Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Να μην καταργηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF

Την ίδια στιγμή που το ΥΠΕΚΑ παρουσίαζε την πρόταση για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθετε σε σύντομη -μόλις πέντε ημερών- διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, με το οποίο καταργούνται από 28/2/2014 διάφοροι οργανισμοί του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, οι αρμοδιότητες του οποίου μεταφέρονται σε ένα τμήμα διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ το οποίο θα δημιουργηθεί. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνει ότι αποτελεί κρίσιμο θέμα το ποιος θα εφαρμόσει, παρακολουθήσει, προσαρμόσει και εξειδικεύσει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο. Πεποίθηση της βουλευτού είναι ότι το ρόλο αυτό θα πρέπει να τον παίξει ένας διακριτός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα είναι ενισχυμένος σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα φορέα μητροπολιτικής διακυβέρνησης για την περιοχή, με πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και αυξημένες αρμοδιότητες στη διαχείριση των πόρων. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου:

Περισσότερα...
 

Άμεση έπρεπε να ήταν η συζήτηση και η αξιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής για το ρόλο της Τρόικα

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνει ότι εγείρει πολλά ερωτηματικά η αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο "του ρόλου και της λειτουργίας της Τρόικα" και της σχετικής συζήτησης που θα ακολουθούσε μεταξύ των μελών της και επιτροπών του ελληνικού κοινοβουλίου. Τονίζει ότι το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής και το σχετικό ερωτηματολόγιο που μας κοινοποιήθηκε εμπεριέχει οξύτατες παρατηρήσεις και σοβαρές ανησυχίες για το ισχυρό ρόλο της Τρόικα και την αποδυνάμωση έτσι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αλλά και βάσιμες αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των προγραμμάτων προσαρμογής που επιβλήθηκαν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Διαχέεται δε η βάσιμη ανησυχία ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργήθηκαν μηχανισμοί που λειτουργούν χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών Θεσμών και ενίοτε στο όριο ή εκτός του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Καθιστώντας έτσι αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να αρχίσει άμεσα αυτή η συζήτηση και να κατατεθούν οι διαπιστώσεις και οι απαντήσεις στα ερωτήματα και κυρίως οι θέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής:

Περισσότερα...
 

Οι ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών αποτελούν μεν ένα πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται βασικές αλλαγές, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου του πολίτη προς το κράτος για την προστασία της κατοικίας του

E-mail Εκτύπωση PDF

Και για να φτάσουμε από την άλλη πλευρά σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών συνολικά και ρεαλιστικά, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Επισήμανε δε ότι η Δημοκρατική Αριστερά από τον Ιούνιο κατέθετε την τροπολογία για τη συνέχιση της ισχύος του παρόντος θεσμικού πλαισίου αναστολής αυτών έως το τέλος του 2015, καλώντας την Κυβέρνηση να κλείσει έγκαιρα το ζήτημα, να αποτρέψει τις πιέσεις της τρόικας και τη λογική του προαπαιτούμενου και να μην αφήνει χιλιάδες Έλληνες πολίτες να βρίσκονται όμηροι μιας καθημερινής ανασφάλειας τόσο οι πολίτες που έχουν υπερχρεωθεί όσο και αυτοί που συνεχίζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες να εξυπηρετούν το δάνειό τους. Αναλυτικότερα επί των διατάξεων και επί των τροπολογιών που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά, διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Περισσότερα...
 

Η κυβέρνηση, αφού άφησε το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών χωρίς λύση για πολλούς μήνες, έφερε σχετική ρύθμιση τελευταία στιγμή και με τη μορφή κατεπείγοντος

E-mail Εκτύπωση PDF

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τονίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ εξ αρχής, είχε προβάλλει την αναγκαιότητα παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών και επέκτασης της προστασίας και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ και ανεξόφλητα τέλη προς ΝΠΔΔ και ΟΚΑ. Για το θέμα αυτό, όπως και για μια σειρά από αλλαγές στα όρια των προϋποθέσεων που πρέπει να ισχύουν σωρευτικά, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας αύξηση των ορίων για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και για τους πολίτες με αναπηρία 67%, αναπροσαρμογή του ύψους της συνολικής αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας από 270.000€ σε 340.000€ καθώς και μηδενική μηνιαία δόση για τα εισοδήματα έως 10.000€, για όσους έχουν διαπιστωμένη οικονομική αδυναμία. Για την ανακοίνωση:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 17 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo