Home Οικονομία & Ανάπτυξη Ομιλίες - 'Αρθρα
Ομιλίες - Άρθρα

Ο χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους προϋπολογισμός τελεί υπό επώδυνη αναθεώρηση από τη σκληρή πίεση της Τρόικας και με τη θηλιά του χρέους να σφίγγει τη χώρα

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Οι τελευταίες εξελίξεις με την πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Κυβέρνησης και με την αποδοχή νέων μέτρων, αναθεωρούν ακόμη πιο επώδυνα τον Προϋπολογισμό, ανατρέπουν πολλές από τις παραδοχές πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί για την επίτευξη των στόχων του, επιτείνοντας έτσι τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό του χαρακτήρα. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πει ένα όχι σε αυτές τις εξοντωτικές επιδιώξεις και να διαπραγματευθεί σκληρά, γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού, πατήστε εδώ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών δεσμεύσεων, χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια για τον Προϋπολογισμό του 2015, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών. Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό για το 2015 εμμένει στη συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση. Υποστήριξε δε ότι πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Υπογράμμισε, τέλος, ότι για κανένα από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας δεν γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα επίλυσής τους στον Προϋπολογισμό ή έστω να διαγράφονται προοπτικές, και ότι μετά από πέντε χρόνια βίαιης προσαρμογής και θυσιών η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει περισσότερο τη χώρα.    

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής έχει ως εξής: 

Περισσότερα...
 

Άρθρο στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής για: "Το ελληνικό Δημόσιο Χρέος και την ανάγκη Αναδιάρθρωσής του"

E-mail Εκτύπωση PDF

Σήμερα παρά τη βίαιη προσαρμογή και τις θυσίες του ελληνικού λαού η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει, σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας.

Το ύψος του χρέους προβλέπεται στα 322,4 δις το 2014, 176,9% του ΑΕΠ, και στα 320,2 δις, 170,1% του ΑΕΠ, το 2015. Ο χρονικός ορίζοντας των λήξεων του χρέους εκτείνεται μέχρι το 2057, πενήντα χρόνια περίπου.

Μόνο έως το 2020 θα πρέπει να πληρώσουμε 77,7 δις σε χρεολύσια και 49,4 δις περίπου σε τόκους, δηλαδή συνολικά 127 δις.

Πώς θα εξευρεθούν αυτοί οι πόροι και επί πλέον θα περισσέψουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική και παραγωγική ανάκαμψη της χώρας;

Όσον αφορά το «δημοσιονομικό κενό», που η Τρόικα προβάλλει βίαια για να επιβάλλει και άλλα επαχθή μέτρα κυρίως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά δικαιώματα, έχω προπολλού τονίσει ότι όταν με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα η Κυβέρνηση παρουσίασε μηδενικό το κενό για το 2014 και 2015, τότε έπρεπε να  κλείσει το θέμα αυτό με την Τρόικα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής νέων μέτρων, ούτε βέβαια η χώρα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Περισσότερα...
 

Σήμερα παρά τη βίαιη προσαρμογή και τις θυσίες του ελληνικού λαού η θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει και είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους

E-mail Εκτύπωση PDF
Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην ομιλία της στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά με θέμα ​την "Αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους". Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Το ύψος του χρέους προβλέπεται στα 322,4 δις το 2014, 177,0% του ΑΕΠ, και δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει «βιώσιμο», τα τοκοχρεολύσια των επόμενων ετών δεν μπορούν να καλυφθούν από δημόσια έσοδα ούτε βέβαια διαφαίνεται δυνατότητα ανα-χρηματοδότησης από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια. Η πρόσφατη εμπειρία ήταν τραυματική.
Η Τρόικα για να αποτρέψει κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους προβάλλει σήμερα βίαια το «δημοσιονομικό κενό», πιέζοντας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα.
Σ' αυτό το σκληρό περιβάλλον η κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται με αδικαιολόγητη αδράνεια και επιπολαιότητα, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο διεκδικήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους και μας οδηγεί είτε στην αδυσώπητη πίεση των αγορών, είτε σε μία διαρκή επιτήρηση, με νέου τύπου μνημόνιο. Έπρεπε προ πολλού να ανοίξει συστηματικά την διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και να αξιοποιήσει τις θυσίες των πολιτών, όπως και την απόφαση του Εurogroup το 2012 για περαιτέρω ελαφρύνσεις.
 
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:
Περισσότερα...
 

H ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών διαπνέεται από την αντίληψη εκχώρησης κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατατέθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα με τον απαράδεκτο τρόπο μιας τροπολογίας 22 άρθρων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπογράμμισε επίσης ότι, αφενός και πάλι δεν συνδέεται η ρύθμιση με τη χρηματοδοτική ικανότητα του μικρομεσαίου δανειολήπτη, αφετέρου αγνοείται το γεγονός ότι, παράλληλα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις που δανείζονται ακόμη ακριβά και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων από τη μεγάλη ζημία που επέφερε το PSI με το "κούρεμα" των ομολόγων τους», αναφερόμενη στη σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 2 από 40

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo