των λανθασμένων επιλογών, που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν την ύφεση και αφ’ετέρου δεν θα οδηγείται σε μια αποκήρυξη των δεσμεύσεων της, δηλαδή δεν θα οδηγήσει σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας.

Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την οικονομική πολιτική από τη συζήτηση που γίνεται γι’ αυτούς τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και θα πρέπει η χώρα μας να διεκδικήσει πλέον σθεναρά και μια χαλαρότερη περίοδο προσαρμογής, αλλά κυρίως μια μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης της χώρας.

Ας επανέλθουμε στον Απολογισμό του 2011. Είναι γεγονός ότι παρατηρούνται πολύ σημαντικές αποκλίσεις. Πέρα δηλαδή από την κριτική που μπορεί να κάνει κανείς στην πολιτική που εξέφραζε και τα μέτρα που λήφθηκαν με αυτόν τον προϋπολογισμό, βλέποντάς τον κάποιος μαζί με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρατηρεί ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές αποκλίσεις και πολύ μεγάλες αδυναμίες στην εφαρμογή του.

Το 2011 λήφθηκαν μέτρα, όπως είπα και πριν, δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία πράγματι, όλοι συμφωνούμε ότι ήταν πρωτοφανή σε ένταση και έκταση, μέτρα ύψους 16,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Διαμορφώθηκε τελικά στα 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 9,4% του ΑΕΠ, ενώ είχε προβλεφθεί λιγότερο. Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στο 10,9% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη ήταν 9,2% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε, αλλά και παρατηρήθηκε –η έκθεση τα αναφέρει αναλυτικά- μια μεγάλη αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Ας δούμε αναλυτικότερα τι έγινε με τα έσοδα. Τα εισπραχθέντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού –εκτός από τα δανειακά έσοδα- ανήλθαν στα 54,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι προβλέψεων 59,5 δισεκατομμυρίων, υπολείπονται δηλαδή κατά 5,1%. Οι άμεσοι φόροι ανήλθαν στο ποσό των 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και υπολείπονται κατά 7,5%.

Αν δει κανείς τη σύνθεση, τους πίνακες που δίνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη σύνθεση των άμεσων φόρων, παρατηρεί ότι πράγματι δεν επετεύχθησαν οι στόχοι του προϋπολογισμού και προκειμένου να διορθωθεί αυτός ο προϋπολογισμός στο ενδιάμεσο, χωρίς να έχουν προβλεφθεί εξαρχής, ελήφθησαν τα πολύ γνωστά μέτρα, δηλαδή το έσοδο από τις δομημένες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, το οποίο εισπράχτηκε μέσω της ΔΕΗ, ως χαράτσι, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έσοδα από έκτακτη οικονομική εισφορά κ.λπ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το κράτος με την αδυναμία του να εισπράξει τα έσοδα, με την αδυναμία να πατάξει τη διαχρονική παθογένειά του –αυτή της φοροδιαφυγής και φοροεισφοράς- επέβαλε μεγαλύτερα βάρη έξω από μνημονιακές πολιτικές και επιλογές, μεγαλύτερα βάρη στους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να κάνει αυτές τις διορθώσεις.

Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα, για το οποίο χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Πρέπει να τελειώσει αυτή η περίοδος των παθογενειών στην εφαρμογή του προϋπολογισμού και κυρίως στο μεγάλο θέμα των εσόδων, που τελικά όταν δεν εισπράττονται, τα βάρη, οι διορθώσεις οι οποίες γίνονται, γίνονται πάντα σε βάρος των γνωστών υποζυγίων, δηλαδή πάντοτε σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.

Να πω ότι όσον αφορά τα δανειακά έσοδα, υπήρξε πραγματικά αυτός ο μηχανισμός του μακροπρόθεσμου και του μεσοπρόθεσμου δανεισμού. Εκεί όμως που δεν είχαμε δανεισμό μεγάλο και εκεί όπου είχαμε έξοδα λιγότερα, ήταν στη γνωστή συνταγή, στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που μειώθηκε σε αυτήν τη μεγάλη ύφεση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν που ήταν μικρό, δηλαδή 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώθηκε κατά 2 δισεκατομμύρια. Και σε μία περίοδο κρίσης εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε, όπως και στον προϋπολογισμό του 2013, είχαμε τονίσει, ότι οι δημόσιες επενδύσεις προσθέτουν μεγάλη αξία και οδηγούν πολύ ταχύτερα στην έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.

Σχετικά με τα θέματα που έχει θέσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα προβλήματα για την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ήταν πάρα πολλά τα προβλήματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν λυθεί ακόμη, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.

Τώρα, αν με ρωτήσετε τι γίνεται με αυτόν τον απολογισμό και ισολογισμό και τι θα ψηφίσουμε, πρόκειται για ένα διαχειριστικό έλεγχο. Παράλληλα με την πολιτική που ασκήσαμε εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζω αυτόν τον απολογισμό για όλες αυτές τις σημαντικές παρατηρήσεις, αδυναμίες στην εφαρμογή του και τις επισημάνσεις, που κάναμε και τις οποίες κάνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που υπεισέρχεται ακόμη και σε πολιτικές επισημάνσεις, ότι η πολιτική περιορισμού των μισθών και των εξόδων σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. δεν φέρνει πρόοδο και ανάκαμψη της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι παθογένειες του κράτους στην είσπραξη των εσόδων πρέπει να διορθωθούν. Αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε και να γίνουμε σοφότεροι απ’ αυτές εδώ τις παρατηρήσεις και να διορθώσουμε την κατάσταση.

Σας ευχαριστώ.