Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται το Σχέδιο Νόμου για το νέο ΕΣΠΑ -το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα- με ρυθμίσεις που αναπαράγουν το σημερινό μοντέλο διαχείρισής του και τις δυσλειτουργίες του

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας ότι οι θετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν (όπως η μείωση των εκχωρήσεων ή η αποκέντρωση των διαχειριστικών αρχών των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων στις περιφέρειες) υπερκαλύπτονται από τις αρνητικές. Ως το μεγαλύτερο μειονέκτημα των διατάξεων χαρακτηρίζει το γεγονός ότι παρότι στοχεύουν στην απλούστευση των διαδικασιών αυτές γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Οι συγχωνεύσεις ειδικών υπηρεσιών, η δημιουργία επιτελικών μονάδων, η δημιουργία νέων ειδικών υπηρεσιών, εάν δεν συνοδευτούν από σαφείς και ξεχωριστές αρμοδιότητες για την κάθε μία θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα συντονισμού και γραφειοκρατίας. Η βουλευτής αναφέρεται επίσης στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν σε θέματα που ρυθμίστηκαν πολύ πρόσφατα όπως το ΓΕΜΗ, τα Επιμελητήρια, και οι λαϊκές αγορές και στις οποίες διακρίνονται πολλές γκρίζες ζώνες που προκαλούν επιφυλάξεις και ανησυχίες.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας της βουλευτού, πατήστε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Ο χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους προϋπολογισμός τελεί υπό επώδυνη αναθεώρηση από τη σκληρή πίεση της Τρόικας και με τη θηλιά του χρέους να σφίγγει τη χώρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι τελευταίες εξελίξεις με την πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Κυβέρνησης και με την αποδοχή νέων μέτρων, αναθεωρούν ακόμη πιο επώδυνα τον Προϋπολογισμό, ανατρέπουν πολλές από τις παραδοχές πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί για την επίτευξη των στόχων του, επιτείνοντας έτσι τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό του χαρακτήρα. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πει ένα όχι σε αυτές τις εξοντωτικές επιδιώξεις και να διαπραγματευθεί σκληρά, γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών δεσμεύσεων, χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό για το 2015 εμμένει στη συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση. Υποστήριξε δε ότι πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Υπογράμμισε, τέλος, ότι για κανένα από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας δεν γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα επίλυσής τους στον Προϋπολογισμό ή έστω να διαγράφονται προοπτικές, και ότι μετά από πέντε χρόνια βίαιης προσαρμογής και θυσιών η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει περισσότερο τη χώρα.    

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής έχει ως εξής: 

Περισσότερα...
 

Άρθρο στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής για: "Το ελληνικό Δημόσιο Χρέος και την ανάγκη Αναδιάρθρωσής του"

E-mail Εκτύπωση PDF

Σήμερα παρά τη βίαιη προσαρμογή και τις θυσίες του ελληνικού λαού η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει, σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας.

Το ύψος του χρέους προβλέπεται στα 322,4 δις το 2014, 176,9% του ΑΕΠ, και στα 320,2 δις, 170,1% του ΑΕΠ, το 2015. Ο χρονικός ορίζοντας των λήξεων του χρέους εκτείνεται μέχρι το 2057, πενήντα χρόνια περίπου.

Μόνο έως το 2020 θα πρέπει να πληρώσουμε 77,7 δις σε χρεολύσια και 49,4 δις περίπου σε τόκους, δηλαδή συνολικά 127 δις.

Πώς θα εξευρεθούν αυτοί οι πόροι και επί πλέον θα περισσέψουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική και παραγωγική ανάκαμψη της χώρας;

Όσον αφορά το «δημοσιονομικό κενό», που η Τρόικα προβάλλει βίαια για να επιβάλλει και άλλα επαχθή μέτρα κυρίως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά δικαιώματα, έχω προπολλού τονίσει ότι όταν με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα η Κυβέρνηση παρουσίασε μηδενικό το κενό για το 2014 και 2015, τότε έπρεπε να  κλείσει το θέμα αυτό με την Τρόικα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής νέων μέτρων, ούτε βέβαια η χώρα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 2 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo