Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Βίαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην ήδη επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη με την παροχή άδειας καύσης εναλλακτικών καυσίμων στην εταιρεία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ

E-mail Εκτύπωση PDF

Με ερώτησή της η Ασημίνα Ξηροτύρη θέτει το θέμα της βίαιης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της εκτός λογικής τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ από το ΥΠΕΚΑ, με την οποία δίνεται άδεια καύσης εναλλακτικών - δευτερογενών - καυσίμων, υλικών δηλαδή όπως πλαστικά, καουτσούκ, κ.λπ. δίπλα στον ΣΜΑ Ευκαρπίας 500 μέτρα από τον οικισμό της Νέας Ευκαρπίας. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς και η τοπική κοινωνία έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ τέτοιου τύπου κατεύθυνση (καύση εναλλακτικών καυσίμων) δεν προβλέπεται στον εγκεκριμένο εθνικό, τομεακό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό καθιστώντας την απόφαση παράνομη. Ενδεχόμενη καύση υλικών όπως πλαστικά, καουτσούκ κ.λπ. θα επιβαρύνει δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος η ατμοσφαρική ρύπανση και η αιθαλομίχλη είναι υπερτριπλάσια των επιτρεπτών ορίων και σε συνδυασμό με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού της περιοχής είχε και ανθρώπινα θύματα.

Τέλος, η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενός περιβαλλοντικού έργου ακυρώνεται και επιβεβαιώνονται οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής ότι θα χρησιμοποιηθεί ως ένας προθάλαμος καύσης αστικών απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ. Με τέτοιου είδους ενέργειες όμως, καταρρακώνεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της ορθής και περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να επανορθώσει την περιβαλλοντική αυθαιρεσία ανακαλώντας την εν λόγω απόφαση με δεδομένο ότι η ζημία που προκαλείται για το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών της περιοχής είναι ανυπολόγιστη. Για να διαβάσετε την ερώτηση:

Περισσότερα...
 

Ανάγκη για ποιοτικό και αποτελεσματικό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
Με επίκαιρη ερώτησή της, που κατατέθηκε σήμερα, η Ασημίνα Ξηροτύρη θέτει το ζήτημα του ποιοτικού και αποτελεσματικού σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σ' αυτή τη φάση σχεδιασμού να γίνει σοβαρή ανάλυση προτεραιοτήτων, με προγραμματισμό δράσεων με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την οικονομία, ιδιαίτερα στην ανάσχεση της ανεργίας, τόσο κατά την περίοδο εφαρμογής τους αλλά και μετά τη λήξη τους, και παραγωγική συνέχεια και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα πρέπει να είναι ορατά και μετρήσιμα, ιδιαίτερα τώρα που οι κανονισμοί της ΕΕ γίνονται ακόμη πιο αυστηροί. Παράλληλα, η βουλευτής επισημαίνει ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες και αποτελεσματικές έτσι ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ το συντομότερο δυνατόν, κάνοντας όμως σοβαρή ανάλυση των προτεραιοτήτων τους, ώστε να μην καταλήξουμε για άλλη μια φορά να κυνηγάμε την απορρόφηση των πόρων και όχι την αξιοποίησή τους. Η ερώτηση θα συζητηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014. Για να τη διαβάσετε: 
Περισσότερα...
 

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση περισσότερο από κάθε χώρα στην ΕΕ και οι άνεργοι υπερτριπλασιάστηκαν, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν υποβάλλει μία μόνο αίτηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής με γραπτή ερώτησή της ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό γιατί η Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από την ανεργία, δεν έχει επωφεληθεί από τα κονδύλια χρηματοδότησης που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Επισημαίνοντας ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποβάλλει μία μόνο αίτηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για την ενίσχυση απολυμένων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο μέχρι το τέλος του 2013 ανέρχεται στα 471 εκ. € για την ενίσχυση 102.411 απολυμένων, από αυτά η Ελλάδα πήρε 2,9 εκ. € τη στιγμή που η Δανία πήρε 63,7 εκ. €, η Ιρλανδία 63,3 εκ. €, η Ιταλία 60,6 εκ. €, η Ισπανία 57,1 εκ. € και η Γερμανία περίπου 45 εκ. €. Με την ερώτησή της ζητά από τον Υπουργό να προγραμματίσει άμεσες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη χρήση της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Περισσότερα...
 

Μεγάλη καθυστέρηση στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της ΓΓΔΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τις Περιφέρειες

E-mail Εκτύπωση PDF

Με συνεχείς παρεμβάσεις και ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η Ασημίνα Ξηροτύρη θέτει το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στην σύσταση, στελέχωση και μεταφορά αρμοδιοτήτων υπηρεσιών αιχμής, όπως τα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων (ΤΑΣ και ΤΑΠ), Τμήμα εκτέλεσης Έργων Συντήρησης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στις Περιφέρειες της χώρας. Η βουλευτής χαρακτηρίζει την καθυστέρηση αδικαιολόγητη και επικίνδυνη για τη χώρα, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Κεφαλονιά, καθώς τρεις μήνες μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν συσταθεί και οι υπάλληλοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, μη μπορώντας να προσφέρουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Για να διαβάσετε την ερώτησή της:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 14 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo