Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Τοποθέτηση της Α. Ξηροτύρη επί της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη στην τοποθέτησή της επί της τροπολογίας για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (αναβαλλόμενο φόρο) επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης και με αυτή την τροπολογία είναι προσανατολισμένη κατά προτεραιότητα στη στήριξη των τραπεζών. Δεν διασφαλίζει στον απαιτούμενο βαθμό τα συμφέροντα του δημοσίου και δεν ασκεί ούτε τη στοιχειώδη εποπτεία για τα ποσά που αποδίδονται από τις Τράπεζες στην εθνική οικονομία, στην τόνωση της ρευστότητας και στους καταχρεωμένους από την κρίση πολίτες, έναντι αυτών που το Δημόσιο αποδίδει προς αυτέςEμείς, παρ’ όλο που τεχνικά βλέπουμε ότι η λύση θα μπορούσε να έχει κάποια άλλα θετικά στοιχεία, θα καταψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία. Για το βίντεο της ομιλίας πατήστε εδώ

 

Είναι έτοιμη η χώρα να ανταποκριθεί στην πρόκληση των επόμενων 15 μηνών με το "κλείσιμο" του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έναρξη του νέου;

E-mail Εκτύπωση PDF

Στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής της, η Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με δύο προκλήσεις τους επόμενους 15 μήνες. Η πρώτη έχει να κάνει με την απορρόφηση τουλάχιστον 5 δις € από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και η δεύτερη με την εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου έχοντας λύσει τα προβλήματα διαχείρισης που εντοπίστηκαν έως σήμερα. Παράλληλα επισήμανε την πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται εν εξελίξει με την ΕΕ για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της νέας προγραμματικής περιόδου. Στη δευτερολογία της η βουλευτής υποστήριξε ότι έχουν καθυστερήσει οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την νέα προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη καθυστέρηση για την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων με συνέπεια να κινδυνεύει η χώρα και σ' αυτήν την προγραμματική περίοδο να "κυνηγάει" την απορρόφηση για την αποφυγή απώλειας πόρων, κάνοντας όμως εκπτώσεις στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Φτωχά τα αποτελέσματα των ελέγχων της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της φορολόγησης των διαφόρων λιστών των εμβασμάτων του εξωτερικού

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση της επίκαιρής ερώτησής της, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η αναμενόμενη από τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες πρόοδος των ελέγχων, συγκριτικά μάλιστα με τον όγκο των δεδομένων, και ότι με τους πολύ αργούς ρυθμούς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Επισήμανε δε ότι η κωλυσιεργία από μέρους του ΥΠΟΙΚ, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ παράλληλα η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ζήτημα απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα συγκριτικά στοιχεία για το τελευταίο εξάμηνο που πρέθεσε ο Υπουργός, χαρακτηρίστηκαν από τη βουλευτή ως ανεπαρκή, η οποία τόνισε την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην οποία αναφέρονται και οι δανειστές. Επέμεινε δε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και ότι ενδεχομένως τίθεται θέμα διαφάνειας, δεδομένου ότι το ΣΔΟΕ δεν δίνει στοιχεία χωρίς εντολή Υπουργού γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναφέρθηκε, επίσης, στο μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ που χρήζουν διερεύνησης. Επανέλαβε, τέλος, τον κίνδυνο παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων λιστών, εξαιτίας των οποίων το δημόσιο και οι Έλληνες πολίτες να χάνουν πολύτιμους πόρους. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Επιβεβαίωση του αρνητικού οικονομικού κλίματος στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

E-mail Εκτύπωση PDF

Σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και η εταιρεία Marc, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο, όλα τα μεγέθη αποτυπώνουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με αρνητικές προσδοκίες και απαισιοδοξία για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις.

Εγείρονται δε ανησυχίες διότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλη μία φορά δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και επισημαίνουν την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ως προς το μέλλον και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ώστε να υπάρξει σύντομα ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτές. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 4 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo