Home Οικονομία & Ανάπτυξη (τομέας ευθύνης) Ομιλία στη συζήτηση για την Κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος

Ομιλία στη συζήτηση για την Κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος

E-mail Εκτύπωση PDF

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια πλέον στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη χώρα μας η ανάγκη για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το φαινόμενο είναι οξύ και διατρέχει όλες τις χώρες, αλλά είναι πολύ οξύτερο στη δική μας χώρα και εξακολουθεί ακόμα να απειλεί την πραγματική της οικονομία και χρειάζεται γι’ αυτό ειδικό νομοσχέδιο για να μπορούμε να λάβουμε άμεσα μέτρα ούτως ώστε να αρχίσουμε με συστηματικό τρόπο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Έτσι προέκυψε και η αρχική σύμβαση, το μοντέλο της με τον ΟΑΣΑ για τα θέματα της αποφυγής της διπλής φορολόγησης και της πάταξης της φοροδιαφυγής και τα επιμέρους πρωτόκολλα μεταξύ των κρατών-μελών ούτως ώστε να καταστεί δυνατό να μπορέσουν με ορισμένες προϋποθέσεις να άρουν το τραπεζικό σύστημα και να δοθούν πληροφορίες για φορολογικούς σκοπούς για να μπορέσει η κάθε χώρα είτε να διεκδικήσει τους φόρους που έχουν διαφύγει, είτε να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις πληροφορίες για δικούς της σκοπούς και ιδιαίτερα για τα θέματα βελτίωσης της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η συμφωνία με το Βέλγιο την οποία και ψηφίσαμε –παρ’ όλες τις προϋποθέσεις που θέτει- δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ανταλλαγή πολλών πληροφοριών πάντα για φορολογικούς σκοπούς και πάντα με την τήρηση του απορρήτου, ενώ η συμφωνία με την Ελβετία, όπως τροποποιείται τώρα, περιορίζει πάρα πολύ αυτές τις δυνατότητες.

Κυρίως περιορίζει το θέμα ότι για να πάρει κανείς πληροφορίες θα πρέπει να έχει και να ξέρει συγκεκριμένα το πρόσωπο ή τα πρόσωπα για τα οποία τις ζητά και να μην κάνει χρήση μετά από τη λέξη «αλίευση πληροφοριών» γενικότερων πληροφοριών για τα θέματα των πολιτών που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Η Ελβετία, βέβαια, δεν είναι χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά αναγκάζεται να κάνει αυτή τη συμφωνία -μέχρι εκεί που την παίρνει βέβαια- γιατί ζει σε αυτό το κλίμα και πρέπει να δείξει και αυτή ότι θα κάνει κάποια προσπάθεια.

Κύριε Πρόεδρε, εμείς διατυπώσαμε επιφυλάξεις γι’ αυτή τη συμφωνία. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στο άλλο κράτος να μας δώσει περισσότερα απ’ ό,τι θέλει. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ λίγα αυτά που μας δίνει. Αλλά είναι ευκαιρία να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα που έχουμε μπροστά μας, το μεγάλο θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, το οποίο είναι ανοιχτό. Έχουμε  μπροστά μας αυτή τη συμφωνία για να φορολογηθούν αυτές οι καταθέσεις. Είναι συμφωνίες που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται σε άλλες χώρες και έχουν προβλήματα. Η Αυστρία έκανε συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων με μια φορολογία μεταξύ 25%-35%.

Στη Γερμανία, που η φορολόγηση ήταν και μεγαλύτερη, τελικά η Βόρεια Βουλή δεν συμφώνησε επειδή υπάρχει όρος να μην μπορούν να ελεγχθούν πλέον, ούτε να δοθούν τα ονόματα αυτών που φορολογούνται. Θεωρήθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους ότι τελικά ευνοείται η φοροδιαφυγή και έστω αυτό το ποσοστό φορολόγησης, μεταξύ 35%-40%, δεν ικανοποίησε τους Γερμανούς στην πλειοψηφία τους. Έτσι η συμφωνία αυτή δεν προχώρησε.

Εμείς την έχουμε μπροστά μας, όπως έχουμε μπροστά μας και τα θέματα με τη λίστα Λαγκάρντ, με τη λίστα του Λιχτενστάιν. Είναι θέματα που συνδέονται και με τις ελβετικές τράπεζες. Στις ερωτήσεις που έκανα επί τη ευκαιρία αυτών των συζητήσεων, κύριε Πρόεδρε, στη Βουλή δεν πήρα απάντηση για το πώς προχωράει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Είναι ευκαιρία να μας πει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με τον εκπρόσωπό της, ποιες είναι οι προϋποθέσεις γι’ αυτή τη συμφωνία που θα συνάψει. Μπορεί και να μην αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων. Θα πάει σε μια συμβιβαστική λύση; Και τελικά δεν θα αποκαλυφθούν τα ονόματα αυτών που έχουν φοροδιαφύγει;

Οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία έβαλαν θέμα και για την Ελλάδα. Είπαν ότι ενδεχομένως μια χώρα που είναι σε τέτοια μεγάλη κρίση και έχει τόσο μεγάλο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, μια συμφωνία περιορισμένης φορολόγησης ενδεχομένως να την αδικεί.

Στη γερμανική Βουλή,  δηλαδή, συζητάνε για τα δικά μας θέματα. Εμείς δε συζητήσαμε εδώ. Ο Υπουργός δε μας είπε στην Ελληνική Βουλή δυο-τρία πράγματα. Πώς σκέφτεται να γίνει αυτή η συμφωνία; Πώς θα την προσεγγίσουμε; Είναι ικανοποιητικό το ποσοστό 20%-30% ή 25%-40%; Θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ ή θα θεωρηθεί προϊόν υποκλοπής και τελικά οι Ελβετοί, επειδή δε θα έχουν τα ονόματα, δε θα πάνε σ’ αυτή τη συμφωνία; Είναι ένα σωρό άλλα πράγματα για τα οποία εδώ με την ευκαιρία αυτών των συζητήσεων περιμένουμε απάντηση.

Εμείς θα ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά το να μη συζητάμε αυτά τα ουσιαστικά θέματα είναι ένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε.