Τοποθέτηση επί του Σχεδίου Νόμου "Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας"

Τρίτη, 18 Φεβρουάριος 2014 19:05 Ομιλίες
Εκτύπωση

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο πράγματι επί της αρχής είναι θετικό. Δημιουργείται ένας νέος φορέας, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου», που συγκροτείται από τη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, του γνωστού ΟΠΕ, ο οποίος τίθεται σε εκκαθάριση, και της «InvestinGreece».

Άκουσα τον Υπουργό. Φτάνει όμως αυτός ο νόμος γι’ αυτό το μεγάλο θέμα της εξωστρέφειας, η οποία θα πρέπει να διακρίνει την ελληνική οικονομία, την παραγωγή της αλλά και το θέμα της προσέλκυσης των επενδύσεων; Βεβαίως δεν φτάνει. Εμείς έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές ότι για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία μας, για να αλλάξει το ισοζύγιο, θα πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο. Ένα στρατηγικό σχέδιο για όλα αυτά, το οποίο θα βάλει και τις προτεραιότητες.

Θέλει πράγματι να θεωρήσει ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προϊόντα του είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή των εξαγωγών της χώρας, εφόσον έχουν μια κατάλληλη πολιτική και εφόσον οι αγρότες υποστηρίζονται σε αυτή την κατεύθυνση; Υπάρχουν άλλοι τομείς που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια;

Άρα, σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει πράγματι ένα στρατηγικό, εθνικό σχέδιο να δώσει κατευθύνσεις και παράλληλα να καλύψει και τις ανάγκες των φορέων -των αγροτών, των ιδιωτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- που είναι σε αυτή την κατεύθυνση και όχι να τους επιβαρύνει με ακόμη περισσότερα. Δείτε τα μέτρα φορολόγησης, την αδυναμία να ανοίξει η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων και όλα αυτά τα μεγάλα θέματα.

Συγχωνεύονται λοιπόν δύο Οργανισμοί που κάνουν δύο διαφορετικά πράγματα. Ο ένας, ο ΟΠΕ, που είναι και ο παλαιότερος οργανισμός, είχε κατά περιόδους πολύ σημαντικές αποδόσεις. Ήταν ο Οργανισμός του εξαγωγικού εμπορίου. Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος πράγματι βοηθά στο να υποστηρίζονται οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.

Ο Οργανισμός «InvestinGreece», που έγινε πολύ αργότερα, είναι κάτι άλλο. Είναι σαν ένα γραφείο προσέλκυσης επενδύσεων. Όταν συζητάγαμε τον αναπτυξιακό νόμο δεν είχαμε δώσει και πολύ μεγάλη σημασία και για το ρόλο που είχε επιτελέσει μέχρι τότε, αλλά και γι’ αυτό το ρόλο που περιγραφόταν στον αναπτυξιακό νόμο. Ήταν περίπου σαν μια διαφημιστική εταιρεία του δημοσίου, που παρουσίαζε το νομοθετικό πλαίσιο και τις διάφορες διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν για την προσέλκυση των επενδύσεων. Δεν ήταν όμως ένα ουσιαστικό όργανο και ένας ουσιαστικός φορέας. Με τη συγχώνευση, με το κατάλληλο προσωπικό και με τις προτάσεις που γίνονται για την ενίσχυσή του ακόμα και με εξωτερικούς συμβούλους κ.λπ., ευελπιστεί κανείς ότι ενδεχομένως τα πράγματα να πάνε καλύτερα.

Ο νόμος αυτός, όμως, παρ’ όλο που είναι λιτός -έχει λίγα άρθρα- είναι γεγονός, όπως τόνισαν και οι άλλοι συνάδελφοι, ότι δεν έχει ξεκάθαρους στόχους για το τι πρέπει να κάνει αυτός ο φορέας στο επίπεδο των εξαγωγών και από την άλλη πλευρά στο επίπεδο των επενδύσεων.

Δεν υπάρχει ένα σωστό εσωτερικό οργανόγραμμα του νέου φορέα. Διότι όταν βάζουμε τόσο υψηλούς στόχους, όταν δεν έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο που να κατευθύνει αυτούς τους οργανισμούς, τουλάχιστον όταν τους συγχωνεύουμε πρέπει να έχουμε ένα σαφέστατο οργανόγραμμα, ώστε να μην αδικούνται οι υπάλληλοι που εντάσσονται πλέον στον καινούργιο φορέα, να ξέρουν ότι είναι διασφαλισμένη η θέση και η εργασία τους εκεί, για να μπορούν να αποδώσουν ακόμα καλύτερα και παράλληλα αυτός ο φορέας να έχει τη δυνατότητα πράγματι να αποκτήσει και πρόσθετο προσωπικό, ούτως ώστε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.

Θέλω να προσθέσω ακόμα μια παρατήρηση. Επιδιώκεται, όπως λέγεται στην Αιτιολογική Έκθεση, να εξαλειφθούν οι επαλληλίες δράσεων και τομέων ευθύνης σε αυτούς τους δύο τομείς. Όπως όμως ακούστηκε εδώ, το θέμα της δουλειάς που κάνουν οι πρεσβείες όσον αφορά πράγματι και την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και την προσέλκυση επενδύσεων, είναι ουσιαστικό. Επομένως, δεν είναι κομψό να λέμε ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι επαλληλίες δράσεων, κ.λπ.. Ίσα-ίσα που πρέπει να ενισχύονται αυτές οι δράσεις.

Επίσης, θέλω να αναφέρω και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που παίζει αυτό το ρόλο, παίζει ένα μεγάλο ρόλο όσον αφορά την εξωστρέφεια και την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων. 

Θα πρέπει ο κάθε φορέας να έχει τη δική του δράση, αλλά να συνδέονται και πολύ καλά και ο ένας να ενισχύει τον άλλον.

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις στις τροπολογίες και ιδιαίτερα στην τροπολογία για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Τα τρία χρόνια είναι πάρα πολύ λίγα. Σας τα είπαν και οι φορείς και όλοι. Κάνετε μία προσπάθεια να συγκεράσετε τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον κρατείστε τα πέντε ή έξι χρόνια, αφού, όπως είναι η νομοθεσία, για να αποσβεσθεί μία επένδυση, χρειάζεται τουλάχιστον πέντε χρόνια. Άρα, δεν μπορεί να πάει να κάνει κάποιος μια επένδυση σε ένα χώρο στον οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει μόνο τη διαμονή του για τρία χρόνια.

Θα ήθελα να πω για την τροπολογία που αφορά τις ρυθμίσεις, τις διευκολύνσεις που λέτε και τη λύση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου.

Κύριε Μηταράκη, απευθύνομαι σε εσάς γιατί με εσάς τα είχαμε πει στον αναπτυξιακό νόμο. Είχαμε πει στον αναπτυξιακό νόμο και εμείς είχαμε τονίσει –και μας περάσατε και μία τροπολογία- ότι οι επενδύσεις κατά κύριο λόγο σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει τεράστια ανεργία, θα πρέπει να δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι μόνο αυτό, αλλά να ελέγχεται και από ένα κατάλληλο όργανο -από το γραφείο που συστήσατε- εάν διατηρούν και μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και για σημαντικό χρονικό διάστημα τις θέσεις εργασίας.

Εδώ, τι κάνετε; Κάνετε μία μερική απελευθέρωση αυτού του θέματος. Δηλαδή, τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν εταιρείες, για να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και ιδιαίτερα για τις θέσεις εργασίας και τη διατήρησή τους, τις περιορίζετε, τις κάνετε τρία χρόνια, ούτε καν πέντε που υπήρχαν και που εμείς δεν τις θεωρούσαμε επαρκείς.

Νομίζω, ότι εδώ κάνετε λάθος σε αυτήν την τροπολογία. Δεν διευκολύνετε, γιατί οι αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες θα γίνονται και θα καλύπτονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος, το πρώτο και κύριο μέλημα που έχουν, είναι να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να τις διατηρούν.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.