Home Οικονομία & Ανάπτυξη (τομέας ευθύνης) Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου«Κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2011» (Β' ΜΕΡΟΣ)

Ομιλία επί του Σχεδίου Νόμου«Κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2011» (Β' ΜΕΡΟΣ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Είναι φυσικό, κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ότι σε αυτήν τη συζήτηση για τον Απολογισμό του Προϋπολογισμού του 2011 δεν θα μιλούσαμε μόνο ως να είμαστε υπεύθυνοι για τον διαχειριστικό έλεγχο, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε και γι’ αυτό, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα.

Κατ’ αρχήν είναι φυσικό ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη πολιτική συζήτηση, γιατί ο Προϋπολογισμός του 2011 ήταν ο πρώτος μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή πράγματι μιας σκληρής υφεσιακής πολιτικής με περικοπές τότε 14,5 δισεκατομμυρίων.

Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, όλοι έχουμε τοποθετηθεί και ο Υπουργός ο κύριος Σταϊκούρας στην ομιλία του, ότι εκείνος ο προϋπολογισμός έκανε πράγματι μια δημοσιονομική προσαρμογή πρωτοφανή σε ένταση και έκταση. Έτσι είναι τα πράγματα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, γιατί υπήρξαν μέτρα ύψους 16,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011 προκειμένου να μειωθεί το γενικό έλλειμμα κ.ο.κ. Η προσαρμογή αυτή –και σε αυτό θέλω να απαντήσω και στον κ. Βορίδη ο οποίος δεν είναι εδώ- δεν ήταν βίαιη προσαρμογή μόνο χρονικά, ήταν και οικονομικά. Είχαμε δηλαδή, σε σχέση με τις άλλες χώρες την πιο βίαιη προσαρμογή και σε θέμα χρόνου αλλά και σε θέματα μείωσης των δαπανών και κυρίως μισθών, συντάξεων κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά έχουμε το θέμα της εφαρμογής ενός προϋπολογισμού που πολιτικά τότε είχε κριθεί από την αντιπολίτευση ότι πράγματι ήταν ένας προϋπολογισμός βαθιάς ύφεσης, ότι είχε μια λάθος συνταγή και δεν θα μας οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Επίσης, ο τρόπος εφαρμογής αυτού του προϋπολογισμού προσέθεσε περισσότερα βάρη στην ελληνική κοινωνία, διότι τα έσοδα δεν εισπράχθηκαν και κυρίως δεν εισπράχθηκαν εκείνα τα έσοδα εκείνα που ήταν απαραίτητα με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του προϋπολογισμού να παρθούν κι άλλα πρόσθετα μέτρα -χαράτσι, εισφορά αλληλεγγύης κ.ο.κ.- έξω από τις μνημονιακές επιταγές, τα οποία επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα συνήθη υποζύγια.

Κύριοι συνάδελφοι, το ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα που πρέπει να εισπράξει το Κράτος, εισπράχθηκαν το 2011 –και συνεχίζει αυτή η κατάσταση- μόνο το 50% ή το 55% και τα άλλα να παραμένουν χωρίς είσπραξη, είναι μια τεράστια παθογένεια με πάρα πολλές πλευρές την οποία θα πρέπει όλοι να διορθώσουμε και να βγούμε σοφότεροι από την εφαρμογή αυτού του Προϋπολογισμού.

Θα συνεχίσω τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει πράγματι για τα θέματα της συνταγής. Η ελληνική οικονομία και το 2011, αλλά δυστυχώς και σήμερα, υφίσταται τεράστιες μακροοικονομικές πιέσεις. Πράγματι η συνταγή που εφαρμόστηκε έφερε μείωση από το 2011 έως το 2012, αλλά χάνονται από την ελληνική οικονομία 1 δις ευρώ το μήνα και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση.

Γι’ αυτό και τα πλαίσια τα οποία δημιουργήθηκαν για τη διάσωση της χώρας από το 2009 είχαν σαν κύριο σκοπό τη δημοσιονομική εξυγίανση. Εγκατέλειψαν, όμως, πλήρως την αναπτυξιακή διαδικασία και γι’ αυτό έγινε τελικά ένας φαύλος κύκλος δημοσιονομικής προσαρμογής, ύφεσης, μη επίτευξης δημοσιονομικών στόχων –όλα αυτά τα οποία σας είπα- μαζί με τις παθογένειες της ελληνικής διοίκησης και του κράτους και τελικά, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ύφεση και μια συνεχή αβεβαιότητα ως προς την εκπλήρωση του χρέους.

Από την άλλη πλευρά οι βασικές παραδοχές και οι προβλέψεις των προϋπολογισμών που δεν υλοποιούνται, για τους λόγους τους οποίους σας είπα, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Είναι γεγονός ότι το κέντρο του οικονομικού προβλήματος το 2011 αλλά και σήμερα, κυρία Πρόεδρε, είναι και παραμένει η αντιμετώπιση της ύφεσης. Η αντιμετώπιση της ύφεσης, όμως, μπορεί να ξεκινήσει με την αναπτυξιακή διαδικασία και όχι βέβαια με προτάσεις σαν αυτές του κύριου Μέργου. Η ανάπτυξη δεν γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους.

Σε κανένα πρόγραμμα και σε καμία επιστημονική έρευνα δεν εμφανίζεται ότι το κόστος εργασίας είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη μιας χώρας.

Και τελειώνω με την έννοια ότι η συζήτηση που άνοιξε -και σωστά άνοιξε και εδώ πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πάντα- για τους λανθασμένους οικονομικούς πολλαπλασιαστές, θα πρέπει να μας φέρει από εδώ και πέρα με τους εταίρους μας σε μία συζήτηση και ακόμα χαλαρότερης χρονικής προσαρμογής, αλλά κυρίως πρόσθετης αναπτυξιακής χρηματοδότησης για τη χώρα.

Και από την άλλη πλευρά θέματα τα οποία και χθες ο κ. Στουρνάρας έβαλε στο Eurogroup, τα οποία βάζουμε και εμείς με τις προτάσεις μας -έχουμε θέσει τις προτάσεις μας για τη ρήτρα ισοδυνάμου- ότι από εδώ και πέρα αυτή η ρήτρα ισοδυνάμου θα εξευρίσκεται πλέον λόγω αυτής της λανθασμένης συνταγής και θα εξασφαλίζει χρήματα και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας προκειμένου να διορθωθούν αυτά τα θέματα.