Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει! Αλλά χωρίς να καθηλώνει την Ανάπτυξη! Η λήψη των μέτρων δεν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής για να αξιοποιηθεί η κοινωνική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για «τη ρήτρα ισοδύναμου»

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε στην ομιλία της η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2013, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων  ότι:

Για έκτη συνεχή χρονιά συζητάμε για έναν Προϋπολογισμό βαθιάς ύφεσης. Η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου είναι αδήριτη και υπαγορεύει τον επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας. Για να έχει όμως πιθανότητες επιτυχίας αλλά και βιώσιμο κοινωνικά αποτέλεσμα, το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επιμερίσει δίκαια τα βάρη, να προασπίσει την κοινωνική συνοχή, να ανασυγκροτήσει τη χώρα θεσμικά, δημοκρατικά και ταυτόχρονα να ενταχθεί σε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο.

Σήμερα ασκείται τρομακτική πίεση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την επίτευξη μηδενικού ελλείμματος έως το 2014. Η πίεση αυτή οδηγεί στη λήψη επώδυνων μέτρων και οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης. Τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας στο διάστημα 2010-2012 ανήλθαν στα 49 δις ευρώ, ενώ σε άλλα κράτη  όπως η Ιρλανδία το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων ήταν μικρότερο και το χρονικό διάστημα μεγαλύτερο. Η σημαντικότερη και βαθιά κοινωνική πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 13,5 δις σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

«Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση πρέπει να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής, σε σχέση με τη θέση των εργαζομένων αλλά και το μοντέλο εξόδου από την κρίση»

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η Ασημίνα Ξηροτύρη, ως εισηγήτρια από τη ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, επισημαίνοντας ακόμη ότι: "Το κόμμα μας έκανε τον Ιούνιο μια σημαντική επιλογή. Να στηρίξει την κυβέρνηση συνευθύνης μαζί με δυνάμεις, με τις οποίες βεβαίως έχουμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση προσπαθούμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να πετύχουμε το διπλό στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της προστασίας των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας μας.  Να επιτύχουμε μια συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής, που να περιλαμβάνει τη χρονική επιμήκυνση, την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης ιδιαιτέρως επαχθών μέτρων από όλα εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων, την ενίσχυση της με αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Τονίσαμε όμως με  σαφήνεια τη θέση μας για «την  ανακοπή της επίθεσης που γίνεται από την τρόικα και μέρος των εργοδοτικών δυνάμεων για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων…». Η εξαίρεση των εργασιακών το πακέτο μέτρων δε θα δημιουργούσε πολιτική κρίση. Θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων με περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και την προοπτική τους με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Για τους λόγους αυτούς θα ψηφίσουμε ΠΑΡΩΝ στο Νομοσχέδιο". Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής: 

Περισσότερα...
 

"Επανασχεδιασμός της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας για να μην καθηλώνεται η ανάπτυξη και εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου και της πολιτικής διαπραγμάτευσης για να ανασάνει η κοινωνία"

E-mail Εκτύπωση PDF

Συνοψίζει σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη για την τοποθέτησή της στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2013 στη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Τόνισε μεταξύ άλλων την αδήριτη ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου, που υπαγορεύει τον ριζικό επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας. Αφού τοποθετήθηκε επί των επιμέρους θεμάτων του προϋπολογισμού, απάντησε σε κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στην στάση της ΔΗΜ.ΑΡ ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Οι παρεμβάσεις και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα έχουν αποτέλεσμα στην υλοποίηση των Δημόσιων Επενδύσεων και στην ενίσχυση της ρευστότητας;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης η Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Συνοψίζοντας σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής, επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν περαιτέρω οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Για να θέσει το ερώτημα εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ΕΤΕπ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με γρήγορους ρυθμούς ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, καθώς και εάν η εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργού συμβάλλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των έργων από τις Δημόσιες Επενδύσεις. Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν ανέφερε καμία περαιτέρω εξέλιξη σε ότι αφορά την οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων μεταξύ ΕΤΕπ και ελληνικού κράτους, παρά μόνο, ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Στη δευτερολογία της η βουλευτής τόνισε ότι οι προθέσεις της ΕΤΕπ σε επίπεδο ηγεσίας μπορεί να είναι καλές, αλλά οι γραφειοκράτες της έχουν την αίσθηση ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και γι αυτό καθυστερούν. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 41 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo