Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Άμεσες παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προοπτική της νέας προγραμματικής περιόδου

E-mail Εκτύπωση PDF

Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να έρθει σε πρώτο επίπεδο η αναπτυξιακή διαδικασία. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες, τονίζει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε άρθρο της στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής. Αναφέρεται επίσης στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ σχετικά με την άμεση εκταμίευση των συμφωνημένων πόρων αλλά και στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης που αποτελούν θετικές ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Εκφράζει την ανησυχία της για τις προτάσεις της ΕΕ που αφορούν τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης των αδύναμων χωρών από την ΕΕ, έτσι ώστε αυτές να επανακάμψουν. Το άρθρο στο σύνολό του έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Ενέργειες για τον επανασχεδιασμό προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ και υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την άρση όλων των εμποδίων για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ερωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης για την άμεση εκταμίευση των συμφωνημένων με την ΕΤΕπ πόρων και εκφράζει αμφιβολίες για την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να μετέχει στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η διοχέτευση των πόρων σε επιχειρήσεις που το έχουν πραγματικά ανάγκη κυρίως μέσω κριτηρίων αξιολόγησης που σε μεγάλο βαθμό θα διερευνούν την βιωσιμότητά τους, την ικανότητά τους να δημιουργούν υπεραξία, αλλά το κυριότερο να δημιουργούν απασχόληση και θέσεις εργασίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Για να μην καθηλώνεται η ανάπτυξη και για να ανασάνει η κοινωνία

E-mail Εκτύπωση PDF

Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου, που υπαγορεύει τον ριζικό επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας και την εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου στα βαρύτατα μέτρα των 13,5 δις και της πολιτικής διαπραγμάτευσης, τονίζει η Ασημίνα Ξηροτύρη στην ομιλία της στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού 2013. Συνοψίζοντας σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής, επισημαίνει ότι η ΔΗΜ.ΑΡ ως μία δύναμη σταθερής πολιτικής διαχείρισης, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, στήριξε την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και όχι να το εφαρμόσει. Για να συνεχίσει επεξηγώντας τη στάση του κόμματος ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία καθορίστηκε με πολιτικά κριτήρια. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Δελτίο Τύπου για τον Προϋπολογισμό του 2013

E-mail Εκτύπωση PDF

Επανασχεδιασμός της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας για να μη καθηλώνεται η ανάπτυξη και εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου και της πολιτικής διαπραγμάτευσης  για να ανασάνει η κοινωνία

Στην ομιλία της επί του προϋπολογισμού 2013, η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ  Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη τόνισε την αδήριτη ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου, που υπαγορεύει τον ριζικό επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας. Μιας στρατηγικής εξόδου που πρέπει να επιμερίσει δίκαια τα βάρη, να ανανεώσει και να ανασυγκροτήσει τη χώρα θεσμικά, δημοκρατικά και να συμβάλει άμεσα στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι στη δυσμενέστατη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας η συνεχιζόμενη ύφεση οφείλεται πλέον κατά κύριο λόγο στην έλλειψη της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλους εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς για την προώθηση παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών (αναθεώρηση ΕΣΠΑ, υλοποίηση συμφωνίας με την ΕΤΕπ, ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, ενίσχυση του προγράμματος Δημ. Επενδύσεων, απλοποίηση των διαδικασιών κ.ά), για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, ώστε να υπερβούμε θετικά τους στόχους  που τίθενται στον προϋπολογισμό το 2013.

Ανέδειξε την βαθειά κοινωνική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα βαρύτατα μέτρα των 13,5 δις, για τα οποία παρατήρησε ότι η λήψη τους είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρής, γεγονός που μπορεί να ακυρώσει στη πράξη τόσο τη ρήτρα ισοδυνάμων όσο και την επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζήτησε την ουσιαστική ενσωμάτωση της πρότασης στον Προϋπολογισμό του 2013, όταν μάλιστα και ο Πρωθυπουργός πολλαπλώς αναφέρθηκε σε αυτή  <ότι αποτελεί τμήμα της πολιτικής συμφωνίας>.

Τελειώνοντας της εισήγησή της, και αφού τοποθετήθηκε επί των επιμέρους θεμάτων του προϋπολογισμού, απαντώντας σε κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ ως μία δύναμη σταθερής πολιτικής διαχείρισης, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, στήριξε την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και όχι να το εφαρμόσει. Η στήριξη που δίνει στη Κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι χωρίς αντίκρισμα· είναι υπέρ του λαού, των εργαζομένων, των πολλών και κοινωνικά αδυνάμων. Για να προσθέσει προς τις άλλες δυνάμεις να μην επιχειρούν να ταυτίσουν την εθνική ευθύνη με την πολιτική γραμμή για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή η γραμμή δεν φάνηκε αποτελεσματική ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά. Και αυτή δυστυχώς η διαπίστωση διαπερνά με ειλικρίνεια τον Προϋπολογισμό, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει πολλά για να ξεπεραστούν οριστικά πλέον τα προβλήματα.

Γι’ αυτό και η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού έχει καθοριστεί με πολιτικά κριτήρια, κι αφού έχουν συνυπολογιστεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος αφενός τα στοιχεία του προϋπολογισμού και η αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις και κυρίως η εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου και αφετέρου  για  να καταβληθεί από την κυβέρνηση ως σύνολο μια εργώδης προσπάθεια πρώτα απ΄ όλα για τη διασφάλιση του συνόλου της δόσης των 31,5 δις ευρώ και την αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους για τη λύση της βιωσιμότητας του χρέους. Για τις αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του κράτους. Είναι το σχέδιο και η πορεία όπως την έχουμε, από κοινού και τα τρία κόμματα, προδιαγράψει και συμφωνήσει στην Προγραμματική Συμφωνία.

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 40 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo